"Replica” a inceput in premiera si in exclusivitate o serie de dezvaluiri despre culisele RoIAS 2006, cel mai mare eveniment aeronautic international organizat de Romania in ultimii ani.

Dupa ce l-am prezentat pe omul care va pune la punct toate detaliile acestui eveniment major, Felix Tatar, cel care l-a facut pe Traian Basescu, pe rand, primarul capitalei si apoi presedintele Romaniei, a venit randul unui alt personaj-cheie al RoIAS 2006.

Fara a acuza pe cineva si fara a fi macar tendentiosi, ne rezumam la prezentarea unor povesti inedite, despre oamenii care ne conduc azi, in ipostaze despre care nu a mai vorbit nimeni niciodata.

Spunem asta pentru ca in Romania zilelor noastre mai exista doar cativa oameni care mai stiu povestea incredibila lui Fane Bulgaru, locotenentul roman care, in timpul Tratatului de la Varsovia, a aterizat din greseala in Bulgaria, tavalind de ras doua ministere ale Apararii, si care a ajuns apoi general de flotila in Statul Major al Fortelor Aeriene Romane si organizator al Romanian International

Air Show (RoIAS) 2001 si 2006. Generalul de flotila aeriana Ion Stefan, nascut pe 25 iunie 1953 in comuna buzoiana Cislau, este seful de Instructie si Doctrina din cadrul Statului Major al Fortelor Aerine Romane si organizatorul evenimentului RoIAS, cea mai mare manifestare aeronautica a Romaniei.

Despre generalul Stefan se stie ca este unul dintre veteranii aviatiei romane, soldat care si-a inceput cariera de pilot la Regimentul 86 Aviatie Vanatoare de la Fetesti, unde a avansat de la pilot pana la gradul de comandant escadrila, ajungand ulterior loctiitorul Sefului Aviatiei de la Comandamentul Aviatiei si Apararii Teritoriului.

Dupa 1989 a ajuns in Statul Major Aerian ca ofiter 1 in metodica de licentiere si brevete de zbor, avansand treptat pana la functia de sef Instructie si Doctrina al Statului Major al Fortelor Aeriene Romane, la 01.06.2005.

Generalul de flotila aeriana Ion Stefan a organizat in 2001 prima editie RoIAS, iar in prezent se ocupa de bunul mers al lucrurilor pentru editia din anul acesta, care va avea loc in perioada 29-30 iulie pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu.

Fostii camarazi il cunosc pe generalul Stefan drept Fane Bulgaru si este imposibil sa-i aduci aminte vreunuia despre porecla generalului fara ca omul sa nu izbucneasca instantaneu in ras.

Povestea incredibila a generalului Fane Bulgaru

Generalul Fane Bulgaru era in anii ’70 un tanar locotenent al Regimentului 86 Aviatie Vanatoare de la Fetesti si efectua zboruri regulate de antrenament cu un aparat MIG 21 Lancer.

Cea mai halucinanta zi din cariera lui a fost fara doar si poate cea in care toata lumea se agita frenetic in jurul sau, sporovaind o limba de neinteles, imediat ce actualul general Stefan a coborat din aparatul sau de lupta, dupa o aterizare perfecta.

Tanarul locotenent si-a dat seama intr-un tarziu unde a intervenit declicul: din greseala, concentrat asupra misiunii sale si vrajit probabil de nemarginirea cerurilor, vajnicul luptator roman aterizase pe un aeroport militar... din Bulgaria.

Locotenetul Ion Stefan a fost luat cu fulgi cu tot de vecinii cu ceafa groasa si escortat cu avion cu tot in Romania, dupa ce reusise sa bage in fibrilatie doua state membre ale Pactului de la Varsovia. Acesta a si fost motivul pentru care neinfricatul Stefan nu a fost doborat de fortele bulgaresti, dar din motive de camaraderie, incidentul nu a fost facut public niciodata.

Actualul sef de instructie a scapat destul de ieftin, fostii sai colegi marturisindu-ne ca sefii de atunci s-au rezumat in a-i acorda celui care a invadat de unul singur Bulgaria doar cateva „duble” suplimentare si mai multe testari.

Dupa aceasta peripetie, locotenentul Stefan a devenit celebru sub numele de „scena” Fane Bulgaru, sub aureola careia organizeaza acum RoIAS 2006. Din nefericire, la acest eveniment nu participa si fortele aeriene bulgaresti, generalul Fane Bulgaru ratand astfel ocazia de a se reintalni, dupa atatia ani, cu cei pe care i-a „cotropit” la un moment dat.