"Consider ca este corect si cinstit, ca populatia din Alba este singura indreptatita sa ia o decizie in ceea ce priveste continuarea investitiei intr-un cadru legal si organizat, respectiv prin organizarea unui referendum local la nivelul judetului.

Este oportuna organizarea unui referendum pentru a inlatura speculatiile care apar pe marginea acestei probleme si pentru un sprijin real pentru Guvern, in vederea luarii unei decizii finale in acest sens", a spus Popa.

Parlamentarul a adaugat ca a discutat problema cu prefectul Cosmin Covaciu si cu presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel. Desi a spus ca nu este "un fan al proiectului", deputatul conservator si-a exprimat indirect pozitia fata de viitoarea investitie, mai precis opozitia fata de cei care nu sunt de acord cu proiectul.

El a criticat incercarea unor parlamentari din alte judete de a determina anumite decizii, in scopul de a-si face imagine, dar si organizatiile neguvernamentale care se opun viitoarei exploatari.

"Personal, in calitate de deputat al judetului, nu pot fi de acord cu o serie de organizatii asa-zis ecologice, civice si mai mult sau mai putin neguvernamentale din Ungaria, Anglia, Belgia sau Elvetia, care nu au vazut comuna Rosia Montana decat pe harta, sa vina si sa-si dea cu parerea despre acest subiect" a mai afirmat Nicolae Popa.

Mentionam ca "Gabriel Resources", compania care detine 80 la suta din proiect, este canadiana. De asemenea, Nicolae Popa a spus ca se impune revizuirea contractului dintre Statul Roman si "Rosia Montana Gold Corpotation" (firma la care actionar majoritar este "Gabriel" Ð n.r.), care va dezvolta investitia, dar nu a precizat exact in ce fel si in ce termeni.

Totusi, deputatul a vorbit de reducerea termenului de ecologizare a zonei post-investitie, de la opt la patru ani, precum si garantarea asigurarii fondurilor de refacere ecologica, prin constituirea unor depozite bancare sigure.