Surprinzator este ca, prin insesi prevederile sale, protocolul lasa respectarea prevederilor sale la bunavointa unuia sau altuia dintre parteneri, posibilitatea de impunere a respectarii acestor prevederi fiind, practic, nula.

„Protocolul Aliantei nu trebuie modificat, este suficient de cuprinzator si ne ofera solutii pentru absolut orice problema care s-ar putea ivi intre noi. Trebuie doar sa-l respectam”, a repetat (mai mult sau mai putin in aceasta formulare), in numeroase randuri, presedintele PD, Emil Boc.

Cu toate acestea, pana acum, la solutiile de care vorbea liderul democrat nu a apelat nimeni, atata vreme cat, in acest moment, liberalii si democratii par a nu se mai intelege in aproape nici o problema, iar alianta lor politica mai traieste doar pe hartie. Practic, cele mai frecvent incalcate prevederi ale protocolului sunt art. 1.1.4.

- „Conflictele publice intre membrii partidelor, precum si atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta nu sunt permise” si art. 1.1.8. - „Partidele membre ale Aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor celor doua partide”.

Exemplele de incalcare a celor doua articole sunt extrem de numeroase si suficient de notorii pentru a nu mai necesita enumerarea unor asemenea cazuri. In planul activitatii parlamentare, fiecare dintre articolele care reglementeaza comportamentul alesilor DA a fost incalcat in numeroase randuri: art. 2.7.2.1.

- „Parlamentarii membri ai partidelor componente ale coalitiei trebuie sa sprijine, in sedintele de grup parlamentar, de comisii si de plen, initiativele Guvernului Aliantei”, art. 2.7.2.2.

- „In vederea respectarii disciplinei si coerentei politice, la depunerea amendamentelor, parlamentarii apartinand partidelor componente ale Aliantei vor solicita punctul de vedere al ministrului care a initiat proiectul supus amendarii”, aceeasi procedura fiind prevazuta si in cazul initiativelor legislative parlamentare.

E suficient sa amintim, spre exemplu, atitudinea PD fata de legea Minoritatilor si ordonanta Gojdu, dar si numeroasele amendamente ale liberalilor la proiectele de legi ale ministrului Monica Macovei, depuse, evident, fara a-i cere parerea. In mod categoric, si propunerea liberalilor privind retragerea trupelor din Irak a fost o incalcare a art. 2.1.1.9.16.

si 2.1.1.9.17., care confera doar Consiliului National de Conducere (CNC) a Aliantei urmarirea aplicarii si eventuala negociere a modificarii programului de guvernare. Dar exemplele de incalcare a protocolului pot continua la nesfarsit, majoritatea fiind, tacit, acceptate atat de liberali, cat si de democrati.

Inclusiv retregerea ministrului Gheorghe Pogea s-a facut cu incalcarea protocolului, care prevede ca inlocuirea ministrilor se decide in CNC.

„Toata lumea incalca protocolul, dar nimeni nu este sanctionat”

Dar, pentru toate aceste situatii, protocolul contine un capitol 3, intitulat „Sanctiuni”. Iar primul act sanctionabil este, conform art. 3.1.1., „Incalcarea protocolului”. Pasibile de sanctiune mai sunt, printre altele, „Atacurile intre partide sau la adresa reprezentantilor celuilalt partid” (art.

3.1.3.) sau „Nerespectarea deciziilor organismelor de conducere ale Aliantei” (art. 3.1.2.). Sanctiunile prevazute in protocol pot fi avertisment, inlocuirea din functiile de demnitate publica, din forurile de conducere ale Aliantei sau solicitarea catre partidul reprezentat de a aplica sanctiuni potrivit propriului statut.

Sesizarea situatiei sanctionabile se face de catre structurile Aliantei locale, judetene sau nationale, in functie de nivelul de reprezentativitate al celui pasibil de sanctiune. Instantele respective solicita structurii competente statutar a partidului in cauza sa sanctioneze persoana vinovata, in termen de 30 de zile.

In cazul in care termenul nu este respectat, sau forul care a facut sesizarea nu este multumit cu solutia data, se va sesiza Consiliul Judetean de Conducere (CJC) al Aliantei, pentru reprezentantii locali, sau o institutie special creata, Consiliul National de Arbitraj (CNA), pentru reprezentantii judeteni si nationali.

Practic, CNA este instanta suprema, a carei decizie este definitiva si obligatorie. In judetul Cluj nu a existat nici un caz de astfel de sanctiune, dar acest lucru este, relativ, explicabil, in conditiile in care Clujul este recunoscut ca un exemplu de buna functionare a Aliantei.

Dar, absolut surprinzator, in ciuda acuzelor reciproce de incalcare a protocolului si a nenumaratelor cazuri de asemenea incalcari, pana acum, nici un democrat si nici un liberal nu a fost sanctionat pentru incalcarea vreunei prevederi din protocol. „CNA nu s-a intrunit niciodata, pentru ca nu a fost sesizat niciodata.

Toata lumea incalca protocolul, dar nimeni nu este sanctionat”, a declarat reprezentantul PD in CNA, deputatul Ioan Oltean. Trebuie spus ca CNA ar trebui sa fie sesizata si sa arbitreze inclusiv conflictele din teritoriu si nu putine au fost judetele care au anuntat oficial ruperea relatiilor dintre PNL si PD.

Cu toate acestea, nimeni n-a recurs la instanta prevazuta in protocol pentru a rezolva asemenea probleme.

“Noi ne intelegem din priviri”

„CNC-ul n-a avut, pana acum, vointa politica sa aplice sanctiuni”, a explicat Boc lipsa sanctionarii incalcarilor repetate ale protocolului. Punctul pe i l-a pus vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu.

„N-au fost luate masuri de sanctionare pentru ca deciziile in CNC se iau in consens si e greu de sanctionat un liberal sau un democrat care nu a respectat sau a incalcat una sau mai multe prevederi ale protocolului, cand colegii lui de partid, in mare, ii impartasesc punctul de vedere”, a explicat Melescanu. Intr-adevar, art. 2.1.5.

spune ca toate deciziile Consiliilor Locale de Conducere (CLC) ale Aliantei, CJC si CNC se iau prin consens, ceea ce inseamna unanimitate. Or tocmai acest articol este cel care anuleaza orice putere de impunere a protocolului.

Pentru ca nici un partid nu va accepta sa-si sanctioneze oamenii care au gresit fata de celalalt partid (deoarece incalcarea protocolului nu poate avea loc decat in registrul relatiilor dintre PNL si PD), unanimitatea in forurile respective nu are cum se implini, prin urmare, nu va avea cine sa sesizeze instantele abilitate sa aplice sanctiunile prevazute in protocol.

Atata vreme cat nimeni nu poate fi tras la raspundere, decat teoretic, pentru nerespectarea prevederilor protocolului, acestea capata valoare strict orientativa, facultativa, protocolul, in ansamblul sau, transformandu-se in, cel mult, intr-o simpla declaratie de intentie.

Prin urmare, democratii si liberalii vor continua sa ignore declaratia respectiva de intentie, sa se acuze reciproc de incalcarea unor reguli, care nici macar nu au, in practica, valoare de reguli, pana vor realiza ca se cearta pe o alianta politica existenta doar in hartii fara valoare.

In aceste conditii, nu este de mirare ca CNC nu s-a mai intrunit de doua saptamani, cat despre CJC Cluj „nu ne formalizam excesiv, de dragul de a bifa o actiune, ne vedem aproape zilnic, discutam ce e de discutat si gata”, a declarat presedintele interimar al PD Cluj, Daniel Buda, care a recunoscut ca nu isi aminteste cand si daca s-a intrunit CJC al Aliantei Cluj.

„La Cluj n-au fost probleme intre noi care sa necesite o asemenea intrunire oficiala. Noi ne intelegem din priviri, n-avem nevoie nici sa discutam”, a incheiat, glumind, Buda. „In CLC parca ne-am intrunit acum trei luni”, a declarat, nesigur, la randul sau, presedintele PNL Cluj-Napoca, Adrian Popa.