Motivul aparent se leaga de prestatia noului presedinte de sedinte, consilierul UDMR Palfi Carol. Mai ascunse, insa, par sa fie alte motive, unele legate de orgolii politice, altele de interesul direct pentru un proiect sau altul aflat in dezbatere.

Cert este ca, daca se va continua in directia „inaugurata” recent, este posibil ca forul local de decizie sa cada, din nou, in patima nesfarsitelor dispute fara finalitate, model consacrat pe vremea fostului primar Gheorghe Funar.

De altfel, nici mai vechii consilieri locali nu au uitat acele vremuri. La ultima sedinta s-a facut referire deschisa la momentul in care Funar a decis sa faca o inmormantare Consiliului de atunci. La ultima sedinta a CL, mai multi consilieri au cerut presedintelui ales Palfi Carol sa isi schimbe atitudinea cu care conduce aceste sedinte.

Desi si-a prezentat scuze pentru faptul ca la sedinta precedenta a ignorat cererile de cuvant ale mai multor consilieri si a impus votarea rapida a proiectelor de hotarari, nesolicitand nici voturile impotriva, nici abtinerile, ci doar voturile favorabile, Palfi a continuat in acelasi stil.

Ca urmare, la un moment dat, sedinta, care a durat circa cinci ore, s-a transformat intr-un dur schimb de replici intre mai multi consilieri si presedintele Palfi Carol. “Am propus plenului ca primul punct pe ordinea de zi sa fie continuarea discutiei de data trecuta.

Eu nu am nevoie de raspunsul dumneavoastra ca presedinte la aceasta propunere”, a spus consilierul PSD Stefan Dimitriu. Replica lui Palfi nu a intarziat. “Nu astept lectii de la nimeni, pentru ca nici eu nu am jignit pe nimeni”.

Dispute aprinse

Au urmat, insa, alte proiecte pe ordinea de zi, care au inflamat, din nou, spiritele. Presedintele a cautat sa taie cat mai mult din avantul de oratori al colegilor de Consiliu. Demersul sau a determinat reactia deschisa a mai multor alesi. „Domnule presedinte, va rog sa nu luati personal toate remarcile care se fac aici.

Nu avem nevoie ca la orice propunere sa ne spuneti ce ati discutat dumneavoastra in Comisie. Va rugam sa ne lasati sa ne exprimam”, a spus, suparat, proaspatul consilier PD Ioan Pop. Palfi s-a limitat sa sustina ca de multe ori glumeste, pentru a destinde atmosfera. „Eu am umor si nu tot ceea ce spun trebuie sa luati in serios”, a comentat consilierul UDMR.

Totusi, umorul lui Palfi nu a fost prea mult gustat de catre ceilalti participanti la sedinta. „Nu faceti diferenta intre singular si plural. Am dreptul sa ma exprim. Nu puteti dumneavoastra sa mi-l ingraditi”, a declarat consilierul PSD Stefan Dimitriu, referindu-se la o noua incercare a lui Palfi de a-i scurta interventiile legate de un proiect controversat.

Palfi a sarit ca ars si a replicat. „Nu sunt sluga dumneavoastra”. Tensiunea a ajuns la cote atat de ridicate, incat Stefan Dimitriu s-a ridicat si s-a pregatit sa paraseasca sedinta. Abia dupa insistentele combinate ale primarului Emil Boc si ale altor colegi, Dimitriu a acceptat sa ramana in plen.

Dar atmosfera nu s-a imbunatatit deloc catre finalul celor cinci ore de discutii, pe parcursul carora fraza preferata de presedintele de sedinta a ramas „Nu imi amintesc ca dumneavoastra sa fi cerut cuvantul”.

Exista, totusi, speranta ca apropiata vacanta va mai calma spiritele pentru ca legislativul local sa nu ajunga din nou, numai dupa doi ani de normalitate, la o atmosfera de trista amintire, in care sedintele de CL se transformau in adevarate scandaluri.