Zonele vizate de proiectul secretarului Varga sunt, bineinteles, “domeniile” pe care le stapanesc si exploateaza clanul afaceristilor Micula pentru a produce apa de sprit “sifonul minunilor”.

Protejata fratilor Micula, Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, s-a laudat ca va atrage 41 de milioane de euro din fonduri europene pentru alimentarea cu apa a unor zone din judetul Bihor. In realitate, secretarul de stat impus de controversatii frati Micula la Palatul Victoria da din nou dovada ca nu uita de unde a pornit.

Lucrarile de canalizare din bani BERD vor ajunge direct in curtea “stapanilor” Luciei Varga, mai exact in zona Stei. Aceasta afacere guvernamentala este sustinuta si de catre deputatul liberal bihorean, Cornel Popa, unul dintre “baietii de salon” ai gemenilor “Frutti-Fresh”, care a facut lobby intens pentru acest proiect.

Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, s-a facut luntre si punte pentru a-i multumi pe cei care o “instrumenteaza” din umbra. Saptamana trecuta, Varga a promis cu mare tam-tam ca va reusi sa aduca in zona fonduri BERD pentru a reface reteaua de apa si canalizare in unele zone ale judetului Bihor.

Printre zonele considerate a fi prioritare de catre Varga se afla si Stei, unde, asa cum se stie, IsI are sediul de comanda afacerea fratilor Ioan sI Viorel Micula. Daca e pe bani europeni, iar ei nu trebuie sa faca niciun efort, sa fie primit!

Varga, secreterul de stat cuplat la tonomatul fratilor Micula, a impartit Bihorul in sase regiuni unde se vor investi fondurile europene in valoare de 41 milioane de euro - Alesd, Salonta, Beius, Marghita si Stei, iar Valea lui Mihai se afla in pocedura de a obtine finantarea.

Varga sustine ca anul acesta ar urma sa fie definitivate documentele de finantare, urmand ca in 2007 sa se definitiveze documentele pentru licitatia de proiectare si executie. In al doilea semestru al anului viitor se va trece la executarea lucrarilor, care vor fi finalizate in 2009.

Din valoarea totala a proiectului anuntat de Lucia Varga, 19,2% va constitui contributia autoritatilor locale, 3,8% din finatare va fi suportata de la bugetul de stat si restul de 77% va constitui imprumutul garantat de stat din creditele externe. Trebuie precizat ca, desi proiectul arata frumos pe hartie, cota de 19,2% pe care ar trebui sa o suporte comunitatea da de gandit.

Aceasta in conditiile in care un proiect care vizeaza infrastructura alimentarii cu apa, care este la pamant in judet, ajunge la milioane de euro. Logic, deci, primariile din judet vor trebui sa contribuie la proiectele in cauza cu sume de ordinul mai multor sute de mii de euro, poate chiar milioane! Ramane de vazut, asadar, daca autoritatile locale vor putea face rost de aceste sume.

Astfel, in zona Alesd sunt prevazute a beneficia de astfel de lucrari localitatile Tileagd, Bratca, Vadu Crisului, Suncuius, din zona Beius, localitatile Rabagani, Pomezeu, Holod, Cabesti, Rosia, din zona Salonta localitatile Madaras, Tinca, Avram Iancu si Batar.

Era inevitabil ca dintre zonele vizate de investitiile europene sa nu faca parte si Steiul. “Este foarte important faptul ca pentru pregatirea proiectului nu a fost nevoie de nici un ban, singura conditie impusa fiind ca aceste proiecte sa fie apoi finantate”, a declarat Varga.

Lucia Varga a fost comisarul sef al Comandamentului de Mediu Bihor si coautoarea unui puci menit sa o rastoarne pe Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor. BZA a dezvaluit in premiera ca postul de ministru plin ar fi trebuit sa-i revina Luciei Varga, insa o decizie politica de ultim moment a lasat-o pe aceasta doar cu functia de secretar de stat.

Marul discordiei a fost muscat de cele doua femei de la Mediu atunci cand au avut loc inundatiile din judetul Bihor, iar Varga a ajuns in zona calamitata inaintea ministrului Barbu, fapt care ar fi starnit invidia acesteia din urma.

Cum poti pupa in fund doi afaceristi deodata

Ar fi de spus ca Lucia Varga nu are studii de specialitate, fiind doar absolventa a sectiei de Masini Termice din cadrul Politehnicii Timisoara.

Dovada faptului ca Lucia Varga este una dintre “papusile ministeriale” care sunt subordonate clanului Micula consta in faptul ca, asemeni unui veritabil purtator de cuvant al European Drinks, aceasta prezenta in noiembrie anul trecut lansarea unui proiect in Bihor.

Pentru acest lucru Varga s-a deplasat la Sudrigiu, “pentru a vedea progresele pe care le-a facut grupul de firme European Drinks:Food si Scadic Distilleries in a curati si imbunatati calitatea apei evacuate in Crisul Negru”, dupa cum tocmai declara in cadrul unui interviu acordat unui ziar aflat sub patronajul fratilor Micula.

La acest “eveniment”, Varga a fost insotita de secretarul general al Comisiei Internationale pentru protectia Dunarii, Philip Weller, caruia i s-au prezentat “grandioasele realizari” ale fratilor Micula.

Limbajul pe care secretarul de stat Varga il foloseste in cadrul unui interviu acordat cu ocazia acestei vizite tradeaza o crasa slugarnicie si aminteste de odele prin care erau prezentate “infaptuirile comuniste”. Redam in cele ce urmeaza dialogul intre reporterul fratilor Micula si femeia Varga de la Mediu, un fragment din “Cantarea Fratilor Scandic”:

“- Din ceea ce ati constatat dumneavoastra la Sudrigiu, pe platformele European Drinks:Food si Scandic Distilleries, se imbina fericit tehnologia de ultima ora, progresul economic, cu protectia mediului?

- Da! Sigur, compania a investit foarte multi bani in aceasta statie de epurare si sper ca personalul de aici sa exploateze si sa intretina corespunzator aceasta statie de epurare. (sic!)

- Sunteti insotita de un oaspete din afara tarii, domnul Philip Weller...

- Da! Mi-a facut astazi o deosebita placere sa fie impreuna cu noi, in Bihor, domnul Philip Weller, secretarul general al Comisiei Internationale pentru Protectia Dunarii.

Domnia sa ne-a sprijinit in finantarea aparaturii pentru laboratorul bazinului «Crisuri» si ne-am propus sa vizitam impreuna aceasta companie pentru a evidentia faptul ca avem si agenti economici care se ingrijesc de calitatea apei evacuate in urma proceselor tehnologice.

Sper ca, la fel ca si mine, sa fie multumit de ceea ce am vazut!

- Sunt, in opinia dumneavoastra, platformele de la Sudrigiu exemple bune de urmat si de catre alti agenti economici din industria romaneasca?

- Da, in ceea ce priveste protectia mediului, cu siguranta! Cred ca va trebui sa participe la simpozioane, sa arate si celorlalti agenti economici realizarile de aici si sa mediatizeze aceste realizari pentru ca eu cred ca sunt cunoscute mai bine doar la nivelul judetului Bihor si ar trebui extinse la nivelul tarii intregi! “, ne recita in continuare poezia pe care sifonarii Lolek si Bolek ai economiei bihorene i-au dat-o spre studiu scretarei de stat Lucia Varga.

Zona Rieni pe moarte

Cu toate aceste “marete realizari”, satenii din zona se plang ca la gurile de deversare apa are o culoare ciudata, ca este acoperita cu spuma produsa de borhotul rezidual procesului tehnologic de productie si ca pe o raza de cativa kilometri in aval de platforma fauna piscicola este compromisa.

Pescarii din zona sunt de parere ca zona este distrusa aproape in totalitate si pentru a practica acest sport trebuie sa-si caute alte locuri unde nu au ajuns inca tentacolele afacerilor fratilor Micula. Una dintre organizatiile non-guvernamentale din Romania care monitorizeaza zonele critice de poluare din tara a postat un tabel cu sursele de poluare majore, pe bazine hidrografice.

In capul listei care monitorizeaza zona Bihorului se afla bazinul Crisului Negru, de langa platforma detinuta de fratii Micula. In aceeasi lista se poate vedea ca cel mai mare poluator este SC European Drinks SA Rieni.

Popa face gargara cu sifonul Miculestilor

In CV-ul deputatului Cornel Popa, la rubrica “activitatea profesionala” este trecuta functia de director general al SC Transilvania General. Veriga de legatura intre Cornel Popa si afacerile fratilor Micula consta existenta SC Transilvania General, una dintre primele firme infiintate de catre fratii Micula, detinatorii marcii “European Drinks”.

Cornel Popa a fost directorul general al SC European Drinks SA. Pentru a-si consolida megafacerea si pe plan politic, fratii Micula l-au propulsat pe Popa in Parlament asigurandu-i acestuia un loc pe listele PNL. Alegerile din 2004 arata o implicare si mai ampla in politica.

Nu mai putin de noua angajati ai Grupului European Drinks sunt pe listele PSD si PNL la Consiliul Judetean Bihor si la Consiliul Local Oradea, iar alti candidati sunt sprijiniti pentru functii de primar, cei mai cunoscuti dintre acestia fiind Cornel Popa si Mihai Bar, la Oradea.