Unii afaceristi de peste hotare au simtit potentialul unor terenuri din comune invecinate municipiului Cluj-Napoca si le-au cumparat “la pachet” de la mai multe persoane, la preturi frumusele.

Apoi, au anuntat proiecte imobiliare care, insa, in viziunea asa-zisilor investitori, s-ar realiza din banii platiti in avans de clienti, si nu prin posibilitatile financiare ale societatilor pe care le conduc. Asadar, clujenii sunt invitati sa-si arunce banii in niste afaceri nesigure, deoarece diferenta de la mapa de prezentare la constructia terminata poate fi foarte mare.

ZIUA de Cluj a reperat doua cazuri de astfel de investitii: cabanele de pe malul lacului Campenesti din comuna Apahida, ce ar trebui realizate de societatea Cater Quick, condusa de iranianul Rahravan Ghassem, si ansamblul rezidential din comuna Chinteni, anuntat de societatea Terra Mare, patronata de italianul Georgio Griesi.

Cele doua societati nu-si pot duce la capat investitiile propuse fara contributiile potentialilor clienti.

ZIUA de Cluj v-a prezentat, in numarul de ieri, proiectul imobiliar al societatii Terra Mare, ce consta in 25 de blocuri (400 de apartamente) pe raza comunei Chinteni, la aproximativ 10 kilometri de Cluj. Terra Mare a scos, deja, la vanzare apartamentele, datele financiare ale societatii aratand ca ansamblul rezidential nu poate fi ridicat decat cu ajutorul avansurilor achitate de clienti.

O investitie asemanatoare cu cea a italianului Georgio Griesi, s-a preconizat, inca de anul trecut, in comuna Apahida. Este vorba despre 50 de cabane pe malul lacului Campenesti, un parc industrial, un complex comercial si o benzinarie, in care Rahravan Ghassem anuntase ca va investi 3 milioane de euro. Schema aplicata in cele doua cazuri este asemanatoare.

Cetatenii straini au venit in Cluj pentru a discuta anumite afaceri si fiecare a gasit interesanta o zona, dupa care au mers si s-au interesat care sunt proprietarii terenului de acolo. Acestia au acceptat sa-si vanda ieftin terenurile, deoarece nu aveau puterea financiara sa le valorifice in alt fel.

Astfel, Ghassem si Griesi s-au ales cu cate o suprafata mare de teren, care le-a permis sa anunte proiecte marete: complex de case de vacanta si, respectiv, complex rezidential. Problema este ca, din informatiile ZIUA de Cluj, nici cei doi straini nu dispun de banii necesari realizarii lor, astfel ca s-au pus pe asteptat clienti care sa plateasca inceperea lucrarilor.

Faptul ca din proiectul societatii Cater Quick nu s-a materializat mai nimic ne demonstreaza ca “investitori” precum Ghassem si Griesi sunt doar simpli “baieti destepti” (vorba presedintelui Traian Basescu), ce au venit sa faca bani in Romania.

Iranianul vrea sa plece din Apahida

Povestea iranianului Grassem, in varsta de 69 de ani, este de-a dreptul savuroasa. El a venit in Romania pentru a discuta cu reprezentanti ai societatii Arctic despre o posibila colaborare, deoarece el se ocupa in Anglia, unde a trait multi ani, cu furnizarea de echipamente pentru restaurante.

Ghassem povesteste ca, atunci, a vizitat comuna Apahida si s-a gandit ca ar fi un loc bun sa dezvolte o afacere. Ghassem a cunoscut-o in Romania pe Camelia Morocozan, in varsta de 25 de ani, care i-a devenit concubina si care il ajuta in afaceri. La inceputul anului 2005, societatea Cater Quick, infiintata de iranian, detinea in proprietate cele mai bune terenuri pe malul lacului Campenesti.

Este vorba despre buza lacului dinspre drumul ce trece pe langa lac (zona pescarie).

Cabanele nu au fost realizate pana acum, cateva fiind in faza incipienta. Conform unui panou publicitar postat langa lac, Cater Quick ofera cabane de 120 mp construite cu materiale de inalta tehnologie, cu utilitati (electricitate, telefon) si teren de 300 mp la pretul de 44500 euro.

Utilitati nu exista in zona, iar calitatea viitoarelor cabane poate fi pusa la indoiala, avand in vedere ca datele de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) arata ca societatea este o „bomba financiara”, avand, in 2003 (ultimul an in care are un bilant afisat de MFP) un angajat, o cifra de afaceri de 92 de milioane lei vechi, o pierdere neta a exercitiului financiar de 2,9 miliarde lei vechi si datorii de 18,8 miliarde lei vechi.

Cater Quick se judeca cu statul roman, proces in care este reprezentata de vestita avocata Paula Iacob. Conducerea firmei nu a dorit sa dea detalii despre proces.

Asa cum recunoaste si Morocozan, reprezentantii Cater Quick s-ar fi asteptat sa aiba clienti si sa construiasca cabanele pe banii acestora, insa informatiile vehiculate de oameni din Apahida, conform carora iranianul are datorii mari, au facut ca afacerea sa intre intr-o linie moarta.

Daca societatea Cater Quick ar fi avut posibilitati financiare, ar fi realizat cabanele, pentru care are autorizatie de peste un an, si le-ar fi scos apoi la vanzare. Acum, Ghassem ar vrea sa vanda tot ce are in Apahida si sa plece. Morocozan spune ca proiectele Cater Quick nu s-au materializat din cauza autoritatilor romane.

Ghassem mai este asociat intr-un paienjenis de SRL-uri: Gossie Romania, Piri Piri Chicken, T M Comauto, Top Gas Petrolium, Top Car Rental si Alpha Management & Services.

Deja-vu cu italianul de la Chinteni

In comuna Chinteni, proiectul imobiliar al societatii Terra Mare, al carei unic asociat este italianul Georgio Griesi, este la inceput. Griesi, la fel ca si Ghassem, a venit la Cluj si a mirosit o afacere la tara. Dupa un esec in afaceri imobiliare la Baia Mare, italianul s-a interesat de o suprafata mare de teren din Chinteni.

I-a gasit pe proprietari, care i-au vandut sase hectare la pretul de cinci euro/mp. Cu toate ca in zona viitorului cartier nu exista utilitati, apartamentele au fost puse deja in vanzare. Pretul unui apartament este atractiv, fiind sub cota de piata, tocmai pentru a atrage cat mai multi clienti.

Afacerile derulate de Griesi nu pot asigura finantarea acestui proiect, estimat la peste 20 de milioane de euro, astfel ca Terra Mare asteapta sa incaseze avansuri de la clienti si apoi ar urma sa demareze lucrarile.

Giorgio Griesi este asociat in societatea Euro Siag cu baimareanul Vasile Contiu, care este si directorul Simatec din Baia Mare, societate care are datorii de aproximativ trei miliarde la bugetul de stat. Griesi are, la randul sau, un „locotenent” de sex feminin, in persoana Anei Tofeni.

Societatea Terra Mare este infiintata anul trecut, astfel ca nu a prezentat date contabile la Finante.

Griesi nu se poate baza nici pe puterea financiara a societatii Euro Siag, deoarece, conform datelor de pe site-ul MFP, in 2004, Euro Siag a declarat o cifra de afaceri de 20 de miliarde lei vechi, adica 500.000 de euro, si un profit de un miliard de lei vechi, toate acestea in conditiile in care investitia de la Chinteni este estimata la peste 20 de milioane de euro.