Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, a spus ca intentioneaza sa concesioneze stadioanele aflate in proprietatea ministerului catre cluburile de fotbal, pentru ca responsabilitatea investitiilor sa revina acestora.

Presedintele CFR Ecomax, Iuliu Muresan, s-a aratat incantat la aflarea vestii si spune ca abia asteapta sa vina in tara pentru a demara tratativele dintre clubul clujean si minister.

“Bazele sportive ale ministerului sunt intr-o situatie cam ciudata. Cu referire la fotbal, noi ne ocupam cu intretinerea bazelor, cu datul de bani, iar altii cu vanzarile de fotbalisti. Prin urmare, neputand schimba ceva, sa fim noi cu vanzarile si ei cu investitiile, vrem sa le oferim in concesiune stadioanele de fotbal”, a declarat Berceanu.

El a precizat ca exista mai multe baze sportive in intretinerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), iar institutia va avea dificultati din ce in ce mai mari in alocarea resurselor necesare pentru lucrarile curente.

“Este mult mai normal ca aceia care folosesc aceste baze sa le amenajeze cum le place si sa nu ne lase pe noi, niste neprofesionisti, sa le amenajam, pentru ca putem face si greseli”, a mai spus Berceanu. Ministrul Transporturilor a apreciat ca noua legislatie in domeniul concesiunilor este suficient de cuprinzatoare pentru a rezolva aceasta problema.

“In acest fel, vom putea utiliza sumele de bani pe care le dam la fotbal catre sporturi mai putin dotate”, a afirmat Berceanu. El a apreciat ca investitiile pentru bazele sportive in subordinea ministerului necesita anual sume de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi.

“Speram sa obtinem o concesionare pe 49 de ani”

Iuliu Muresan spune ca, acum, au crescut sansele ca gruparea al carei presedinte este sa primeasca in concesiune stadionul. “Avem sanse sa ne concesioneze baza sportiva din cartierul Gruia. Sper sa reusim sa-l concesionam pe 49 de ani.

Pe noi ne costa aproximativ 7-8 milioane de euro sa construim o tribuna si nu puteam sa facem acest lucru daca Regionala nu ne dadea in concesiune arena”, ne-a declarat Muresan. Contractul de inchiriere pe care CFR Ecomax il are cu Regionala CFR mai este valabil pentru inca un sezon.

“Teoretic, Regionala ar putea sa spuna, de la anul, ca nu mai vrea prelungirea contractului, desi acest lucru nu se va intampla. Noi am riscat mult, am investit sute de mii de euro in vestiare, in postul de comentator si in modernizarea stadionului, in care am pus scaune. Toate acestea le-am facut pentru echipa si nu am primit nici un ban de la minister pentru aceste modernizari.

Am schimbat mobilierul si in vestiare, pentru a le aduce la standardele europene. Vrem sa continuam cu construirea unei noi tribune. Acum, sunt in plina desfasurare lucrarile de modernizare a gazonului, care ne-au costat peste 200.000 de euro. Noi am renovat absolut totul.

Apreciez spusele ministrului Berceanu si abia astept sa vin in tara sa demaram tratativele, care sunt foarte importante in vederea progresului clubului”, ne-a mai spus “boss-ul” clujenilor, care se afla in aceste zile alaturi de lotul CFR Ecomax in turneul pe care acestia il intreprind in statiunea montana Kaprun, din Austria.

“Am sperat ca ministerul va investi in stadion”

Principalul finantator al CFR Ecomax, Arpad Paszkany, a aflat, la fel ca si Iuliu Muresan, de intentia MTCT de la ZIUA de Cluj. El spune ca a avut o speranta ca va fi ajutat de MTCT in modernizarea arenei din Gruia, dar si-a pierdut-o si s-a reorientat. “Construirea unei tribune este foarte costisitoare.

Am avut, asa, o vaga speranta ca ministerul va investi in stadionul din Cluj, asa cum s-a intamplat cu stadionul Rapidului. In cel mai rau caz, vom lua un credit bancar pe termen lung si vom face noi toate modernizarile de care are nevoie stadionul”, ne-a declarat Paszkany.

Unica peluza a stadionului din Dealul Gruia a fost construita acum mai bine de trei decenii, direct pe pamant, care s-a lasat in timp, iar structura peluzei a crapat. “Va trebui demolata toata peluza si reconstruita din nou, pentru a putea avea un stadion in totalitate la standardele europene”, a precizat Paszkany.

In privinta viitorului stadion pe care intentioneaza sa-l construiasca in Cluj autoritatile locale si judetene, patronul “feroviarilor” s-a aratat destul de sceptic. “De 16 ani tot vor sa construiasca si inca nu s-a realizat nimic. Constructia viitorului stadion treneaza, si inca nu vad o finalitate.

De aceea, probabil ca vom incerca sa construim o noua tribuna, sa refacem peluza si, in final, sa montam o instalatie de nocturna. Aceasta investitie ne va costa 7-8 milioane de euro. Daca nu o facem, nu vom mai primi, in curand, nici macar licenta pentru Liga I, ce sa mai vorbesc de competitiile europene”, ne-a mai spus patronul CFR Ecomax, Paszkany Arpad.