Executarea de mobilier scolar de proasta calitate s-a dovedit a fi o afacere banoasa pentru firma bucuresteana Silvarom SA. Amenajari de clase din fonduri externe sau din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii au adus Silvarom in capul listei celor care obtin comenzi de la Stat.

Asta spre disperarea directorilor de scoli, nevoiti sa-si achizitioneze mobilier din fonduri proprii, intrucat cel produs de Silvarom nu este fiabil.

In Maramures, una dintre firmele abonate la castigarea licitatiilor pentru executarea de mobilier scolar, platit din bani publici, este SC Silvarom SA Bucuresti. Numai ca mobilierul achizitionat de la Silvarom de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii nu-si justifica banii.

Licitatie cu dedicatie

La mijlocul anului trecut, atrageam atentia asupra unui caiet de sarcini realizat de Inspectoratul Scolar Judetean Maramures (ISJ), prin care se anunta o noua licitatie de mobilier scolar, precum si criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca agentii economici care doresc sa participe. Printre prevederi erau cateva care ridicau semne de intrebare privind onestitatea licitatiei.

De exemplu, era consemnat faptul ca „ofertantul trebuie sa fi onorat minim un contract al carui obiect sa fi fost mobilier scolar cu o valoare egala sau mai mare de 1.000.000 mii lei”.

Producatorii maramureseni interesati de licitatie au semnalat ca prin aceasta prevedere se limiteaza ilegal accesul la licitatie, subliniind ca se netezeste astfel drumul firmei Silvarom (norocul bucurestenilor, atunci cand vine vorba de obtinerea de contracte de la invatamant, fiind deja de notorietate).

Reprezentantii ISJ s-au scuzat, spunand ca au realizat caietul dupa „modelele de la Minister”, insa au refacut caietul de sarcini si au tinut licitatia. Intre timp, mobilierul scolar a fost si livrat. End of the story. Firmele castigatoare: Agis Construct SRL Timisoara, SC Newset SRL Baia Mare si, evident, Silvarom SA Bucuresti.

In urma acestei licitatii, firma bucuresteana a primit o comanda de 835 de mese pentru laboratoarele de informatica.

Incapabili la standard

Insa problemele de abia acum incep, iar cei care trag ponoasele acestor „achizitii nefericite” sunt directorii de scoli. Printre scolile care au primit mobilier scolar de la Silvarom se numara si Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare.

Ioan Muresan, directorul Colegiului, a confirmat faptul ca Silvarom nu este o firma care sa aiba capacitatea de a face mobilier scolar: „mesele de informatica primite ajung la nivelul satisfacator, dar nu au functionalitatea care ar trebui sa o aiba! Sunt prea mari, prea butucanoase. Adevarul este ca aceasta firma nu are capacitatea sa faca mobilier scolar.”

Numai ca mesele pentru laboratorul de informatica nu au fost singurul mobilier primit de „Sincai” de la Silvarom. „In 2002-2003 am primit table scolare pe care le-am aruncat dupa cateva luni de folosire! Tot de la aceasta firma am primit si scaune care zgariau parchetul. Pacatul este ca se vrea mult si ieftin. Eu nu am cerut 90 de mese de informatica.

Preferam 50, dar sa fie de calitate. Mi-e greu sa cred ca acest mobilier scolar are avizul Ministerului Sanatatii, pentru ca nu este deloc functional”, a spus Muresan.

Si Colegiul National „Mihai Eminescu” a beneficiat de surprize neplacute atunci cand a intrat in posesia mobilierului achizitionat prin licitatiile organizate de ISJ sau de Minister.

Marius Craciun, directorul Colegiului, a declarat ca prefera sa achizitioneze mobilier din fonduri proprii: „am primit mese pentru laboratoarele de informatica, ce au o anumita rigiditate, dar fata de cele care le-am primit in urma cu cativa ani, care nu erau solide si au trebuit inlocuite, este un pas inainte.

Ce sa facem? In majoritatea salilor de clasa avem mobilier cumparat din fonduri proprii, care este net superior celui primit de la Inspectorat.”

Inspectoratul complicilor

Sandu Pocol, inspectorul scolar general, recunoaste ca a auzit ca mobilierul de la Silvarom nu este satisfacator: „am mai auzit si eu ca se vorbeste despre mobilierul de la aceasta firma, din pacate nu a venit nimeni sa depuna o plangere scrisa. Nu avem nimic scris prin care sa le interzicem sa participe la licitatie.

Ce sa fac daca se inscriu la licitatii? Au fost primii care s-au inscris si la licitatia de anul trecut!” Ultima remarca e evidenta. Cat despre reclamatii, nu se prea brodeste cu realitatea...

Directorii colegiilor baimarene sustin ca au anuntat ISJ! „M-a sunat cineva de la Inspectorat si m-a intrebat de mobilier. Le-am spus ca cel pe care l-am primit de la firma aceasta (Silvarom, n.red.) este nesatisfactor. Nu am facut nici o plangere scrisa, pentru ca nu mi-a cerut nimeni. Daca imi cereau, o faceam, nu am nimic de ascuns.

Mobilierul nu este de calitate”, a confirmat directorul Colegiului „Gheorghe Sincai”. Practic, desi stiau de nemultumirile conducatorilor institutiilor de invatamant, sefii Inspectoratului au permis firmei Silvarom sa primeasca, in continuare, contracte din banii publici, chiar daca mobilierul realizat se dovedise de proasta calitate.

Problema mobilierului afecteaza scolile si la reautorizarea periodica. Calin Man, purtatorul de cuvand al Directiei de Sanatate Publica Maramures, a spus ca o mare parte din institutiile de invatamant din Maramures nu primesc autorizatie, tocmai din cauza mobilierului: „reglementarile privind standardele mobilierului din dotarea scolilor sunt cuprinse in Ordinul Ministrului Sanatatii nr.

1955 din 1995. Nerespectarea acestor standarde reprezinta o buna parte din motivele pentru care nu au fost eliberate autorizatiile sanitare de functionare a scolilor. Controlul standardului mobilierului se face de fiecare data la expertizarea in vederea reavizarii, sau in caz de transmitere de catre Ministerul Sanatatii a unor teme de inspectie a unitatilor de invatamant.”

In ce priveste firmele care participa la licitatii organizate de catre Ministerul Educatiei sau de institutiile din subordine, acestea trebuie sa prezinte un certificat de la Ministerul Sanatatii. Silvarom detine acest tip de certificat (doar mobilierul de proasta calitate este dovada!).

Intre timp, contractele curg garla si poate, in cele din urma, dupa atata antrenament, Silvarom va reusi sa realizeze mobilier scolar de calitate. Doar a invatat. Pe banii publici.

Cine este Silvarom?

Conform Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Silvarom SA Bucuresti (candva societatea de stat) este detinuta de FPP Banat Crisana (cu 4,76% din actiuni) si doi asociati tip lista care detin impreuna 95,24% din actiuni.

Pana la inceputul acestui an, firma a avut 11 administratori si cenzori permanenti: Marioara Anghel, Stefan Barle, Mihaela Gherghinoiu, Ilie Cosarca, Ioan Gheorghe Marginean, Marian Mircea Menhardt, Emil Stanica, Stefan Uzunov, Sever Zavalas, Andrei Molnar si Andrei Menhardt. Dintre acestia, doar Stefan Barle si Sever Zavalas si-au mai pastrat calitatea de admnistrator, respectiv cenzor.

Cu toate acestea, o parte dintre cei carora le-au expirat mandatul au mai pastrat unele legaturi patrimoniale cu Silvarom. Astfel, conform CCIR, Mircea Marian Menhardt si Andrei Molnar detin cate 17% din actiunile societatii Chair Cugir SRL, societate la care mai sunt actionari Ioan Bele din Alba Iulia (30%), Dan Ioan Vlaicu (16%) si Silvarom SA (20%).

Acelasi actionariat se regaseste si la societatea Robusta SA, unde Marilena Cornea, Ilie Cosarca (fost cenzor al Silvarom), Radu Ghimpu, Georgeta Ionescu, Andrei Molnar si Dan Ioan Vlaicu au impreuna 2%, restul fiind detinut de Silvarom SA Bucuresti (98%).