Dafora Medias a intrat in competitie cu fondurile de investitii din America si Olanda pentru achizitionarea pachetului majoritar al celei mai importante societati romanesti in domeniul magistralelor de transport de gaze naturale.

Omul de afaceri Gheorghe Calburean s-a implicat prin compania pe care o conduce, Dafora, in razboiul de cucerire a majoritatii actiunilor Condmag Brasov, societatea care a construit mai mult de 90% din reteaua de conducte magistrale de transport gaze naturale din Romania.

Gheorghe Calburean a achizitionat la inceputul acestei saptamani un pachet de 28 la suta din actiunile Condmag Brasov, in urma unei tranzactii de 11,1 milioane de euro, realizate pe piata RASDAQ. Tranzactiile s-au facut la un pret de 0,8 lei/actiune, iar o data cu achizitia de ieri, Calburean a ajuns sa controleze prin intermediul Dafora, 32,99% din actiunile Condmag.

Alte actiuni ale societatii brasovene au fost vandute incepand cu luna mai, cand doua fonduri de investitii din SUA si Olanda au cumparat in mai multe randuri parti din societatea brasoveana.

Condmag are o traditie de peste 50 de ani in construirea de conducte de petrol si gaze, inclusiv conducte magistrale de transport, conectarea la sondele de petrol, statii de deshidratare, retele de conducte de distributie gaze naturale.

Societatea a realizat la finalul lunii aprilie o cifra de afaceri de 9,44 milioane de euro, in crestere cu 75% fata de afacerile din primele patru luni ale anului trecut.

Brasovenii, urmariti de capitalisti

Fondul de investitii american Julius Baer International Equity Fund a fost raportat cu o participatie de 9,62% din actiunile Condmag, la mijlocul lunii mai, cand unul din actionarii majoritari de pana atunci ai societatii, Mihai Craciun, a vandut 15 la suta din actiuni.

Restul a fost luat de un alt fond de investitii, Middle Europe Investments, din Olanda, care a preluat 5% din titlurile Condmag, pentru doua milioane de euro, dar si SIF Moldova si SIF Transilvania, care au achizitionat la randul lor parti din actiunile omului de afaceri.

Pretul pe actiune a fost de 0,8 lei pentru toate tranzactiile, iar in aceste conditii, valoarea totala a operatiunilor a fost de circa sase milioane de euro. Tranzactiile au avut loc la Bursa de Valori Bucuresti, iar principalul actionar al companiei a ramas atunci Pompei Hadarean, cu 38% din capital, iar Mihai Craciun a ramas atunci cu 1,5% din societate.

Craciun si-a lichidat toate actiunile de la societate dupa ce a vandut olandezilor si cele 1,5% pe care le mai detinea. Ultima tranzactie i-a adus in conturile omului de afaceri 0,56 milioane de euro. Calburean a cumparat actiunile de la Pompei Hadarean, care dupa aceasta ultima tranzactie a ramas cu 4,01% din societate.

Afaceristul mediesan nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru a-si spune punctul de vedere vis-a-vis de aceasta tranzactie.

Condmag a prins Nabucco

Potrivit reprezentantilor Condmag, piata constructiilor de conducte se va dezvolta semnificativ in anii urmatori, ca urmare a derularii unor proiecte importante (conducta de petrol Constanta-Trieste si cea de gaze naturale Nabucco), extinderii retelelor de gaze naturale si modernizarii conductelor de petrol si gaze cu o durata de functionare depasita.

Condmag controleaza societatea de foraj Flotex Services Romania din Medias si firma Timgaz Buzias, distribuitorul de gaze naturale al municipiului. Cele trei firme au realizat in 2005 o cifra de afaceri cumulata de aproape 40 de milioane de euro si un profit net de circa 2,5 milioane euro.

Cumparatorii

•Middle Europe Investments

Fondul de investitii Middle Europe Investments (MEI) Fund are sediul central in Olanda si coordoneaza 12 filiale in noua state din Europa Centrala.

Printre unitatile administrate de MEI se numara Romenie en Bulgarije Funds (orientat spre achizitii de titluri tranzactionate pe pietele de capital din Romania si Bulgaria), Het Tsjechie en Slowakije Fonds NV (axat pe achizitii de actiuni ale companiilor listate la bursele de valori din Cehia si Slovacia) si Middle Europe Real Estate NV (specializat in domeniul imobiliar din Europa Centrala).

•Julius Baer

Julius Baer International Equity Fund detinea anul trecut actiuni in valoare de 138 de milioane de dolari. Actiunile romanesti reprezinta de abia 1% din activele fondurilor, care se ridicau la 14,3 miliarde de dolari.

Julius Baer International Equity Fund detine actiuni Petrom in valoare de 96 milioane de dolari, reprezentand 1,07% din capitalul companiei, la care se adauga actiuni BRD in valoare de 29,1 milioane de euro, reprezentand aproape 1,5% din capitalul bancii.

Fondul mai are actiuni la producatorii de medicamente Sicomed si Biofarm, Compa Sibiu, Rolast Pitesti, santierul Naval Braila si Socep Constanta.

•Gheorghe Calburean

Inginer de meserie, Gheorghe Calburean a reusit ca in cativa ani sa-si construiasca un imperiu cu o cifra de afaceri de peste 1.350 de miliarde de lei pe an. Gheorghe Calburean detine o retea de de 17 firme, in domenii dintre cele mai diverse. Totusi, ponderea cea mai mare o au firmele care presteaza servicii conexe extractiei gazelor naturale si petrolului.

Firmele pe care Calburean le detine, cateva impreuna cu sotia sa, Livia, au derulat in 2004 afaceri de circa 1.350 de miliarde. Pentru Calburean lucreaza in jur de 1.050 de angajati, in top dupa numarul de salariati fiind Dafora SA si Dafora-Ambient. In afara de Sibiu, afacerile lui Gheorghe Calburean se deruleaza si in judetele Mures si Cluj.

Penultimul director a facut infarct

Eugen Craciun, fostul director general Condmag, a fost inlocuit in functie de Alexandru Ioan Tatar, in anul 2002, dupa ce a suferit un infarct chiar la biroul din Brasov. Dupa sosirea lui Tatar in fruntea societatii s-a decis tranzactionarea actiunilor societatii, iar fostul director, Eugen Craciun, s-a apucat de scris carti despre tratamente naturiste pentru bolile de inima.