Programul "Samtid", care presupune reabilitarea unei parti importante din reteaua de alimentare cu apa si canalizare existenta in 10 localitati urbane din judetul Alba, pune din ce in ce mai mari probleme administratiilor locale.

Dupa ce primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a semnalat intarzierea, respectiv slaba calitate a lucrarilor realizate in municipiul resedinta a judetului, un alt edil a scos in evidenta situatia determinata de firma turco-greceasca "Eser Empedos Joint-Venture Ankara".

Primarul orasului Abrud, Tiberiu Ratiu, a spus ieri ca, desi lucrarile ar fi trebuit finalizate in septembrie 2006, sunt realizate pana acum doar in procent de 20 la suta. Potrivit sursei citate, situatia cea mai grava se inregistreaza pe o strada din localitate, unde se lucreaza de trei luni blocand accesul cetatenilor la doua cimitire.

"Am pus la dispozitia lor tot ceea ce aveau nevoie. De 10 zile nu se mai lucreaza deloc in orasul Abrud. Cetatenii nu mai pot suporta. Cateva case de pe o strada au structura de rezistenta afectata din cauza modului in care se deruleaza lucrarile. Firma turceasca a schimbat pana acum de trei ori subcontractantul. Acum lucreaza o firma din Satu Mare de care nu a auzit nimeni.

Pe o strada unde lucrarile se intind pe o lungime de 800 de metri s-au realizat pana acum doar 300 de metri intr-o luna. Nu sunt in stare sa inchida aceasta lucrare. Nu este prima data cand am sesizat aceste probleme. Am mai facut o sesizare care s-a soldat cu schimbarea subcontractantului", a spus Ratiu.

Edilul a adaugat ca din cauza calitatii proaste, a refuzat sa vizeze o lucrare realizata de firma mentionata. Situatia din Abrud este una mai speciala, in conditiile in care in acest oras este furnizata apa potabila doar cateva ore pe zi, din cauza, printre altele, a pierderilor foarte mari de pe reteaua de distributie.

Prefectul Cosmin Covaciu a declarat ca va initia un control privind modul in care sunt realizate lucrarile din programul "Samtid". El a spus ca intentioneaza sa solicite chiar si Corpul de Control al primului-ministru.

Valoarea totala a investitiei in Alba se ridica la circa 9 milioane de euro, jumatate din fonduri fiind nerambursabile. Surse oficiale sustin ca problemele aparute in derularea programului se datoreaza faptului ca, pentru a castiga licitatia organizata de Ministerul Integrarii Europene, firma "Eser Empedos Joint-Venture Ankara" a sublicitat valoarea lucrarilor din Alba.

Ulterior, reprezentantii societatii si-au dat seama ca nu pot face toata investitia cu suma respectiva, insa nu au mai avut alta solutie decat sa lucreze pentru suma alocata. Pretul scazut al contractului a facut ca gasirea unor subcontractori, care sa preia parte din proiect, sa fie greu de realizat.