din punct de vedere legal, iar directorul DRDP era in incapacitate de a dobandi prin cumparare bunuri din patrimoniul CNADNR.

Contactat telefonic de BZA, Ioan Petrut a declarat& “O sa fac plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Inca nu am primit banii de pe casa si nu am evacuat locuinta pentru ca nu am primit inca sentinta.” No comment!

Dupa trei ani de sefie la DRDP Cluj, Ioan Petrut, in prezent directorul general suspendat al institutiei, s-a hotarat sa cumpere o casa in Cluj-Napoca, desi are mai multe proprietati in orasul Dej.

S-a intamplat ca achizitia imobiliara sa fie tocmai una din locuintele de serviciu ale DRDP-ului.

In 2004, inainte sa bata ceasul schimbarilor politice, Petrut a facut o cerere prin care isi manifesta dorinta de a cumpara vila 2B de pe strada Lunii nr. 5, unde locuia in chirie fiul sau. Petrut a platit 12.000 de euro pe o vila despre care spune ca “e o cocioaba din rigips”.

Incercarea ilegala a fostului director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj (DRDP), Ioan Petrut, de a pune mana pe una din locuintele de serviciu ale institutiei l-a adus in fata instantelor de judecata. Si a pierdut. In plus, pretul lacomiei va fi de 14.000 RON cheltuieli de judecata.

Pentru locuitorii cartierului Zorilor din Cluj-Napoca, ansamblul de cinci vile este poreclit “casele italienilor”, intrucat acolo erau cazati constructorii italieni de la Itinera pe perioada lucrarilor la drumurile din judetul Cluj. Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj a avut in patrimoniu cele cinci vile situate pe strada Lunii din cartierul Zorilor.

In acelasi cartier, DRDP-ul mai detine un laborator. Trei dintre vile au fost vandute unor angajati ai institutiei cu titlul de locuinte de serviciu. Pentru a indeplini conditiile legale, cumparatorul nu are voie sa detina alte locuinte pe teritoriul Romaniei. Asa spune legea.

Ioan Petrut a declarat “pe propria raspundere si cunoscand consecintele declaratiilor nesincere prevazute si pedepsite de art. 292 Cod Penal” ca atat el, cat si sotia sa nu detin, nu au avut si nu au instrainat locuinta proprietate personala (atentie!) in municipiul Cluj-Napoca.

Casa de lux la pret de cocioaba

In baza acestei declaratii, Ioan Petrut a primit unda verde de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), in subordinea careia se afla DRDP Cluj. Afacerea a fost incheiata pe vremea cand Mihai Basulescu era la carma CNADNR.

Zis si facut, Petrut a platit 12.098 euro plus TVA pentru casa cu numarul 2B, compusa din trei dormitoare, camera de zi, 2 bai, bucatarie, hol si casa scarilor. Un pret pe care tinerii clujeni fara un acoperis nici nu indraznesc sa-l viseze! Aprobarea cererii lui Petrut a fost data de Mihai Basulescu, fostul director al CNADNR, desi juristul institutiei a constatat si a sesizat incalcarea legii.

Potrivit Legii Locuintei nr.114/1996, “persoanele care au detinut sau detin in proprietate locuinta proprietate personala care indeplineste conditiile minimale prevazute de Lege nu pot cumpara locuinta de la stat.” Deci, actul normativ prevede, cat se poate de clar, ca a avea in proprietate o locuinta (nu se specifica unde) atrage interdictia de a cumpara de la stat, la pret extrem de avantajos, apartament sau casa de serviciu. Or, familia Petrut are nu una, ci trei case in Dej, plus o casa de vacanta in judetul Salaj. Toate facute din salariul de bugetar, de aproximativ 2.200 RON. Conform datelor remise de Primaria municipiului Dej, Ioan Petrut detine doua cladiri pe strada Ciceului nr. 8 cu valoare de impozitare de peste 600 milioane de lei si o cladire pe strada Crangului nr. 68 cu valoare de impozitare de peste 3,4 miliarde de lei.

Dupa demiterea lui Petrut din functia de director DRDP Cluj, respectiv a lui Basulescu din CNADNR, au inceput sa iasa la iveala si ilegalitatile. CNADNR a deschis un proces impotriva lui Ioan Petrut pentru fals in declaratii. Prima infatisare in dosarul 8061/2005 a avut loc la Judecatoria Cluj in 23 iunie, anul trecut.

CNADNR a cerut anularea contractului de vanzare-cumparare pentru locuinta de serviciu pe care Petrut a cumparat-o, ilegal, in 2004. Desi a fost repus in functie, in urma unui proces pe care l-a castigat cu Compania, Petrut este suspendat din cauza procesului penal pentru fals.

Prins cu mata-n sac

BZA a intrat in posesia unui document CNADNR care demonstreaza ca cererea lui Petrut a avut oponenti. Astfel, Directia Juridica a Companiei a inaintat in 20 ianuarie 2004 o adresa in atentia directorului general Mihail Basulescu prin care atragea atentia asupra unor nereguli legate de “nota de prezentare privind locuinta de serviciu inchiriata domnului Director Regional al DRDP Cluj, ing. Ioan Petrut”.

Redam, in continuare, fragmente din sesizarea facuta de inginerul Filip Solange, director juridic al CNADNR& “Consideram ca achizitionarea imobilului situat in str. Lunii, nr. 2B, loc. Cluj-Napoca, compusa din 4 camere, 2 grupuri sanitare si bucatarie, de catre dl. Dr.

Regional al DRDP Cluj, salariat al AND, ar trebui sa se realizeze in aceleasi conditii in care au fost instrainate celelalte locuinte de serviciu detinute de AND.”

“Legea” lui Basulescu

Din adresa Directiei Juridice reiese ca Ioan Petrut a beneficiat de alte reguli decat ceilalti angajati ai Companiei.

Iata ce recomanda juristul CNADNR& “In ceea ce priveste declaratia notariala, (aceea in care Petrut declara ca nu are si nu a avut locuinte in Cluj-Napoca, n.red.) consideram ca aceasta trebuie refacuta in sensul ca trebuie sa acopere tot teritoriul Romaniei si nu doar municipiul Cluj-Napoca.” Dar Mihail Basulescu a ignorat, se pare, sfatul juristului si a aprobat cererea subalternului Petrut, unul dintre apropiatii sai. Ambii directori, Basulescu si Petrut, au fost demisi. Motivul nu a fost afacerea “vila italienilor”, ci managementul caracterizat ca fiind slab de ex-ministrul Gheorghe Dobre. Insa, Petrut raspunde in fata instantelor de judecata pentru tertipurile la care a apelat pentru cumpararea vilei.

In adresa inaintata ex-directorului Basulescu, Directia Juridica a CNADNR ii aminteste acestuia ca “in toate celelalte declaratii facute in fata notarilor publici, salariatii AND care au achizitionat locuinte de serviciu au declarat ca nu detin in proprietate locuinte pe teritoriul Romaniei.” Din pacate, sesizarea nu a avut ecou la Basulescu.

Cand a fost demis, Ioan Petrut si-a luat concediu medical, iar apoi un concediu de odihna pentru consolare. Apoi a dat in judecata Compania ca l-a demis in vreme ce era plecat, drept urmare a fost repus in functie. Cu toate acestea, este suspendat fiind implicat intr-un proces penal pentru fals in declaratii.

Obrazul, subtire sau gros, cu cheltuiala se tine

Judecatoria Cluj-Napoca a decis, in sentinta civila nr. 10877 din 2005 rostita in sedinta din 24.11.2005, nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare care vizeaza casa de pe strada Lunii si dispune rectificarea CF 150807 Cluj prin radierea dreptului de proprietate al lui Petrut si al sotiei acestuia. Astfel, vila intra, din nou, in patrimoniul DRDP.

Nici recursul formulat de sotii Petrut nu a avut sorti de izbanda. Prin decizia civila irevocabila nr. 742 din 2006, Tribunalul Cluj respinge ca nefondat recursul si mentine in totul sentinta Judecatoriei. In plus, Petrut este obligat la plata cheltuielilor de judecata, atat pentru primul proces, cat si pentru recurs. Suma cumulata se ridica la 14.000 RON - 140 milioane lei vechi.

De retinut faptul ca vila cumparata de Petrut a fost construita dupa 1989 si nici macar nu se incadreaza in categoria locuintelor construite din fondurile statului. Mai mult, locuinta este considerata ca “activ” din punct de vedere legal, iar directorul DRDP era in incapacitate de a dobandi prin cumparare bunuri din patrimoniul CNADNR.

Contactat telefonic de BZA, Ioan Petrut a declarat& “O sa fac plangere la CEDO. Inca nu am primit banii de pe casa si nu am evacuat locuinta pentru ca nu am primit inca sentinta.” No comment!