Desi inundatiile de acum aproximativ trei saptamani au facut din nou ravagii in judet, putini sunt primarii care s-au interesat de elaborarea unui plan de evacuare in astfel de situatii. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, aceste planuri ar fi trebuit sa fie gata inca de anul trecut, insa termenul a tot fost amanat.

In toata tara sunt numai patru judete care au intocmite astfel de planuri, din pacate, Constanta nefiind unul dintre acestea.

Printre masurile care ar trebui luate de autoritatile locale pentru evitarea inundarii localitatilor se numara si gospodarirea retelei de infrastructura din mediul rural, adica a santurilor de pe marginea drumurilor, care trebuie adancite si curatate, pentru ca apele sa se poata scurge.

De asemenea, ar trebui pus la punct un sistem de instiintare-alarmare a populatiei, pentru ca in cazul in care apele se revarsa, acestia sa poata fi evacuati la timp.

In ciuda faptului ca primariile localitatilor de pe raza judetului Constanta ar fi trebuit sa aiba pregatit un plan de evacuare in cazul inundatiilor inca de la sfarsitul anului trecut, nici una dintre acestea nu s-a sinchisit sa se conformeze acestei dispozitii.

Initial, acest termen a fost prelungit pana in data de 15 iulie, pentru ca mai apoi, in urma lipsei de reactie din partea primariilor, acesta sa fie din nou amanat, pana la sfarsitul acestei saptamani.

„Noi am pus la dispozitia primariilor toate datele de care au nevoie si le-am informat despre acest plan de evacuare inca din luna aprilie, insa nu am primit nici un raspuns“, a declarat directorul adjunct al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Neculai Coman.

Pana la ora actuala, numai zece primarii s-au interesat de modul cum ar trebui intocmit planul de evacuare, printre acestea numarandu-se si primariile din localitatile Garliciu, Fantanele, Valu lui Traian, Comana si Cogealac, precum si institutii ca Serviciul de Ambulante Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgente Constanta si Electrica S.A. Constanta.

Dezinteres in masa din partea primarilor

Din pacate, numai doua primarii au putut depune planul de evacuare, fiind vorba de cele din Garliciu si Valu lui Traian, restul fie avand dosarul incomplet, fie avandu-l completat gresit.

Potrivit afirmatiilor directorului adjunct al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Neculai Coman, aceasta institutie a organizat frecvent activitati de pregatire a primarilor, ele fiind tinute in Sala Prefecturii, insa la activitati s-au prezentat mai putin de 30% din primarii localitatilor de pe raza judetului Constanta.

Tot acesta a mai declarat ca se fac periodic astfel de activitati la Centrul de Instruire din Bacau, la care ar trebui sa participe toti primarii si viceprimarii localitatilor pentru a invata cum sa se pregateasca pentru inundatii, si cum sa pregateasca populatia.

La fel ca si activitatile organizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, nici acestea nu se bucura insa de o participare mai mare a primarilor. Se pare ca nici inundatiile de acum aproximativ trei saptamani nu au mobilizat primarii, facandu-i mai responsabili in abordarea problemei.

„In localitatea Independenta, cel mai grav afectata de inundatiile de acum trei saptamani, singurul motiv pentru care nu au existat victime omenesti l-a constituit faptul ca oamenii au fost evacuati la timp din calea apelor“, a mai declarat directorul adjunct Neculai Coman.

Principala cauza a numarului crescut de case afectate de inundatii o constituie incapatanarea oamenilor de a construi in zone inundabile. Conform afirmatiilor facute de Neculai Coman, natura face treaba primarului, daramand ceea ce s-a construit in mod ilegal in zonele inundabile.

Daca nici dupa expirarea acestui ultim termen primariile nu-si vor pune la punct un plan de evacuare in cazul inundatiilor, atunci ele vor putea fi sanctionate de Inspectorat, in conformitate cu prevederile Legii 482/2004.