Presedintele-director general al Carbochim, Viorel Dorin Popoviciu, a anuntat ca, in urma dizolvarii asociatiei si a documentatiei depuse la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), s-a realizat transferul dreptului de proprietare asupra a 2,5 milioane de actiuni, emis de societate pentru cele 127 de persoane membre ale PAS.

In aceste conditii, actionarul cel mai important a devenit Popoviciu, care detine 17,6% din societate. El este urmat de Societatea de Investitii Financiare (SIF) Banat Crisana - 13,09%, Gheorghe Popa - 11,16%, Mircea Piedro Ionescu - 10,79%, Ion Raducanu - 10,68% si Dan Nicolae Gafencu - 7,82%. Restul, de 28,86%, este detinut de alti actionari, persoane fizice si juridice.

Decizia de a dizolva PAS, anuntata de catre Consiliul de Administratie (CA) inca de la finele anului trecut, vine ca urmare a indeplinirii, de catre asociatie, a prevederilor incluse in contractul de privatizare incheiat cu statul roman. La inceputul acestui an, admi-nistratorii Carbochim au anuntat ca societatea a vandut 25% din actiunile detinute la firma Carboref Cluj-Napoca.

In 3-4 mai, Popoviciu a informat BVB ca a instrainat, prin intermediul societatii BT Securities Cluj, 12457 de actiuni la 7,4 lei/unitate. Valoarea tranzactiilor a fost de 92100 de lei. Dizolvarea PAS a produs emulatie la BVB: vinerea trecuta, actiunile Carbochim au saltat cu aproape 10%.

"Este foarte bine ca s-a spart pachetul PAS. Oricum, actionarii sunt multumiti pentru ca, la un moment dat, la o actiune Carbochim, acestia au primit doua. Cu alte cuvinte, la o actiune cumparata la 4 lei, care a crescut, la bursa, pana la 7 lei, acestia au ajuns sa obtina, prin divizarea actiunilor, 14 lei.

De obicei, dupa dizolvarea PAS, actionariatul tinde sa se concentreze, iar atunci apare un investitor interesat. Cu siguranta, asa se va petrece si in cazul Carbochim", sustine un broker clujean. Pana acum, ca posibil cumparator al Carbochim a fost anuntat concernul francez Saint-Gobain, desi conducerea acestuia nu a confirmat interesul.

Saint-Gobain este cel mai mare grup din industria materialelor de constructii, cu peste 1200 de companii in 46 de tari, avand peste 168.000 de angajati. In anul 2000, grupul, care dispune de diviziile sticla, habitat si materiale inalt performante, a avut venituri de 28 de miliarde de euro, din care bugetul alocat cercetarii si dezvoltarii a depasit 150 de milioane de euro.

Societatea Saint-Gobain Weber Romania produce, la Turda, mortar pentru constructii. In 2004, aceasta a avut o cifra de afaceri de 17 milioane de lei si un profit de 1,8 milioane de lei, realizate cu 73 de angajati.

Vanzari de cladiri, achizitii de terenuri

Adunarea Generala a Actionarilor Carbochim a aprobat, pentru acest an, o cifra de afaceri de 31,5 milioane de lei si venituri de 33,5 milioane, dar un profit de numai 444200 de lei.

Din profitul de anul trecut, de 377.000 de lei, actionarii au aprobat 329000 pentru dividende (8 bani/actiune), restul fiind alocat pentru participarea salariatilor la profit - 37.000 de lei si rezerve legale - 10000 de lei. Dividendele vor fi trimise actionarilor, in sase luni, prin mandat postal.

Actionarii Carbochim se vor intalni, la 7 august, pentru a decide cumpararea unui teren de 5-6 hectare, modernizarea sediului administrativ, achi-zitionarea de autoutilitare Renault si de tehnica de marketing.

Alte decizii administrative, aprobate in acest an, se refera la modificarea clauzelor politicii de marketing a societatii, radierea de la Oficiul Registrului Comertului a unor puncte de lucru, aprobarea vanzarii mai multor cladiri, casarea de mijloace fixe si aprobarea strategiei comerciale pentru 2006.

PAS a preluat Carbochim in 1996, cand aceasta avea datorii istorice de 700000 de euro. Cele mai importante datorii au fost la bugetul asigurarilor sociale si la fondul de sanatate, ambele esalonate pe trei ani. Treptat, au fost diminuate pana la 150000 de euro, la inceputul lui 2004 . Societatea a mai contractat si imprumuturi bancare necesare investitiilor.

Pentru 2004, producatorul de abrazive a alocat investitii de 1,5 milioane de euro, suma fiind folosita pentru o linie de abrazive pe suport si pentru achizitionarea de utilaje. Carbochim a fost infiintata in 1949, sub denumirea Electrocarbon, fiind specializata pe productia de corpuri si discuri abrazive, precum si pe abrazive pe suport.

Majoritatea productiei este comercializata in tara, iar exporturile se fac in Italia, Germania, Israel, Egipt, Ungaria, Danemarca, Suedia. Produsele sunt livrate in special in industria mobilei, metalurgie, constructii de masini, sticlarie si constructii metalice. Societatea dispunea, la sfarsitul lui 2004, de 426 de angajati.

Inainte de dizolvarea PAS, asociatia concentra 65% din capitalul social al Carbochim.