Comportamentul pe piata al grupului NCH este discutabil, avand prostul obicei sa treaca societatile pe care pune mana printr-un sir de fuziuni si divizari (metoda denumita de juristi ”acordeonul”), din care ies pierzatori actionarii minoritari. Iordache afirma ca nu a auzit de astfel de cazuri si ii invita pe pagubiti sa apeleze tocmai la AAR.

Insa, mai multe elemente leaga strans AAR si pe Gratiela Iordache de NCH si de sefii din Romania ai fondului, asa ca sansele ca actionarii minoritari sa se faca auziti sau sa fie, cu adevarat, ajutati sunt aproape nule.

Gratiela Iordache este ploiesteanca si membra a PC Bucuresti. Pana sa ajunga - “parasutata” - deputat de Cluj (si vicepresedinte al comisiei buget, finante si banci), principalele venituri ale Gratielei Iordache proveneau de la AAR (420 milioane lei vechi in 2004) si de la Winmarkt (190 milioane lei vechi in 2004).

In 2005, pe langa salariul de la stat, de aproximativ 44.000 lei, Iordache a fost remunerata, conform fisei fiscale, de AAR cu suma de 41.988 lei si de Winmarkt cu inca 14.784 lei. Ce face consultantul si activistul ONG Gratiela Iordache pentru acesti bani?

Ca director executiv al AAR, Iordache ne-a invitat sa consultam raportul ei de activitate, depus la consiliul director al asociatiei, iar ca si consultant Winmarkt, a spus ca intermediaza relatii actionar-actionar sau actionar-salariat si analizeaza oportunitatea de listare sau nu la bursa a societatii.

“AAR s-a constituit pentru apararea intereselor actionarilor minoritari din tara si pentru respectarea lor”, se pronunta public si Iordache. Cu toate acestea, ea spune ca a auzit pentru prima oara de probleme create de NCH micilor actionari de la reporterii ZIUA de Cluj, actionari pe care deputatul ar trebui, teoretic, sa-i protejeze.

Metoda “acordeonul”

Va prezentam in continuare cum functioneaza ”acordeonul” (sistemul de inlaturare a micilor actionari folosit de NCH). Pe scurt, ”burduful” se deschide prin fuziunea mai multor societati, iar apoi se inchide prin divizarea societatii nou-create.

Prin “inginerii” (evaluari si subevaluari de active) aferente procedurii ”acordeonul”, sute de actionari minoritari, inclusiv cuponari, sunt pierduti pe drum sau pagubiti prin diminuarea valorii actiunilor detinute de ei la una dintre societatile trecute prin fuziune si divizare.

Compania NCH Advisors administreaza fondul de investitii american New Century Capital Partners si actioneaza pe teritoriul Romaniei prin firmele off-shore Broadhurst, Ivington si Lindsell, cu sediul in paradisul fiscal din Cipru. Acestea detin acum pachetele majoritare de actiuni la importante companii ce au in portofoliu centre comerciale si la puternice societati producatoare.

In acelasi timp, grupul off-shore este actionar minoritar la unele societati. In prima postura, a fost chemat in instanta de actionari minoritari, iar in a doua postura, reprezentantii NCH sunt cei care acuza de nereguli conducerile societatilor.

Actionarii minoritari, redusi la tacere

Povestea romaneasca a americanilor de la NCH a inceput in anul 2000. Atunci, societatea Romarta 2000 SRL, controlata de una dintre firmele off-shore, a cumparat ieftin pachetul majoritar de actiuni (50,55%) de la societatea bucuresteana Electrotehnica SA.

La numai cateva luni de la preluare, Electrotehnica a fost divizata in doua societati: Electrotehnica Productie SA si Electrotehnica Imobiliara SA. Cea din urma a ramas cu terenurile valoroase ale intreprinderii si s-a transformat in Bucuresti Vest Center SA.

Atunci au inceput manevrele de indepartare a celorlalti actionari, care au sesizat potentialul societatii si au inceput sa cumpere masiv pe bursa.

Spatiile comerciale ale Bucuresti Vest Center au fost lasate neinchiriate, pentru a se putea raporta pierderi, iar, in august 2003, in ciuda opozitiei actionarilor minoritari, se hotaraste fuziunea societatii bucurestene cu Textile-Incaltaminte SA din Cluj-Napoca, care detinea spatii comerciale in Cluj, Turda si Resita, dupa ce fuzionase prin absorbtie cu societatile Coral Turda si Modern

Comexim Resita. In urma unei expertize comandate de NCH, se stabileste ca actiunile la Bucuresti Vest Center au scazut mult, astfel ca mai multi actionari minoritari au contestat in justitie fuziunea cu Textile-Incaltaminte.

In iunie 2004, unul dintre acestia, Dan Nicolaescu, si-a castigat dreptul de a se retrage din societate si de a primi bani la valoarea reala a actiunilor, insa reprezentantii NCH stabilisera deja divizarea societatii nou-create.

Astfel, iau fiinta societatile Coral Tex SA din Turda, Bucuresti Alfa Center si partea ramasa din Textile-Incaltaminte. Micii actionari au de pierdut, deoarece au primit actiuni la cea mai neprofitabila dintre ele. Alaturi de Nicolaescu, alt actionar de la Bucuresti Vest Center care a resimtit socul “fuziune-divizare” este Acsen Ibram.

Acesta a intentat procese reprezentantilor NCH la fiecare manevra, dar, pana la urma, s-a lasat pagubas si a cazut la o intelegere cu ei, spunand ca nu a mai rezistat stresului cauzat de procese. Intre timp, Textile-Incaltaminte si Coral Tex au fost mutate la Galati, unde se pregateste preluarea lor de catre societatea Metex SA, detinatoare de spatii comerciale in Galati.

In portofoliul acesteia au ajuns si alte societati ce detin centre comerciale in diverse resedinte de judet, cu largul concurs al societatii United Capital SA, patronata de Gabriel Chiriac, care administreaza mai multe societati ale grupului NCH.

Actionarul majoritar al Metex SA este off-shore-ul Ivington. Romarta 2000 SRL a fost radiata dupa o fuziune prin absorbtie, iar apoi a fost infiintata Romarta 2000 Com SRL, in care sunt asociate Broadhurst si United Capital.

Deputatul Gratiela Iordache a declarat ca fuziunile si divizarile sunt o procedura economica si ca nu este nici pro, nici contra lor, daca sunt respectate interesele actionarilor minoritari.

Gratiela uneste interesele AAR si NCH

In contextul practicilor impotriva micilor actionari, promovate de NCH, Asociatia Actionarilor din Romania, condusa de Gratiela Iordache, ar trebui sa fie speranta actionarilor minoritari in conflictul cu NCH.

Gratiela Iordache a declarat ca micii actionari aflati in situatia prezentata mai sus ar trebui sa apeleze la AAR si ca asociatia le va apara interesele chiar si impotriva NCH, care o plateste pe Gratiela pentru consultanta oferita societatii Winmarkt Beta. In realitate, AAR este mai legata de NCH decat vrea deputatul de Cluj sa credem.

In a doua jumatate a anului trecut, AAR si-a mutat sediul de pe Bulevardul Unirii in office center-ul de pe Bulevardul Pierre de Coubertin, detinut de NCH, unde se afla si birourile conducerii grupului. Iordache recunoaste ca directorul NCH, Siminel Andrei, i-a facilitat mutarea sediului AAR si incheierea unui contract de comodat, adica un contract de inchiriere fara plata. Conflictul de interese devine, insa, si mai clar.

Pagina de internet a AAR, care s-a inchis recent din lipsa de fonduri, ne redirectioneaza acum catre site-ul din Romania al fondului NCH, aflat in constructie. Amandoua site-uri au fost inregistrate de la inceput pe sucursala din Bucuresti a societatii NCH Advisors Inc, ce a avut sediul social la aceeasi adresa de pe Unirii ca si AAR.

“Coincidentele” continua: presedintele NCH, Siminel Andrei, amic al deputatului de Cluj, face parte din consiliul director al AAR.

Curios este cum de o organizatie non-guvernamentala precum AAR o plateste pe Iordache cu 40.000 lei pe an, in conditiile in care chiar ea se plange de lipsa de fonduri. Un alt indiciu interesant este ancheta realizata de Consiliul Concurentei cu privire la posibilul monopol creat de NCH in domeniul spatiilor comerciale, ancheta finalizata doar cu un avertisment.

Fondul a acaparat aproape toate spatiile comerciale ale fostelor cooperative comuniste pe traseul Ploiesti - Bucuresti - Cluj, acelasi cu traseul financiar-politic al deputatului Gratiela Iordache.