Inspectoratul de Politie Judetean Alba a efectuat o analiza a gradului de infractionalitate in randul elevilor.

In primele 6 luni ale anului 2006 pe raza judetului Alba, in scoli si in afara acestora, s-au savarsit 34 de infractiuni in care au fost implicati 37 de autori, dintre care 32 sunt elevi (13 elevi de scoli generale, care nu au implinit varsta de 14 ani si nu raspund penal), atat in calitate de autori cat si ca victime, adica cu 16 infractiuni mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Procentual, 61,76% (21 fapte) din infractiuni au fost comise in afara unitatilor de invatamant, iar 38,23% (13 fapte) in incinta acestora - lucru ingrijorator tinand cont de faptul ca in 2005, in aceeasi perioada, nu au fost inregistrate astfel de fapte.

Faptele au avut loc atat in licee (18, dintre care 7 in Alba Iulia) cat si in scoli generale (16, dintre care 6 in Blaj). Tipul de infractiune cel mai frecvent comis in incinta unitatilor de invatamant si in afara acestora este furtul, dincolo de gardurile scolilor fiind comise si alte fapte precum: lovire, amenintare, viol si vatamare corporala.

Conform site-ului IPJ Alba din interviurile avute cu lucratorii formatiunii Politiei de Proximitate a reiesit faptul ca diferitele tipuri de infractiuni se comit cel mai frecvent in urmatoarele unitati de invatamant:

*Scoli generale: Scoala Generala cu casele I-VIII „Mihai Eminescu" (Zona „Piata - Cetate") - infractiuni de furt: telefoane mobile si bani.

De regula infractorii actioneaza in timpul orelor de sport, profitand de absenta elevilor care isi lasa bunurile nesupravegheate in vestiare sau profita de neglijenta celor care uita aparatele in banci, acestea ramanand nesupravegheate in timpul pauzelor

*Licee: Liceul „Alexantru Domsa" (Zona Ampoi 1) - infractiuni de furt: bani si diferite obiecte vestimentare care se dovedesc a fi in centrul atentiei infractorilor care opereaza in incinta scolilor.

Tipul de infractiune cel mai frecvent comis in incinta unitatilor de invatamant si in afara acestora este furtul, dincolo de gardurile scolilor fiind comise si alte fapte precum: lovire, amenintare, viol si vatamare corporala.

In urma comiterii celor 34 de fapte penale au rezultat 26 de victime, 73,07% dintre acestia (19 persoane) fiind elevi.