Ploiestenii s-au obisnuit sa-i vada in autobuze, la colt de strada, in fata magazinelor. Murdari, zdrentuiti, obraznici sau resemnati, cersetorii fac parte din peisajul cotidian al orasului, indiferent de anotimp. Cei mai multi dintre ei au in comun defecte fizice, care pot fi cu greu suportate de retina trecatorilor. Traiesc intr-o lume a lor, cu reguli stricte, cu ierarhii, cu lupte pentru locurile cele mai bune de cersit, cu "patroni" care percep taxe de protectie.

Acum, cersetorii "independenti" sint tot mai greu de gasit. Marinica, asa cum este cunoscut in zona Garii de Sud unde cerseste, este unul dintre "temerari". Are ambele picioare amputate si locuri fixe in care isi face veacul, in functie de sezon. A rezistat concurentei acerbe din "domeniu" si nu a cedat presiunii celor mai tineri sau a bastanilor care supravegheaza cersetorii care pot produce zilnic sume importante de bani. Cit cistiga el este confidential.

Independenta mai e si Tanta, o batrina fara piciorul sting, care sta pe scarile pasajului subteran din centrul orasului. In rest, se lucreaza organizat. In imediata apropiere a Halelor Centrale, aproape `n fiecare diminea]\ o femeie trecuta de prima tinerete insoteste un tinar care se deplaseaza cu greu, folosindu-se de o cirja. La un moment dat, femeia se opreste si il ajuta pe baiat sa-si dezgoleasca ciotul care i-a mai ramas din piciorul amputat, cine stie cind si mai ales, din ce cauza...

Imediat, tinarul incepe sa implore trecatorii sa-i dea bani de piine. Dupa citeva ceasuri femeia se intoarce, numara banii si dispar impreuna pe stradutele din spatele bulevardului. Nu trebuie sa fii detectiv pentru a remarca exploatarea acestor oameni cu defecte fizice ingrozitoare. Inflatia de cersetori o simti pretutindeni: in autobuze, la colt de strada, in fata magazinelor.