„In seara asta mare cu totii vom dansa, va fi o sarbatoare ce n-o putem uita”... versuri cantate de cateva mii de simleuani, alaturi de formatia „Compact”, ilustreaza poate cel mai bine atmosfera incendiara creata ad-hoc sambata seara pe Podul Nou, din Simleu Silvaniei, atmosfera intretinuta pe rand de formatiile „Activ”, „Blondy”,

„Compact” si „Talisman”, pana tarziu in noapte, si care probabil nu va fi prea curand uitata de cei prezenti, urmand sa fie destul de greu de egalat, zicem noi, de editiile viitoare ale cetatii Simleu Silvaniei.

Timpul frumos dublat de efortul organizatorilor de a iesi totul cat mai bine a facut ca rezultatul sa fie unul pe masura si ca cele cateva mii de persoane prezente la acest sfarsit de saptamana in Simleu Silvaniei sa se simta, fie si pret de cateva ore, simleuani.

Cea de a sasea editie a „Zilele orasului, Simleu Silvaniei” si festivalul cultural artistic „La Fantana Dorului”, care s-au desfasurat simultan la acest sfarsit de saptamana, memorabil cel putin pentru locuitori, in orasul de sub Magura, a fost precedata vineri de lansarea volumului „Triunghiul de stele”- postmortem, a celui care a fost profesorul de matematica Teodor Topan si a monografiei „Simleu Silvaniei. Monografia arheologica. Istoricul cercetarilor.” semnata de Horea Pop, Ioan Bejenariu, Sanda Bacuet Crisan, Dan Bacuet Crisan, Daniel Sana, Csok Zsolt, eveniment gazduit de Sala Mare a Primariei Simleu Silvaniei.

Tot vineri recitalul de cantec romanesc „Florile Bihorului”, sustinut de Florica Zaha, Florica Duma, Florica Bradu si Florica Ungur, in cadrul festivalului „La Fantana Dorului”, pe scena amplasata in Parcul Cetatii, a adunat iubitorii de muzica populara care nu au pregetat sa se incinga la voie buna si dans, pana dupa miezul noptii.

Sampanie si speech-uri

Sambata, inainte de masa, amatorii de sah si-au disputat „talentul” in cadrul unui concurs pe categorii, desfasurat la Scoala Gimnaziala nr.1, dupa care, la orele amiezii, executivul si consilierii locali au primit la sediul Primariei, intr-o atmosfera destinsa dar mai ales festiva invitatii si oficialitatile locale si judetene.

Printre cei prezenti pentru a rosti un speech, a strange maini, a imparti zambete cu...sau fara...in dreapta si in stanga, sau pur si simplu pentru a se simti bine si a ciocni un pahar de sampanie s-au numarat prefectul Andrei Todea, subprefectul Vegh Alexandru, vicepresedintii Consiliului Judetean Mircea Ghiurco si Csoka Tiberiu, senatorul UDMR Fekete Andras, presedintele PD Salaj,

Viorel Stanca, primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, viceprimar al Zalaului, Onorica Abrudan, purtatorii de cuvant ai Institutiei Prefectului si PD Salaj, Cristina Ghiorghiu si Lucian Bode, primari ai localitatilor invecinate si ai localitatilor din Ungaria, infratite cu orasul Simleu Silvaniei, si multi altii.

Cu aceasta ocazie, primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, in calitate de gazda, a salutat oficialitatile si invitatii prezenti, a multumit Consiliului Local pentru felul in care a inteles sa-si aduca aportul la bunastarea orasului in ultimul an si a dorit tuturor ca timp de doua zile sa se simta simleuani.

La randul sau, prefectul Andrei Todea a apreciat nivelul matur de organizare a acestui eveniment, ajuns la cea de a VI-a editie, varsta la care un copil este trimis la scoala, realizarile din ultima perioada la nivelul orasului, printre care punctul forte, primul muzeu functional al Holocaustului din Romania, care face din Salaj si Simleu Silvaniei „un pol al relatiilor bilaterale intre

Romania si Israel”. Mircea Ghiurco, vicepresedinte CJ, Radu Capilnasiu, primar al orasului Zalau si reprezentantii oraselor infratite din Ungaria Albertirsa si Szarvas au felicitat organizatorii, au apreciat modul de colaborare si relatiile de prietenie si au urat orasului si locuitorilor un calduros „La multi ani”.

"Simleuani” printre simleuani

Dupa schimburi de amabilitati, impresii si politeturi, stropite cu sampanie, cei prezenti au participat la deschiderea oficiala a „Zilelor Orasului” ocazie cu care primarul Simleului, Septimiu Turcas, prefectul Andrei Todea si vicepresedintele CJ, Mircea Ghiurco, au salutat locuitorii orasului si i-au invitat sa i-a parte timp de doua zile la programele special pregatite pentru ei.

In cursul dupa amiezii copii, parinti si bunici, simleuani sau dornici de a fi simleuani pentru o zi, doua sau cateva ore au putut fie urmari evolutia demonstratiilor de arte martiale Quan-qi-do sustinuta de C.S.

Long Dau Simleu Silvaniei, a formatiei de dansuri populare tiganesti Rom P-O Drom, a trupelor de break dance D-Nasty si BBD din Elvetia si a spectacolului de muzica usoara oferit de Nicoara Dumitrita, Paula si Alexandru, Raluca Bondar si trupa de rock Danger, fie sta linistiti la un mic, o frigaruie, o bere rece, o manea si un pahar de vorba, pe una din terasele special amenajate, fie incerca senzatii tari, de intensitate mica, pe masinutele electrice, carusel, calusei sau trenuletul electric, cei care s-au considerat mai fortosi, putandu-si incerca puterile la aparatul box champion.

Noi am urmat „cuminti” indemnul de a ne simti simleuani, si le-am cam incercat pe toate, iar in final concluzia a fost ca fie in fata scenei, fie pe o terasa la o manea si un mic fierbinte, fie sub umbrelele caruselului, simleuanii se stiu simti bine si distra deopotriva, lasand la o parte, macar pentru doua zile, considerentele de ordin politic, religios sau etnic.

Dansatori din Elvetia

Trupele de break dance D-Nasty si BBD, din Elvetia, prin coloratura si prestatia deosebita sustinuta pe scena si de ce nu si in afara ei au fost printre preferatele spectatorilor, drept pentru care am incercat sa aflam si noi impresiile lor la prima vizita in Romania si Simleu Silvaniei.

De la animatorii socio-culturali, dupa cum s-au intitulat Franco Gugliermo si Manuela Bica, insotitorii celor doua trupe, am aflat ca fac parte din asociatia umanitara „ La Maisonnette” din Elvetia, care colaboreaza cu Asociatia „Generatia Tanara” din Timisoara, in vederea organizarii si participarii la diferite activitati sportive si cultural artistice.

Printre lucrurile care le-au gasit deosebite sau altfel, in Romania, membrii celor doua trupe de dansatori formate din studenti africani, portughezi si italieni, care in zilele urmatoare vor fi prezenti si la Zalau, au facut referire la fustele foarte, foarte scurte purtate de romance si sticla de bere de 0,5 litri fata de cea de 0,33 din Elvetia.

Distractie mare si artificii pe masura

Concertele sustinute de membrii formatiilor „Activ”, „Blondy”, „Compact” si „Talisman”, sambata seara, au adunat pe Podul Nou cateva mii de spectatori, in aprecierea sefului Politiei Simleu Silvaniei, „peste 10.000 de oameni”, care au creat o atmosfera incendiara, cantand, dansand, chemand trupele, de mai multe ori la rand, pe scena si solicitandu-le autografe pe tricouri, sepci sau alte obiecte de imbracaminte, pe care probabil nu le vor mai spala de acum in acolo.

Focurile de artificii lansate de pe o cladire aflata in constructie, in imediata apropiere a scenei au incendiat la propriu atmosfera, luminand intreaga zona atat de sus cat si de pe fatada imobilului, unde au fost montate cascade luminoase una reprezentand „Simleu Silvaniei 2006”.

Trupele prezente au apreciat entuziasmul publicului simleuan, le-a facut pe plac iar rezultatul a fost unul de incantare si distractie generala si de o parte si de alta, ultimul concert sustinut de formatia „Talisman” incheindu-se dupa 1,30 noaptea, iar petrecerea continuand pana tarziu. Sa mentionam ca regia artistica a spectacolelor a fost realizata de Radio Transilvania Zalau.

Duminica, dedicata muzicii populare

Ziua de duminica a debutat cu un Te Deum pentru simleuanii trecuti in nefiinta, in cei 755 de ani de atestare documentara a orasului si cu un concert sustinut de corurile bisericesti.

In continuare ultima zi a „Zilelor Simleului” a fost dedicata cu precadere recitalurilor de muzica populara, sustinut de binecunoscuta cantareata Irina Loghin, ansamblul de cantece si dansuri populare „Silvania” a Casei de Cultura Orasenesti Simleu Silvaniei cu solistii Florica Puscas, Diana Gurzau, Alexandra Preda, Dumitru Galea, Florica Campan, Lavinia si Mariana Chis.

In cursul dupa amiezii si serii concertele au continuat cu Rodica Pop Seling, Aurora Moga Popovici, Ileana Domuta Mastan, acompaniati de ansamblul folcloric „Porolissum” Zalau, cu participarea extraordinara a artistilor Ioan Dordoi si Felix Galan, Florentina si Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Matilda Pascal Cojocarita si Fanel Cigu si cu momentele umoristice interpretate de Ioan

Selesi si trupa. Tot ieri pe scena amplasata in Parcul Cetatii, a avut loc a doua parte a spectacolului muzical-coregrafic sustinut de formatiile participante, la festivalul „La Fantana Dorului” intitulat „Cantec si Joc Romanesc”. In perioada 17-19 iulie, grupurile de copii si tineri de peste hotare, invitati la acest festival, vor vizita Tara Maramuresului.

Ziua de duminica si cea de-a VI-a editie a Zilelor orasului Simleu Silvaniei s-a incheiat cu un recital sustinut de Mircea Rusu Band.