Creatorii jocului "Romanii in spatiu", care a iscat controverse si a pus pe jar autoritatile, sunt un grup de timisoreni, pasionati de IT. "Romania libera" a reusit sa stea de vorba cu lead designer-ul de la firma care a creat controversatul joc. De cateva zile producatorii independenti de jocuri sunt in fierbere.

Totul din cauza unui scandal cu tenta interetnica, pornit de la un joc pe calculator. Practic, jocul "Romanii in spatiu" are ca tema principala dominatia romanilor asupra galaxiei, cel care a inceput ofensiva fiind "Nicolae Ceausescu". "Imparatul Traian Basescu" este cel care continua "lupta". Apoi, la un moment dat, un grup de "insurgenti maghiari" se opune "politicii de expansiune". De aici, jucatorul este invitat sa ii extermine.

CNCD a fost institutia care s-a autosesizat cu privire la continutul jocului. Acest lucru s-a datorat mediatizarii produsului electronic atat de catre mass-media din Ungaria, cat si de cea romaneasca. Pe forumul oficial al "2 Bad Design", intre adeptii jocului si oponentii acestuia s-a iscat o adevarata disputa, conditii in care portalul a fost inchis.

Totusi, demersul CNCD nu poate fi pus in aplicare deoarece "2 Bad Design" nu este inregistrata oficial ca firma, iar jocul nu a fost pus inca in vanzare.

In urma acestui scandal, "Romanii in spatiu" are parte de multa publicitate, dovada fiind faptul ca site-ul oficial al producatorilor este vizitat zilnic de aproximativ 2.000 de persoane.

Deoarece exista sanse mari ca discutiile pe tema acestui produs electronic sa continue, cei de la "2 Bad Design" au pregatit un drept la replica online, in care evidentiaza faptul ca in Ungaria, anul trecut, s-a lansat un joc in care gamer-ul este invitat sa extermine cetateni rromi.

"O gluma prost inteleasa"

Timisoreanul Alex D., lead designer-ul firmei, care a dorit sa nu ii fie mentionat numele complet, este exasperat de mediatizarea excesiva a subiectului. Cu toate acestea, el a acceptat sa stea de vorba cu reporterul "Romania libera".

""Romani in spatiu" este o continuare a celui de-al doilea joc creat de noi, "Cotropitorii", si nu este un atac la adresa ungurilor, ci e doar o gluma prost inteleasa", a spus acesta.

Creatorul timisorean de jocuri a adaugat ca nu intelege de ce s-a facut atata valva in jurul acestui joc, deoarece - asa cum in jocurile americane rusii sunt cei vizati de atacuri si asalturi, fara sa se iste asemenea scandaluri - intr-un joc realizat de un roman, maghiarii sunt cei in cauza.

In plus, lupta impotriva ungurilor apare doar intr-un singur nivel din cele zece pe care le contine jocul. In prezent, el a fost modificat, maghiarii fiind scosi din story-ul acestuia, pe viitor ei urmand a fi inlocuiti cu extraterestri.

Timisoreanul a mai afirmat ca "Romanians in Space" a fost terminat relativ repede, producatorii incepand lucrul in ianuarie, anul acesta. Cei aproximativ 10 oameni ce au realizat jocul au lucrat timp de aproximativ 5 luni, cate 6-7 ore pe zi. Un volum mare de munca al celor de la singurul studiou independent din Romania.

Toate jocurile au fost realizate din banii proprii ai tinerilor timisoreni, numai pentru "Romanians in Space" ei cheltuind in jur de 4.000 de euro. In luna august a acestui an, designerii banateni vor participa la "Game Convention", cea mai mare intalnire a creatorilor independenti de jocuri, de la Leipzig (Germania).

Varianta finala a jocului "Romanii in spatiu" ar urma sa fie lansata in luna octombrie 2006. El va fi gratuit in prima faza, iar in cazul in care se vor gasi sponsori, ar putea fi vandut, pe o suma modica, intre 3 si 5 euro, incomparabil mai mica fata de un produs similar al studiourilor din SUA.