Conducerea Centralei Nationale Miniere a decis sa deschida o serie de actiuni de protest, aflate in agenda sindicala, pentru a semnala opiniei publice problemele grave din acest sector de activitate. O asemenea actiune a avut loc la Petrosani, la initiativa Uniunii Sindicale Miniere si Energie din Valea Jiului, care cuprinde organizatiile sindicale de la trei unitati miniere, respectiv Lonea, Petrila si Livezeni. In urma cu trei luni acestea s-au afiliat CNM.

La initiativa celor trei lideri de sindicat, Adrian Rusu, Ioan Temneanu si Adrian Jurca, s-a ales ca locatie a marsului de protest Petrosaniul, loc cu ample si sumbre semnificatii in ceea ce privesc mineriadele, dar mai ales prin masivele pierderi de vieti omenesti in subteranele Vaii Jiului.

Iniatiativa protestului a fost una inteligenta in viziunea directorului general al Companiei Nationale a Huilei, Daniel Surulescu, in sensul ca doar anuntul acestui protest in Valea Jiului a produs efectul protestului insusi. Adica revendicarile au fost in atentia opiniei publice si a factorilor responsabili inainte de a se consuma marsul anuntat.

Revendicari ce implica intregul Guvern

“Asa cum minerii din Valea Jiului au strabatut tara pentru protestele lor si au fost primiti cu flori pana a nu degenera, asa am dori sa-i primim si noi. Este vorba de un protest absolut legal si pasnic. Pentru ca revendicarile nostre sunt de ordin general, nu cerem nimic iesit din comun.

Dorim promovarea unei strategii pentru industria miniera, care sa fie cuprinsa intr-o hotarare de Guvern, care apoi sa devina lege. La 1 ianuarie 2007 trebuie sa avem programe, pentru ca dupa aceasta data nu vom putea face prea multe daca nu le avem”- a declarat Adrian Jurca, lider al USME.

“A nu insista in aceasta perioada de 6 luni cat a mai ramas, inseamna a nu ne face datoria. Singura alternativa viabila pentru Valea Jiului este elaborarea acestei strategii, cu complexe energetice care sa se materializeze prin lege”- a precizat coliderul Uniunii Sindicatelor Miniere si Energie, Ioan Temneanu.

Inainte cu o zi de desfasurarea marsului de protest de la Petrosani, au avut loc doua conferinte de presa, una a directorului general al CNH si alta a celor trei colideri sindicali de la USME.

Directorul general Daniel Surulescu, a declarat ca rezolvarea revendicarilor sindicatelor nu tin de administratia Companiei si nici a Ministerului Economiei si Comertului, lucru recunoscut de lideri, drept pentru care nu au implicat in nici un fel CNH.

Cererile pot fi solutionate de Guvern in totalitatea sa, de decizii politice cu bataie lunga privind sectorul energetic pe acest palier.

Desi sunt surori, sindicatele se resping prin lideri

Pe de alta parte, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, sustine prin liderii sai ca aceasta manifestare se doreste o subminare a acesteia si s-au dezis de astfel de actiuni anuntand ca nici un miner din Valea Jiului nu va lua parte la mars.

Declaratia facuta saptamana trecuta de presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatos, a fost dura si ingrijoratoare. “Marin Condescu ar trebui sa-si vada de treburile lui la Targu Jiu. Nu are ce cauta aici daca nu vrea sa izbucneasca un razboi civil in Valea Jiului.

Noi avem nevoie de liniste, nu de talentele lui Condescu pe aici” - a declarat liderul LSMVJ. Reactii au venit si din partea Confederatiei Sindicale Meridian, la care LSMVJ este afiliata.

Uniunea Sindicatelor Miniere Maramures si-a precizat si ea pozitia dupa ce s-a consultat cu Biroul Executiv al Cartelului Alfa si LSMVJ si a comunicat ca nu va participa “la asa zisul miting organizat de Marin Condescu”.

Comparand cele patru comunicate emise - Confederatia Meridian, LSMVJ, Sindicatele Miniere din Maramures si Sindicatele Mine si Energie - reiese ca toate aceste sindicate au negociat si negociaza cu ministerul si administratiile unitatilor aferente cereri si solutionari ale problemelor din minerit pe termen scurt, cu investitii considerate “timide” la necesarul eficientizarii acestui sector de activitate. Uniunea Sindicatelor Mine si Energie, in plus de ceea ce se regaseste si pe lista colegilor, are punctul 1. din lista de revendicari, respectiv PROMOVAREA UNEI STRATEGII PENTRU INDUSTRIA MINIERÃ SI APROBAREA PRIN LEGE a acesteia. Toata lumea are dreptate si nici o cerere nu este nefundamentata.

Razboiul declaratiilor

Criza din sanul sindicatelor, la nivel de lideri este evidenta. Inca exista orgolii, se banuiesc scenarii de uzurpare si lovituri de imagine. Duelul declaratiilor n-a fost nici pe departe unul elegant.

USME, prin Adrian Jurca, il catalogheaza pe presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatos, “stampila electronica a directorului general Surulescu” si ca are activitate “0” ca lider de sindicat.

Pe de alta parte, Zoltan Lacatos este de parere ca in spatele actiunii a CNM stau si alte interese nedeclarate „Este posibil ca dupa aceasta actiune Valea Jiului sa fie aratata din nou cu degetul ca o zona in care nu se poate desfasura o activitate normala.

Noi am incercat sa schimbam imaginea Vaii Jiului, dar este posibil ca unii oameni sa fie interesati ca Valea sa nu mearga inainte. Este posibil ca Marin Condescu sa incerce sa acapareze oamenii de aici din zona pentru interesele lui”, a precizat inainte de protest liderul LSMVJ. “Exista intr-adevar o criza la nivel de lideri.

Dar daca liderii nu sunt uniti, sa stiti ca minerii sunt”- a declarat Adrian Jurca.

Teama de reactivare a vulcanului Valea Jiului

Prefectul de Hunedoara, Cristian Vladu, i-a avertizat pe minerii care vor sa organizeze mitingul de la Petrosani ca nu va admite nerespectarea legislatiei si incalcarea linistii publice. Cristian Vladu a declarat intr-o conferinta de presa ca minerii din Valea Jiului nu au motive sa organizeze mitinguri si marsuri.

Primarul municipiului Petrosani, Carol Schreter, a declarat ca aprobarea a fost data dupa ce liderii din cadrul sindicatului Mine si Energie, organizatie desprinsa din Liga Sindicatelor Miniere si afiliata la CNM au depus o solicitare in acest sens, aprobare data cu obiectiuni.

“Nu-i normal sa vina la noi, pentru ca am inteles ca sunt mai multi din Gorj si sunt reprezentati de Centrala Nationala Miniera, dar am aprobat mitingul.

Era mai normal sa faca marsul la ei, insa, pentru ca avem incredere ca nu vor fi evenimente, suntem de acord cu faptul ca vor sa marsaluiasca la Petrosani”, a precizat Carol Schreter. Acelasi lucru l-a nedumerit si pe directorul general al CNH, Daniel Surulescu: de ce la Petrosani? De ce nu, au zis liderii.

Au fost si cei din Petrosani la Baia Mare si la Tg. Jiu pentru ca sunt afiliati la o structura sindicala care are un program anuntat de actiuni revendicative. ”As vrea, ca cetatean al Vaii Jiului, sa nu mai fie inca o data manipulati”- a declarat directorul general, Surulescu. Teama ca vulcanul va fi reactivat a fost certa.

Initiatorii acestui protest au declarat ca intregul comitet de organizare isi asuma responsabilitatea desfasurarii actiunii si au dat detalii despre felul cum a fost monitorizata si supravegheata, luand in calcul si posibile instigari. Dincolo de revendicari, dispute si temeri, manifestarea a fost un test democratic pentru Valea Jiului.