In statiunea Neptun se desfasoara in perioada 17-18 iulie intalnirea de lucru a reprezentantilor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si Ministerului Administratiei si Internelor cu prefectii judetelor din tara, alaturi de factori de la directiile de ape din Romania.

In cele doua zile de dezbateri vor fi prezentate planurile de aparare impotriva inundatiilor atat la nivel local, cat si judetean din toate zonele tarii, noul mod de codificare a avertizarilelor meteorologice si hidrologice, conform standardelor Uniunii Europene (acestea urmeaza sa fie realizate in „patru culori“ - verde, galben, oranj si rosu, in functie de gradul de periculozitate), precum si modul de imbunatatire a preventiei care, in afara de categorie (inundatii, furtuna, vant etc) trebuie sa tina cont si de regiunea geografica.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a prezentat in cadrul unei conferinte de presa noul pliant propus de institutia pe care o conduce, cel al „Strategiei nationale de management al riscului la inundatii“, in care se arata modalitatile de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor.

Informatiile din „fluturasul“ ministerului nu exceleaza insa prin inteligenta sfaturilor in cazul calamitatii (de genul „ne indepartam de zonele cu surse de risc la inundatii - rauri, parauri, torenti, baraje“), iar o buna parte a acestuia il constituie prezentarea „zestrei“ Ministerului Mediului - numarul digurilor, lacurilor de acumulare „permanente si nepermanente“ etc., informatii total inutile pentru cetateanul de rand. Mai mult, pe pliant nu apar nici un fel de coordonate de contact - numere de telefon sau adrese.

O alta „cireasa de pe tort“ pusa pe masa ziaristilor de viitorii ministri europeni prezenti la conferinta a fost una din modalitatile de alarmare a cetatenilor, o alternativa la care va trebui sa apeleze satenii din localitatile unde sistemele de avertizare sunt ca si inexistente: clopotul bisericii sau „badea Gheorghe“ care trebuie sa bata din poarta in poarta, prevenindu-i pe sateni! Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, a declarat ca pentru Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, anul acesta vor fi alocate 600 de miliarde de lei vechi si, totodata, vor fi cumparate 300 de barci de salvare (la care se adauga cele 50 deja existente).

Mai mult, pentru ca serviciul militar obligatoriu va fi desfiintat de la 1 ianuarie anul viitor, vor incepe angajari masive ale catorva mii de persoane, pentru ca in jurul lui 2008, numarul acestora sa ajunga la circa 30.000. Acestia vor fi implicati in toate genurile de salvare in cazul unor calamitati - descarcerari, furtuni, inundatii, incendii, cutremur, alunecari de teren etc.

In plus, spera ministrul, in luna august este posibila „trecerea“ noii legi a obligativitatii asigurarii obligatorii a locuintei, in caz de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Dupa ce a certat prefectii, a dat fuga sa ia masa cu ei

Desi au fost convocati cu ceva timp inainte de catre factorii de mediu de la Bucuresti, marea majoritate a prefectilor prezenti la intalnirea de lucru nu si-a facut temele.

Acestia au fost urecheati de ministresa mediului, Sulfina Barbu, care a aratat ca, in urma concluziilor primei zile de convorbiri, s-a stabilit ca in judetul Gorj trebuie completate planurile la 39 de localitati, Harghita - 34 de localitati, Buzau - 19, Prahova - 9, Covasna - 36 si Arad - 42.

Citate pentru corectitudine si actualizare au fost judetele Iasi, Giurgiu, Arges si Brasov, iar in privinta planurilor bazinale a fost dat drept model planul Prutului.

In finalul conferintei de presa, in cadrul careia multe intrebari ale ziaristilor au fost evitate cu grija de responsabilii de la „centru” (de exemplu, nu s-a spus daca vreunul dintre primarii sau prefectii zonelor afectate de inundatii a fost tras la raspundere pentru incetineala cu care au luat masura avertizatii populatiei sau pentru ca nu au putut fi contactati telefonic in momentul crizei), Sulfina Barbu, ministrul Mediului a raspuns sec la una sau doua intrebari pe holul centrului de conferinte de la Neptun, dupa care, insotita de prefectul judetului Constanta, Dan Culetu, a plecat in tromba de la „fata locului“, fiind cel mai probabil in intarziere la masa de pranz.

In cadrul intalnirii va mai fi analizata indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de integrare europeana in domeniul protectiei mediului la nivel judetean, prezentarea Programului Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu (POS Mediu), in baza caruia Romania va putea accesa fondurile UE dupa aderare, pentru finantarea de proiecte de investitii in domeniul mediului.