* 20 de abatoare din judet au fost inchise pentru ca nu respecta normele UE * In judet au mai ramas doar patru abatoare * Doar unul respecta noile normative europene, restul avand programe de restructurare * Absolut intamplator, unul din aceste ultime abatoare este patronat de Alianta DA * Situatia e jalnica la acesta * Animalele au drepturi la sacrificare * Conditiile de transport a carnii sunt incredibile

Potrivit Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra s-a angajat la capitolul 7 - Agricultura, Masura B - evaluare, monitorizare si controlul unitatilor prelucratoare din industria alimentara (sector siguranta alimentelor) sa evalueze, monitorizeze si sa implementeze noua legislatie sanitar veterinara armonizata cu cea a Uniunii Europene pe sectorul de abatorizare.

In principal, noua legislatie se refera la norme sanitar veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete rosii (bovine, porcine) si a celei de carne alba - de pasare, precum si la norme sanitar veterinare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii.

Sacrificarea abatoarelor

In aceste conditii, inca din 2003 autoritatile veterinare au evaluat toate unitatile ce proceseaza produse de origine animala, intocmind trimestrial - pana in 2005 - fise de evaluare, iar din 2005 agentii economici au fost informati lunar de deficientele existente in raport cu noua legislatie.

In tot acest timp, potrivit intelegerilor avute de autoritatile veterinare romane cu reprezentantii Comisiei Europene, unitatile din sectorul alimentar de procesare a carnii, inclusiv abatoarele, au fost clasificate in patru categorii, in functie de conditiile constatate la evaluarea unitatilor.

Categoria A au fost unitatile care corespund legislatiei Uniunii Europene, Categoria B - unitatile care nu corespund noilor prevederi legislative, dar au intocmit si aprobat un plan de restructurare si modernizare si potrivit acestuia ele se vor alinia la cerintele UE pana la finele acestui an, Categoria C - unitati cu programe de tranzitie care vor fi aliniate la standardele UE pana la data de

31.12.2009 si Categoria D - unitati care nu corespund exigentelor noii legislatii si care nu au programe de modernizare - restructurare. In judetul Cluj, din pacate, toate abatoarele existente (exceptie facand SC Amareto SRL - abator construit prin fonduri SAPARD si care era de categoria A) erau clasificate la Categoria D.

Pana la 31 decembrie 2005 au fost inchise de altfel 13 abatoare de carne rosie si unul de carne alba, iar la inceputul acestei luni au fost inchise alte 8 abatoare.

Capete de acuzare

Deficientele care au stat la baza inchiderii acestor abatoare au fost diverse, printre ele numarandu-se: abateri repetate privind respectarea conditiilor igienico-sanitare pe timpul desfasurarii activitatii de productie, existenta unor deficiente structurale (constructive), dotari cu spatii, deficiente legate de dotarea tehnica (masini, utilaje), nerespectarea normelor privind protectia

animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii, lipsa unor progrese importante legate de implementarea si respectarea noilor prevederi legislative, cauzate des de lipsa resurselor financiare si, nu in ultimul rand, de lipsa unei strategii bazate pe un program care sa vizeze respectarea cerintelor normelor UE

Pe picior de razboi

Patronii abatoarelor inchise sunt extrem de nemultumiti de decizia Directiei sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor (DSVSA) Cluj, spunand ca punerea lacatului pe afacere a fost o masura abuziva. “Ne-au impus conditii drastice, practic imposibil de indeplinit si nici nu am fost anuntati din timp.

Mai mult, unele abatoare au fost lasate sa functioneze pe baza de cunostinte, de apartenenta politica mai precis”, a declarat, sub protectia anonimatului, unul din patronii abatoarelor inchise. In replica, DSVA afirma ca totul a fost cat se poate de transparent si ca vina apartine exclusiv unitatilor de sacrificare.

“Inca din anul 2004, Directia sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor (DSVSA) Cluj a inaintat adrese catre toti prestatorii de activitati din industria carnii si laptelui din judet, prin care acestia erau informati de necesitatea intocmirii de programe de restructurare - modernizare.

Agentii economici au fost instiintati ca, in caz contar, se va trece la oprirea activitatii unitatilor. De asemenea, in cadrul verificarilor trimestriale si apoi lunare, inspectorii DSVSA au informat agentii economici, pe baza de semnatura, de deficientele existente in unitatea pe care o administrau.

In cursul anului trecut si in primavara acestui an, DSVSA a organizat intalniri cu prestatorii de activitati din industria carnii si laptelui din judet, prin care acestia erau informati despre noile acte nomative din domeniul igienei alimentare.

Mai mult, prin institutia prefectului, a fost invitat un reprezentant al Ambasadei Olandei, care a prezentat disponibilitatea unor societati olandeze de a consilia agentii economici si de a proiecta obiective viabile din industria carnii (abatoare, fabrici de procesare carne).

Din pacate, am constatat un interes foarte scazut manifestat de agentii economici de profil din judet”, se arata intr-un comunicat al directorului executiv al DSVSA Cluj.

Iclod, abatorul “model”

In aceste conditii, in prezent, pe raza judetului Cluj functioneaza 2 abatoare de carne rosie (SC Riana Servprodcom SRL Iclod - abator de sacrificat bovine si ovine si SC Turism Valcele - abator de sacrificat porcine) ambele incadrate in categoria C si doua abatoare de pasari (SC Amareto SRL si SC Oncos Impex SRL).

Amareto SRL este un abator de categoria A, iar celelalte trei abatoare au inaintat pe „ultima suta de metri” - luna mai a acestui an - catre DSVSA Cluj programe de restructurare - modernizare, programe care au fost acceptate de Comisia Europeana.

GAZETA s-a deplasat la Iclod, la abatorul SC Riana Servprodcom SRL pentru a vedea de ce este nevoie pentru ca un abator sa functioneze. La fata locului, GAZETA a gasit o serie de cladiri tip “CAP IAS”, niste grajduri nerenovate, nearanjate. In zona roiau mustele si era o liniste deplina.

Probabil ca patronii au prezentat un program de restructurare - modernizare brici, in urma caruia vor face din... abator un bici care va si pocni. Atata tot ca in judet existau si alte abatoare mult mai bine puse la punct, care insa au fost inchise.

Bineinteles, faptul ca patronul SC Riana Servprodcom SRL Iclod este membru al Aliantei DA nu are absolut nici o legatura cu faptul ca abatorul in cauza inca functioneaza.

Mai facem precizarea ca, in aceste conditii, sa ai un abator reprezinta o mina de aur, cum peste 70% din abatoarele judetului au fost inchise.

Carute frigorifice

Oricum, locuitorii din judetul Cluj, precum si cei din judetele limitrofe, doar la aceste patru abatoare se pot adresa pentru sacrificarea animalelor. Numai ca exista o serie de conditii, care fac din sacrificarea animalelor o aventura extrem de scumpa.

Astfel, transportul carnii este permis numai in mijloace de transport autorizate sanitar veterinar, carnea va fi marcata cu marca de sanatate aplicata de un medic veterinar autorizat si va fi insotita obligatoriu de certificat de sanatate publica veterinara. Transportul se va face in conditii frigorifice, cu atestat de provenienta de la abatoare aprobate sanitar veterinar.

Parca ii si vedem pe oameni cu carutele frigorifice, autorizate sanitar veterinar. Dar, daca asa spune UE, atunci e musai!