Partidele politice se gandesc tot mai mult la alegeri anticipate pentru primavara anului 2007. Emil Boc nu exclude acest lucru, Gheorghe Funar spera sa fie alegeri, iar Adrian Popa crede ca orice este posibil, dupa cum stau lucrurile la ora actuala in politica romaneasca. Singurii care nu cred in mitul anticipatelor sunt reprezentantii UDMR, care sunt de parere ca acestea ar duce la inrautatirea Raportului de tara al Romaniei.

In eventualitatea unei campanii electorale, alesii clujeni se bazeaza pe contributiile firmelor detinute de membrii de partid. Numai PSD mizeaza pe cotizatiile numarului mare de membri. Indiferent de sursa banilor, in campania electorala se va tine cont de noua lege privind finantarea partidelor politice.

Aceasta prevede un plafon maxim de cotizare pentru campaniile electorale, care nu poate depasi 15 la suta din subventia acordata de la bugetul de stat pentru fiecare partid in parte.

Pana la aceasta ora, finantarea campaniilor electorale s-a facut in baza Legii 43 din 2003. La Camera Deputatilor s-a discutat insa modificarea acestei legi, ca urmare a proiectului depus de conservatorii Dan Voiculescu si Daniela Popa. Acum noul proiect de lege se afla in dezbatere la Senat.

Potrivit vechii legi, suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid putea fi de pana la o suta de salarii de baza minime brute pe tara. Conform noului proiect de lege, aflat in dezbatere, numarul cotizatiilor se va reduce la 12 salarii.

Donatiile primite de la persoane fizice nu puteau depasi intr-un an 200 de salarii minime brute pe tara, dar conform proiectului, ele nu vor putea depasi 48 de salarii. Donatiile persoanelor juridice nu puteau depasi 500 de salarii minime brute pe tara, potrivit legii vechi.

In orice caz suma totala primita de un partid nu poate depasi 15 la suta din subventia acordata de la bugetul de stat pentru fiecare partid in parte.

Precizam ca, la ora actuala, in proiectul propus de conservatorii Daniela Popa si Dan Voiculescu, de la bugetul de stat se aloca 75 la suta din suma necesara pentru alegeri parlamentare si 25 la suta pentru alegeri locale.

PD ar avea o campanie “modesta”

Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, considera ca alegerile anticipate sunt posibile, dar nu si obligatorii. In eventualitatea unei campanii electorale, Emil Boc spune ca PD ar avea bani prevazuti de lege pentru aceste situatii, dar va fi o “campanie modesta”, intrucat partidul pe care il conduce nu a avut niciodata mari resurse financiare.

“Noi ne bazam pe oamenii pe care ii avem si mai putin pe bani”, a explicat presedintele PD. Oricum, cert este faptul ca la Cluj o contributie importanta ar putea avea deputatul PD Daniel Buda care este actionar la Turism Ariesul.

PSD mizeaza pe cotizatii

Omul de afaceri Stefan Dimitriu, consilier local PSD, spune ca, desi partidul are firme care sa-l sustina in campanie, PSD s-a bazat intotdeauna pe cotizatiile membrilor sai numerosi. “Numai la Cluj avem 9.000 de membri, asa ca nu ne putem plange in situatia in care am putea discuta de alegeri anticipate”, a adaugat Stefan Dimitriu.

Remus Lapusan, actionar la patru societati si director la Unita, precum si Ovidiu Turdean, actionar la Napoca Leasing, ar fi probabil buni de plata pentru campania PSD in cazul eventualelor anticipate din 2007.

Liberalii - cu dare de mana

Viceprimarul Adrian Popa estimeaza ca la cum merg lucrurile in politica romaneasca sunt posibile alegeri anticipate in primavara lui 2007. “90 la suta din membrii partidului nostru sunt oameni de afaceri, asa ca nu se pune problema sa nu avem fonduri in cazul unor alegeri venite pe nepusa masa.

E drept ca daca vom candida singuri si nu in Alianta , costurile vor fi mai mari, dar chiar si asa le putem acoperi.” Horea Uioreanu are actiuni la patru firme, printre care si Banca Transilvania, asa ca ar putea sustine substantial o campanie electorala a PNL. Nici Marius Nicoara nu sta mai rau. Acesta are actiuni la cinci societati printre care Banca Transilvania, Compexit sau Cambio.

PRM nu va cheltui mult

Senatorul PRM, Gheorghe Funar asteapta alegerile anticipate cu speranta ca acestea vor avea loc in primavara lui 2007. “PRM nu va cheltui foarte mult, noi facem campanii modeste, dar avem si noi oameni care sunt activi in domeniul economic. Am avut insa oferte ale unor oameni de afaceri importanti pe care le-am refuzat pentru ca am considerat ca asupra lor planeaza suspiciuni. S-au folosit de banii lor insa alte partide”.

Nici Gheorghe Funar nu se poate plange: el primeste dividende consistente de la Ursus, Armatura si 16 Februarie.

Pregatiti pentru orice eventualitate

Petru Calian, presedintele Partidului Conservator Cluj, a declarat ca nu se pune problema de alegeri anticipate, acestea sunt pure speculatii si ca “sunt povesti de adormit incepatorii in politica”. Daca totusi ar exista alegeri anticipate, conservatorii sunt pregatiti financiar si dispun de un buget pentru acest pas.

Conservatorul Calian nu a nominalizat nici un cotizant la fondurile bugetare ale partidului, dar afirma ca “singurele surse sunt de la cei care candideaza si eventualii sustinatori”, fara a preciza insa nici un posibil sustinator. O contributie la bugetul pentru anticipate ar putea-o avea chiar presedintele PC Cluj, Petru Calian, care detine firma de mobila “Modena”.

Partidul Noua Generatie Cluj si-a exprimat opinia prin presedintele executiv, Ionut Tene, care spune ca “nu putem vorbi de fonduri pana nu stim sigur ca sunt alegeri anticipate.” In privinta bugetului, Tene spune ca sunt oameni de afaceri in partid care vor cotiza la fondurile electorale.

Nu exista indoiala ca Gigi Becali va face fata financiar unei campanii electorale in cazul anticipatelor.

Si Mate Andras, deputat UDMR Cluj, posesor al unui cabinet de avocatura, este de parere ca nu vor fi anticipate, mai ales din cauza Raportului de tara, situatia fiind de natura sa afecteze primirea fondurilor de la Uniunea Europeana. Si membrii UDMR sunt pregatiti pentru eventuale anticipate.

Ei dispun de fonduri, care nu sunt insa foarte mari, dar pot fi completate cu diverse donatii si cotizatii.

Presedintele PPCD Cluj, Ioan Marcus, nu crede in alegeri anticipate. Singurele surse de buget sunt contributiile personale ale membrilor, printre care sunt si doi-trei oameni de afaceri.