Peste 70 la suta dintre consilierii municipali ai Targu Muresului sunt actionari la firme cu datorii la stat * Profitand de pozitia din cadrul legislativului, afaceristii locali fac afaceri de miliarde, dar... uita sa plateasca taxe * Pe de alta parte, sprijinul politic pare sa fie unul dintre motivele pentru care alesii urbei trec cu nonsalanta peste prevederile legale.

In timp ce la stat impozitele sunt platite de "fraieri", consilierii isi fac mendrele in ghesefturi profitabile dupa cum ii taie capul

Conform datelor furnizate de catre Ministerul Finantelor, firmele la care sunt actionari consilierii targumureseni au acumulat datorii la buget in cuantum total de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi.

Practic, 16 din cei 23 de consilieri locali, desi incaseaza prin prisma afacerilor pe care le deruleaza, dividende de sute de milioane, detin societati sau sunt actionari la firme care datoreaza bani grei statului. Astfel, afaceristii cu veleitati de politicieni prospera in afaceri, eludand cu nerusinare plata taxelor si impozitelor.

Pe cronica neagra a datornicilor figureaza nume sonore precum Florin Vlas, Benedek Istvan sau Virgil Mailat. Dar sa ii luam pe rand!

"Le achit, nu-i mare lucru..."

Pe lista firmelor care la finalul lunii martie inregistrau datorii la bugetul statului figureaza si SC Rogeia Prodcom SRL, societatea consilierului PD Aurel Mircea Pop. Despre aceasta va putem spune ca, potrivit codului CAEN, prezinta ca si obiect de activitate comertul cu ridicata.

Si ca, potrivit site-ului Ministerului Finantelor, Rogeia SRL inregistra numai in 2004 restante de peste o jumatate de miliard de lei. Datorii despre care, ex-reprezentantul lui Vadim sustine ca nu stie nimic: "Caaat? No, asta nu stiam. Trebuie sa-mi intreb secretara. Eu zic, oricum, sa stati linistita". Un alt consilier care a ocolit cu succes bugetul este si nou-noutul pedist Claudiu Maior.

Administrator la SC Delaprod SRL cu 20 la suta parti sociale, Maior a reusit sa ciunteasca statul cu 589.953.000 ROL. Iar asta in conditiile in care, firma afaceristului inregistra in 2004 o cifra de afaceri de peste un miliard de lei. "Nu stiu d-na, habar nu am! Nu prea cred. Dar daca chiar asa stau lucrurile, eu ma duc sa-mi achit datoriile. Ca doar nu este chiar asa mare lucru", a incercat s-o dreaga consilierul.

Opriscan trage tepe

Un alt ales care si-a gasit locul in topul datornicilor este Liviu Pop. Presedinte la Federalcoop, consilierul PNL a adus societatea la un pas de a fi supusa executarii silite. Firma de la care Pop a incasat numai anul trecut 500 de milioane de lei (salar plus dividente) s-a aflat mai bine de cateva luni in standby. Iar asta pentru o suma de 24 de milioane lei.

Si despre care Pop sustine ca a fost achitata de curand: "Nu mai este nici o datorie. Am rezolvat totul saptamana trecuta", s-a chinuit sa ne lamureasca consilierul. Abonat pe lista datornicilor este si independentul Doru Opriscan. Administrator la SC Intertrade SRL si SC Christine Tour, alesul muresenilor a ramas dator statului cu peste 150 milioane lei. Creante pe care, probabil, si le-a sters complet din memorie.

Datornicii UDMR-ului

Un alt ales care a stirbit bugetul statului este si consilierul UDMR, Dane Karoly. Si asta prin intermediul Fundatiei Studium Miokt Transilvania SRL, in cadrul careia figureaza ca proprietar cu 90 la suta parti sociale. Astfel, daca in 2002, societatea inregistra debite de aproximativ 40 de milioane lei, in 2004 datoriile aproape ca s-au triplat.

In timp ce coechipierul sau de partid, alesul Bakos Levente s-a dovedit a fi putin mai harnic. Om de afaceri prosper, director economic in cadrul Universitatii "Sapientia", respectiv politician, Bakos exceleaza mai degraba in postura de rau platnic.

Actionar la SC Abies Servcom SRL - firma specializata in comertul cu amanuntul in magazine - reprezentantul UDMR a reusit sa fraiereasca statul cu 97.314.000 ROL. In acelasi timp, Bakos mai este administrator si la Tetris Prodserv SRL, societate asupra careia s-a inceput deja procedura de executare silita.

Surprinzator, Mailat?

Conform listei rau-platnicilor, nici Virgil Mailat nu isi achita datoriile catre stat. Actionar la Bere Mures SA cu un numar de 19.450 actiuni, Mailat inregistreaza datorii la Stat de peste 100 de miliarde lei vechi.

De asemenea, societatea Apcom Select SA - profilata pe deschiderea unui lant de restaurante - la care consilierul PNL se face administrator cu acte "ciordeste" bugetul cu 1,196 miliarde lei. In timp ce SC Seracom SA, o alta firma la care Mailat figureaza ca actionar se afla in procedura de executare silita.

Contactat pentru explicatii, "saracul bogat" s-a multumit sa dea vina pe Finante: "Cei de acolo nu au niciodata actualizat site-ul. Toti agentii economici au probleme din cauza asta". No comment!

Necrologul pesedeilor

Consilierii PSD, Ioan Craciun si Florin Oproiescu, au descoperit o modalitate mult mai eleganta de a se sustrage obligatiilor de plata. Astfel, cei doi alesi nu au depus nici o declaratie de venituri si cheltuieli in perioada decembrie 2003 - februarie 2006. "Ce sa va zic? Firma asta nu a mers niciodata. Eu mi-am cesionat partea.

Dar vad ca nu s-a mai facut nimic", a incercat sa ne convinga Craciun. Care, potrivit propriei sale declaratii de avere figureaza deocamdata ca si asociat la SC Pop Consulting SRL, societate care se ocupa cu intermedierea materialelor lemnoase si de constructie. Un alt membru PSD cu debite este si afaceristul Florin Vlas.

Cu un numar de 10 la suta actiuni, patronul SC Voiajor SRL inregistreaza datorii la stat de peste 60 de milioane de lei. In timp ce societatea la care figureaza ca si asociat unic, Vlas SRL bate gongul pe linia obligatiilor restante la 340.799.000 ROL. Nici in cadrul celorlalte societati, situatia nu pare a fi mai roza.

Astfel, SC CVS Voiajor SRL se afla pe picior de executare silita, in timp ce Lido Exp SRL a primit deja mai multe instiintari de plata. Cu toate ca site-ul Ministerului Finantelor confirma existenta datoriilor, Vlas neaga: "Eu nu am avut niciodata, in viata mea, vreo intarziere. Cei de la Finante au instalat nu stiu ce program care le-a dat peste cap toate datele".

Benedek, doctorul restantier

Kolozsvari Zoltan este un alt membru UDMR care a... omis sa-si achite datoriile la buget. Actionar la Plasmaterm SA cu un numar de actiuni a caror valoare totala depaseste 500 de milioane de lei, consilierul udemerist a reusit numai in 2004 sa acumuleze datorii de ordinul sutelor de miliarde. Nici colegul sau de partid, Benedek Istvan nu se arata a fi mai breaz.

Iar asta deoarece, SC Carit San SRL, societate care se ocupa cu activitati de asistenta medicala ambulatorie inregistreaza creante de peste 600 de milioane de lei. Si chiar daca cifrele vorbesc, Benedek ne recomanda un consult oftalmologic: "Eu zic sa va uitati mai bine", a conchis alesul. Un alt restantier este Torzsok Sandor.

Administrator la Ecologica SA si SC Drumuri si Poduri, consilierul a uitat ca datoreaza statului 20.400 RON. Si tot pe lista "neagra" a contribuabililor se regaseste SC Pharmico SRL, a carei administrator este alesul Kirsch Attila.

Molnar Gabor care prin intermediul celor trei firme in cadrul carora apare ca si administrator: SC Aages SRL, Multimas SA si Electroterm SA a reusit sa dea statului o "gaura" de peste 20 de miliarde de lei. Nici alesul Nemes Pal nu o duce mai bine. Astfel, Mahagon SRL, societate la care alesul apare ca si asociat, a primit in repetate randuri de la organele statului instiintari de plata.

In timp ce asupra societatilor SC Walter Express SRL Si Nococom Consult SRL s-a dispus deja procedura de executare silita, pentru creante care depasesc 200 de milioane lei.

P.S. Saptamana viitoare ZIARUL de Mures va continua periplul printre debitele la stat ale consilierilor locali din celelalte orase si municipii ale judetului. Pana atunci, platiti-va datoriile!

Atentie!

Pentru a "demonta" argumentele consilierilor potrivit carora datele existente pe site-ul Finantelor ar fi unele eronate, ZIARUL a solicitat o declaratie sefei Serviciului de Metodologie si Asistenta Contribuabili din cadrul DGFP Mures, Marta Ruja. "Datele care sunt prezentate pe site-ul Ministerului de Finante si care reprezinta creantele contribuabililor sunt reale.

Au existat ceva probleme, bineinteles, pe fisele de platitor dar acestea au fost rezolvate. Ceea ce este publicat pe site a fost revizuit ulterior".