ZIARUL de Mures a ajuns in posesia unui document care prezinta, detaliat, strategia de lobby a Fundatiei Mihai Eminescu (MET), patronata de printul Charles impotriva proiectului Autostrazii Transilvania.

Documentul a fost redactat de Luke Douglas-Home la cererea lui Charles, si a fost trimis jurnalistului Jonathan Dimbleby, unul dintre cei mai importanti realizatori ai postului BBC si biograful personal al mostenitorului Coroanei britanice.

Datat 17 mai 2004 si clasificat drept confidential, documentul prezinta o serie de argumente pentru care este inoportuna constructia Autostrazii Bechtel, ridicand, in acelasi timp, si o serie de acuzatii de coruptie la adresa premierului Adrian Nastase, despre care se spune ca ar fi primit, pentru parafarea contractului cu firma Bechtel comisioane in valoare de mai multe milioane de dolari.

Pricipalele argumente expuse in raportul trimis jurnalistului britanic sunt faptul ca nu este nevoie de o asemenea autostrada, in conditiile in care Coridorul IV Paneuropean era deja trasat si urma sa beneficieze de finantare europeana, dar si impactul "dezastruos" asupra mediului.

Argumentul forte ridicat de MET este acela ca pretul acestei lucrari este egal cu bugetul total estimat necesar pentru refacerea intregii retele de drumuri a Romaniei.

Printul Charles este supus din nou unor investigatii legate de averea dobandita in perioada martie 2005 - martie 2006, dupa ce anul trecut el a fost subiectul unei anchete de aceeasi natura, solicitata de Parlamentul britanic. Sub banuiala ca contabilii printului mostenitor au savarsit inginerii financiare.

Printul Charles a castigat 14 milioane de lire sterline (20,3 milioane de euro), potrivit unui raport emis de Clarence House, resedinta mostenitorului tronului Marii Britanii. Dupa anuntarea sumei, mai multi parlamentari au ajuns la concluzia ca veniturile private ale printului trebuie sa faca obiectul unei investigatii.

Suma, la fel ca si anul trecut, a fost obtinuta de pe urma ducatului de Cornwall, vast domeniu primit la varsta de 21 de ani in calitatea sa de viitor mostenitor al coroanei.

Castigurile se ridica la 14.067.000 lire sterline, cu 6% mai mult decat in anul fiscal anterior (13.274.000 lire sterline), crestere care s-a datorat, potrivit Clarence House, majorarii veniturilor din investitii si a valorii comerciale a proprietatilor.

Veniturile obtinute din aceasta sursa sunt utilizate de printul Charles pentru a-si indeplini datoriile publice si pentru cheltuielile personale, inclusiv cheltuielile sotiei sale si ale fiilor sai, printii William si Harry.

Cu toate ca s-a casatorit anul trecut, este interesant ca cheltuielile personale ale printului au scazut cu un procent fata de anul precedent, fiind de 2,1 milioane lire (3 milioane euro).

La veniturile private ale printului se adauga 2 milioane lire sterline (aproape 3 milioane de euro) oferite de guvern si destinate in special intretinerii resedintelor oficiale, deplasarilor printului si familiei sale si anumitor cheltuieli de comunicare.

Raportul anual emis de Clarence House arata si faptul ca printul Charles a reusit sa colecteze 110 milioane de lire sterline (159,8 milioane de euro) prin intermediul a 16 evenimente caritabile. Pentru prima data in istorie, raportul anual a mentionat si la ce valoare se ridica taxele platite de Charles : 3,3 milioane de lire sterline (4,7 milioane de euro) in anul fiscal 2005/2006.

Antecedente

Printul Charles s-a aflat in mijlocul unui scandal in anul 2001, cand cotidianul britanic The Gurdian a dezvaluit ca fundatia de binefacere a acestuia a primit donatii de la un om de afaceri turc, cu reputatie proasta.

Milionarul turc Cem Uzan, condamnat in absenta la 15 luni de inchisoare, a fost invitat la masa de mai multe ori de catre print, dupa ce a donat 400.000 de lire fundatiei de binefacere a acestuia (in 2000). Afaceristul turc era implicat intr-un proces cu Nokia si Motorola, care l-au acuzat ca i-au imprumutat aproape trei milioane de dolari pentru a crea o companie de telefonie mobila in Turcia.

Uzan nu a infiintat compania si nici nu a returnat imprumutul. In SUA, Uzan si familia sa erau acuzati de obtinerea de bani prin santaj si de detinerea unei companii care functioneaza ilegal.

In acest an, consilierii financiari ai printului Charles au fost acuzati de "contabilitate creativa" in urma unei investigatii efectuate asupra veniturilor familiei regale, conform BBC. Ancheta a scos la iveala ca mostenitorul coroanei britanice a beneficiat anul trecut de fonduri impresionante - 11,9 milioane de lire sterline -, gratie unor inginerii financiare.

Potrivit unor surse neoficiale, milioanele de lire sterline ar fi fost transferate ilegal din conturile Ducatului de Cornwall intr-un alt cont apartinand printului. Venitul de anul trecut a fost cu 20 la suta mai mare decat in anul anterior, crestere pe care oficialii Ducatului au pus-o pe seama veniturilor suplimentare obtinute din inchirierea unor imobile.

Ancheta lansata in eter de BBC a aratat ca printul Charles mai sprijina si realizarea, in zona Sibiu-Medias-Sighisoara-Brasov, a unui proiect in valoare de 30 de milioane de dolari vizand agricultura ecologica si agroturismul, derulat prin intermediul fundatiei Mihai Eminescu Trust.

Iubitor de domenii sasesti

Printul Charles s-a alaturat in 2001 corului de bocitoare care a pus pe butuci proiectul Dracula Park. Implementarea proiectului ar fi revigorat turismul judetului Mures, ar fi fost un catalizator pentru dezvoltarea economica locala si chiar a judetelor invecinate. In plus, ar fi contribuit la scoaterea orasului Sighisoara din conul de umbra socio-economic in care s-a cufundat.

Dar in loc sa beneficiem de aceste posibilitati, ne-am trezit doar cu hectarele de stejari seculari de pe Platoul Breite sortiti pieirii, intrucat arborii au ajuns la sau se apropie de clipa mortii. MET isi imparte in prezent custodia Platoului cu Primaria Sighisoara.

Dupa ce ne-a aratat cu prisosinta ceea ce doar el insusi se incapatana sa vada in Dracula Park - distrugerea Sighisoarei, prin intermediul unei fundatii care a imprumutat numele unui simbol al Romaniei (Mihai Eminescu Trust), printul Charles a demarat un proiect de salvare a satelor sasesti de pe traseul Sibiu-Medias-Sighisoara-Brasov.

Proiectul este in fapt un paravan pentru derularea unor fonduri de provenienta obscura si pentru cumpararea unor case, care ar urma apoi sa fie inchiriate amatorilor de vacante agroturistice. Este un sistem care repeta la scara (inca redusa) afacerile pe care printul Charles le patroneaza in Ducatul Cornwall.

Sub masca onorabila a restaurarilor (care, trebuie spus, nu sunt profunde, ci seamana mai mult a spoiala), MET a cumparat pana in momentul de fata peste 10% din casele restaurate, adica 15. Daca ar fi insa sa dam crezare zvonurilor alarmiste, MET este proprietara a tuturor caselor restaurate, tinand cont ca actiunea fundatiei a vizat doar interventii asupra unor locuinte parasite.

Aceasta inseamna ca MET detine peste 100 de case in comunele Laslea si Danes, respectiv in orasele Sighisoara, Cisnadie si Sibiu.

Printul Charles este amintit doar ca "patron" al fundatiei, desi in numeroase articole acesta apare cu titlul de finantator. Sumele care se leaga de numele printului nu sunt deloc neglijabile: la un moment dat, se mentioneaza impresionanta valoare de 30 milioane de dolari.

Discretia asupra provenientei fondurilor ar putea avea si un alt motiv - printul Charles a fost subiectul mai multor scandaluri referitoare la finantatorii ONG-urilor sale si la contabilii sai, care au fost acuzati de "contabilitate creativa" si inginerii financiare. (L.V.)