Desi mai sunt doar doi ani pana la organizarea unor noi alegeri si toate partidele incep sa-si faca incet-incet (pe fata sau pe ascuns) campanie electorala, vocea opozitiei pe scena politica a judetului Alba se aude tot mai stins.

De fapt principalele partide de opozitie, PSD si PRM, nu pot influenta practic nici o decizie la nivel judetean. Asta in principal din cauza ca au o reprezentare slaba in forurile de conducere judetene - PSD are 6 consilieri judeteni si 2 consilieri locali iar PRM 3 reprezentanti in CJ Alba si doar unul in CL Alba Iulia.

Astfel ca in afara de putina galagie la sedintele celor doua consilii, reprezentantii opozitiei nu reusesc sa faca nimic concret in sensul deturnarii de la un vot pozitiv a vreunei hotarari nici daca si-ar uni voturile intre ei, lucru care nu se intampla insa prea des.

De altfel nici la nivelul comunelor din judet lucrurile nu stau prea bine, multi dintre alesii celor doua partide (primari, viceprimari, consilieri locali) au fost usor convinsi sa treaca la PD si PNL.

Nici acei primari care au ramas fideli PSD nu prea au cum sa faca opozitie avand in vedere ca depind financiar de Consiliul Judetean Alba al carui presedinte este membru PD.

Nu putine sunt cazurile in care alesi ai PSD sau PRM sunt in stare sa "pupe" mana sefului de la judet numai pentru a se vedea cu un drum carpit sau cu cativa bani in plus la buget.

In alta ordine de idei insa multi oameni tineri si bataiosi din PSD, in stare sa se ia in piept cu "aliatii" au parasit randurile partidului, nemultumiti de colaborarea, sau mai bine zis lipsa acesteia, cu actuala conducere.

Astfel consilierul local Marius Rotaru si fostul purtator de cuvant al partidului Cornel Suciu sunt doar doua dintre cele mai concludente exemple in acest sens.

In ceea ce priveste reprezentativitatea la nivel central, din punct de vedere al parlamentarilor, aparent am putea spune ca PSD Alba sta destul de bine avand in vedere ca de pe listele judetului au ajuns acolo senatorul George Cristian Maior, deputatul Emilian Cutean si deputatul Mugurel Sarbu.

Ca si cum ar fi dat pe-afara de atatia parlamentari, PSD Alba a decis sa se descotoroseasca de Mugurel Sarbu, decizie ce a avut la baza in mod oficial motive de "indisciplina" iar neoficial neintelegerile ireconciliabile dintre el si presedintele PSD Alba Ioan, Rus.

Cat despre ceilalti doi parlamentari actuala conducere a social-democratilor nu a reusit nici pana acum sa stabileasca o relatie de colaborare. Maior, care este si seful de cabinet al presedintelui Mircea Geoana, este tinut deoparte potrivit unor surse din PSD Alba de teama sa nu submineze puterea actualei conduceri.

Daca e sa vorbim in schimb despre singurul parlamentar de Alba al PRM acesta este practic inexistent pentru judetul care l-a trimis la Bucuresti. Deputatul Cristian Buzea nu a mai dat prin Alba din timpul campaniei electorale din 2004 fiind evident ca s-a folosit de judet doar pentru a ajunge in Parlament.

Mai ingrijorator este insa ca, in perspectiva alegerilor din 2008, principalele doua partide de opozitie din Alba nu vor avea oameni valorosi pe care sa-i puna pe listele pentru consilieri judeteni, locali si mai ales pe cele pentru deputati si senatori.

Asta si din cauza ca atat PRM, cat mai ales PSD aleg sa-i scoata in fata pe cei ascultatori si fideli care nu indraznesc sa iasa din cuvantul sefilor iar cei indrazneti, cu idei proprii sunt lasati in esalonul doi.