Incepand cu luna viitoare, alesii locali isi pot pierde functiile in cazul in care sunt dati afara sau isi dau demisia din partidul pe listele caruia au fost alesi. *Parlamentul Romaniei a adoptat in luna iunie legea migratiei politice, ca o completare a Legii 393 / 2004 privind statutul alesilor locali.

Potrivit noului act normativ, Legea 249 / 2006, alesii locali au termen pana la 11 august sa-si declare apartenenta politica, dupa care, in cazul in care decid sa renunte la partid, isi pierd si functia.

Primarul isi poate pierde mandatul, inainte de expirarea lui, in cazul in care isi pierde, prin demisie, calitatea de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales.

Alesii locali au obligatia de a participa la cel putin un curs de pregatire in domeniul Administratiei Publice Locale, in decursul primului an de mandat, cu exceptia celor care au detinut anterior un alt mandat de consilier local, consilier judetean, parlamentar, presedinte al consiliului judetean ori primar sau au exercitat functia de prefect sau functionar public, precum si in cazul in care au

deja studii economice, juridice sau administrative. Cursurile vor avea loc la institutiile abilitate prin lege. Potrivit Legii 249 / 2006, la sedinta de constituire a consiliilor locale si judetene, prezenta consilierilor alesi este obligatorie, cu exceptia cazurilor in care absenta este temeinic motivata.

In exercitarea mandatului, alesii locali se afla in serviciul colectivitatii locale si sunt responsabili in fata acesteia. Calitatea de consilier local, consilier judetean si viceprimar inceteaza inainte de expirarea mandatului in cazul in care alesul isi pierde calitatea de membru al partidului sau al organizatiei minoritare pe a carei lista a fost ales.

Alesii locali au termen de 45 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial sa-si declare apartenenta politica.

Astfel, pana la 11 august, fiecare primar, viceprimar, consilier local sau judetean, presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean, trebuie sa depuna la secretariatul unitatii administrativ-teritoriale de care apartine, o declaratie scrisa, pe propria raspundere, prin care sa-si declare apartenenta politica.

In cazul in care acest lucru nu se va intampla pana la termenul limita, mandatul alesului local respectiv va inceta. Din momentul in care declaratia este depusa, legea 249 / 2006 isi incepe efectele.

Secretarul general al judetului este obligat sa publice situatia apartenentei politice a alesilor locali in Monitorul Oficial, in termen de 30 de zile de la expirarea termenului de 45 de zile si pe site-ul de Internet, in termen de 5 zile de la acelasi termen. Astfel, in numarul din 21 august al GAZETEI veti putea afla aparteneta politica a alesilor nostri. Iar apoi sa vedem ce vor alege mai departe: partidul sau functia ?!