Cei trei nominalizati, Bodo Barna, Kovacs Lehel si Hantz Peter, au primit cate o placheta si diploma de onoare in cadrul unei ceremonii, care a fost programata aseara, in sala Albastra a Bibliotecii Judetene din Sfantu Gheorghe.

Comitetul de Initiativa “Bolyai” doreste separarea Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj in doua institutii: una cu predare in limba romana, alta cu predare in limba maghiara. Principalele argumente ale sustinatorilor acestei idei sunt insuficienta facultatilor cu predare in limba maghiara si necesitatea infiintarii unei universitati exclusiv in limba maghiara.

Premiul “Wass Albert” a fost initiat anul trecut de UCM si a fost acordat primarilor si consilierilor locali din comunele covasnene Varghis, Ilieni si Batanii Mari, care au adoptat hotarari pentru organizarea unor referendumuri pe tema autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc, compus din judetele Covasna, Harghita si o parte din Mures, hotarari care au fost anulate de instantele de judecata pe considerentul ca sunt anticonstitutionale.

CIB este “in armonie” cu Wass Albert Contele Wass Albert de Czege (Taga) a fost declarat criminal de razboi si condamnat la moarte de un tribunal popular in martie 1946. Dupa venirea la putere a comunistilor, Wass a fost gasit vinovat de instigare la uciderea unor romani din satele Sucutard si Muresenii de Campie, dupa ocuparea Ardealului de Nord de catre trupele horthyste.

Contele a scapat de pedeapsa cu moartea deoarece a fugit din tara, stabilindu-se in SUA. Acesta s-a sinucis in 1998, la varsta de 90 de ani.

In anul 2003, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta 31 care interzice, sub sanctiunea amenzii si inchisorii de la sase luni la cinci ani, organizatiile si simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum si cultul persoanelor vinovate de savarsirea unor actiuni contra pacii si omenirii.

In legatura cu acest premiu controversat s-a pronuntat, ieri, si liderul pe Romania al UCM. „A fost o initiativa locala, nu una pe plan national, a organizatiei din Sfantu Gheorghe. Nu am toate detaliile, dar stiu ca au fost premiati cei de la CIB. Daca colegii nostri au facut acest lucru, atunci inseamna ca au avut toate motivele”, ne-a declarat Szasz Jeno, presedintele UCM.

Purtatorul de cuvant al Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB), istoricul Ovidiu Pecican, a punctat si el pe marginea acestei premieri a UCM. „Wass Albert este un scriitor apreciat de secui si de maghiarii din Romania, dar pentru romani este un personaj controversat.

Si Comisia de Initiativa Bolyai este un organism controversat, astfel ca lucrurile sunt intr-o armonie”, a comentat Pecican. Acesta s-a abtinut de la orice alte comentarii. Nici conducerea CIB nu a dorit, ieri, sa comenteze informatia referitoare la primirea acestui premiu. Reamintim ca cei trei membri CIB a fost audiati de Comisia de Etica a UBB sub acuzatia de defaimare a universitatii.

Recomandarea comisiei de etica va fi adresata Senatului, care va decide daca persoanele din conducerea CIB vor fi sanctionate.