Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a decis la inceputul saptamanii trecute ca operatorii GSM Vodafone Romania si Orange Romania sa reduca tarifele de interconectare gradual, cu cate 11,3% in 4 etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut (fata de 8,13 eurocenti pe minut in prezent) si, potrivit ANRC, corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate.

ANRC asigura fundamentarea acestor tarife in functie de costuri, demers care va echilibra sansele concurentiale pentru toti operatorii de telefonie si va impiedica obtinerea unor castiguri nejustificate de catre operatorii cu putere semnificativa.

“Orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare a fost un proces lung si laborios, pe care l-am abordat cu maxima rigurozitate. Decizia noastra se bazeaza pe analiza stiintifica minutioasa a datelor, pe consultarea continua cu industria, precum si pe bunele practici din Uniunea Europeana.

Scaderea tarifelor de interconectare face posibila reducerea tarifelor la apelurile in alte retele, este deci in interesul utilizatorilor romani si al concurentei”, a afirmat presedintele ANRC, Dan Georgescu. Tarifele maxime pe care Vodafone Romania si Orange Romania le pot practica pentru serviciile de interconectare cu reteaua proprie au fost stabilite de ANRC astfel: 7,21 eurocenti / minut de la 1 septembrie 2006, 6,40 eurocenti / minut de la 1 ianuarie 2007, 5,67 eurocenti / minut de la 1 ianuarie 2008 si 5,03 eurocenti / minut de la 1 ianuarie 2009.

Precizam ca media europeana a tarifelor de interconectare este de 12,79 eurocenti / minut (in 2005). De asemenea, in Bulgaria, o piata asemanatoare cu cea romaneasca, inclusiv din punctul de vedere al puterii de cumparare, tarifele de interconectare sunt de 19 eurocenti / minut.

Surprinzator, decizia ANRC se refera doar la Vodafone si Orange, companiile Cosmote Romanian Mobile Telecommunications (fosta Cosmorom) si Telemobil S.A. neavand obligatia de a respecta anumite nivele maximale pentru tarifele percepute pentru serviciile de interconectare.

Vodafone tuna si fulgera

Dupa anuntul facut de ANRC, cel mai virulent a reactionat operatorul GSM Vodafone Romania care a adus trei mari capete de acuzare Autoritatii. In primul rand, Vodafone a acuzat ANRC ca decizia sa a venit dupa discutii bilaterale insuficiente, ca nu s-a tinut cont de practicile europene in ceea ce priveste costurile de licenta GSM si ca, in ceea ce priveste cota de piata prognozata de ANRC pentru anul 2009, ea include traficul aferent atat utilizatorilor 2G, cat si celor 3G, insa costurile exclud investitiile in 3G, deja efectuate sau planificate pentru anii urmatori.

“Discutiile bilaterale, insuficiente, demarate in august 2005 au constat intr-o conferinta telefonica si doua intalniri cu consultantul extern al ANRC. Spre deosebire de practica europeana, procesul de consultare cu ANRC a fost formal si nu a implicat o analiza obiectiva a tuturor factorilor.

Statele europene care au parcurs astfel de procese au beneficiat de consultari reale, care au angrenat analize si discutii ample la nivelul industriei. In ceea ce priveste licenta 3G, Vodafone Romania plateste 35 de milioane USD pentru utilizarea licentei, la care se adauga costuri de zeci de milioane in dezvoltarea retelei si a serviciilor 3G.

Conform practicilor europene, costurile generate de achizitionare a licentei GSM sunt definite ca si costuri de retea, regasindu-se si in costurile pentru originarea si terminarea unui minut de trafic in reteaua mobila. Modelul impus de ANRC nu respecta aceasta regula, costurile pentru licenta GSM fiind distribuite intre utilizatori si trafic.

Conform modelului ANRC, operatorii ar trebui sa recupereze aceste costuri din cresterea tarifelor de vanzare cu amanuntul”, a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania. Mai mult, Vodafone Romania a avertizat ca Decizia ANRC va duce fie la scaderea calitatii serviciilor oferite, fie la cresterea preturilor de vanzare cu amanuntul, intrucat operatorii trebuie sa isi recupereze investitiile si noile preturi impuse de ANRC.

ANRC discrimineaza

In ceea ce priveste “iertarea” celor de la Cosmote si Telemobil de tarifele maximale, Vodafone a afirmat ca masura este una arbitrara si incorecta. “Operatorii Cosmote si Zapp Mobile au fost desemnati de catre ANRC operatori cu putere semnificativa pe piata apelurilor de terminare in propriile retele.

Precizam ca, in toate celelalte tari europene, masura autoritatilor de reglementare a vizat toti operatorii din piata respectiva, indiferent de cota de piata a acestora, consecinta fireasca fiind impunerea unor tarife orientate pe costuri. Asadar, masurile impuse de ANRC nu tin cont de un principiu fundamental, acela al nediscrimarii, fiind indreptate doar asupra operatorilor mari care facut investitii semnificative in infrastructura de comunicatii.

Astfel, nu se incurajeaza atat competitia, cat anumiti competitori”, au declarat surse autorizate din cadrul Vodafone.

ANRC explica

In replica la acuzele Vodafone, presedintele ANRC, Dan Georgescu, a afirmat ca modelul ANRC stimuleaza investitiile operatorilor, indiferent de tehnologia folosita, permitand recuperarea unor sume superioare costurilor pe termen lung generate de investitiile in echipamentele 3G.

“Modelul tine cont de dezvoltarea traficului pentru serviciile 3G si permite recuperarea costurilor aferente acestui trafic, la un nivel egal cu costul unui volum echivalent de trafic pentru serviciile 2G.

Aceasta solutie de modelare a fost utilizata in toate modelele similare din Europa si are ca efect recuperarea unor costuri mai mari decat cele inregistrate in realitate, deoarece tehnologia 3G este mai eficienta, necesitand costuri mai mici pentru acelasi volum de trafic si pentru ca tehnologia 3G este gandita in principal pentru furnizarea serviciilor de date, prin urmare cea mai mare parte a costurilor echipamentelor intr-o retea 3G sunt recuperate din pretul serviciilor de date.

ANRC a acceptat aceasta supraestimare a costurilor celor doi operatori datorita stadiului incipient de dezvoltare a tehnologiei 3G in prezent, precum si datorita dificultatii realizarii unor previziuni realiste referitoare la penetrarea serviciilor 3G in urmatorii ani”.

In ceea ce priveste discutiile dintre parti, potrivit ANRC, s-a demarat acest proces de orientare pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele mobile in urma cu doi ani si de la inceput Autoritatea s-a confruntat cu tergiversarea si refuzul de a coopera al Orange si Vodafone, care au fost chiar amendate pentru acest lucru.” Din pacate, din cauza acestei strategii a operatorilor, nu am beneficiat nici de toate informatiile pe care le-am solicitat si nici in gradul de detaliere pe care l-am fi dorit.

Nu excludem posibilitatea ca refuzul de a coopera sa faca parte dintr-o incercare de a intarzia implementarea acestei decizii tocmai in scopul de a conserva un status quo care aducea profituri necuvenite”, a spus presedintele Georgescu. “Oricum, operatorii au descoperit beneficiile consultarii publice in al doisprezecelea ceas, probabil convinsi de decizia ANRC de a impune tarife de interconectare orientate pe costuri operatorului de telefonie fixa fost monopolist.

In cadrul consultarii publice, Orange si Vodafone au participat cu observatii si date suplimentare, prin incorporarea carora costurile rezultate din modelul de calculatie au crescut cu 15%. Astazi, in urma acestor consultari si ajustari succesive, putem afirma ca modelul reflecta realitatea din piata romaneasca, iar tarifele rezultate sunt corecte”, a continuat Georgescu.

Comozii de la Orange

Spre deosebire de concurentul sau principal, Orange Romania a fost mult mai retinuta in declaratii. “Orange Romania a dat publicitatii un comunicat in care si-a exprimat punctele de vedere fata de Decizia ANRC. In momentul de fata evaluam impactul, direct si indirect, pe care Decizia il va avea asupra Orange. Va vom face cunoscute elemente noi in aceasta chestiune de indata ce vor interveni”. Din pacate, cei de la Orange au fost mult prea comozi in a ne furniza si noua comunicatul respectiv.

Interconectarea este legatura fizica si logica realizata intre retele publice de comunicatii pentru a permite comunicarea intre utilizatorii retelelor sau accesul la servicii; serviciile pot fi furnizate de catre partile implicate sau de catre alte parti care au acces la reteaua respectiva; interconectarea este o forma specifica de acces realizata de operatorii de retele publice de comunicatii; pentru utilizatori, interconectarea inseamna posibilitatea de a vorbi cu abonati ai altor retele.

Pentru operatori, interconectarea este un serviciu pe care acestia il achizitioneaza pe piata de gros de la alti operatori, pe baza caruia pot asigura propriilor abonati posibilitatea de a vorbi cu abonati ai altor retele. Tariful de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie fixa sau mobila operatorului unei retele de telefonie mobila pentru transportul si terminarea apelurilor efectuate de propriii-i utilizatori catre reteaua acestuia din urma.

Vodafone Romania intentioneaza sa actioneze in judecata Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii. In replica, surse din cadrul ANRC au afirmat ca Autoritatea ia in calcul varianta aplicarii unei amenzi companiei Vodafone, amenda ce poate ajunge pana la 5% din cifra de afaceri.