Zeci de criminali, talhari, traficanti de droguri, hoti si escroci, condamnati de instante pentru faptele comise, se ascund de politistii bihoreni care ii cauta pentru a-i „depune” la puscarie

In evidentele Inspectoratului Judetean de Politie exista, in acest moment, 242 de urmariti general, alti 142 fiind prinsi de oamenii legii in perioada 2005-2006

Cel mai „vechi” urmarit general bihorean este cautat de politie de 16 ani, iar urmaritul general cu cea mai mare pedeaspsa de executat a „adunat” nu mai putin de 53,9 ani de inchisoare

Bine ascunsi

In topul celor mai bine ascunse persoane cautate de politistii bihoreni conduce Bosca Ioan, urmarit general din data de 02.07.1990, pe numele sau fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea pentru talharie. El este urmat de Gherle Ovidiu Ioan, urmarit general din data de 03.09.1990, condamnat pentru talharie urmata de moartea victimei si violare de domiciliu.

In noaptea de 15/16.04.1990, cei doi, impreuna cu alte doua persoane, prin fortarea, spargerea si escaladarea unui geam, au patruns in locuinta bihorenilor A.I. si A.C. din localitatea Fanate, unde, prin legarea si maltratarea victimelor, le-au obligat pe acestea sa le dea suma de 6000 de lei si alte bunuri. In urma leziunilor suferite, A.I. (sotul) a decedat in cursul aceleasi nopti.

Cei doi au reusit sa dispara fara urma si, dupa ce au fost judecati in lipsa si condamnati la ani grei de inchisoare, politistii au inceput sa ii caute pentru a-i „preda” la puscarie. Pana acum, fara nici un rezultat...

Locul al III-lea este ocupat de Talvan Silvia, urmarita general din data de 17.09.1993, pe numele ei fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea pentru instigare la talharie urmata de moartea victimei. Ea face parte din grupul infractional prezentat mai sus si nu este de gasit nicaieri.

Clasamentul continua cu Berke Iosif, Zima Elek, Tinca Alexandru, Fabia Irma, Onita Ioan, Moronga Janos si Kraiczar Carmen, urmariti general din perioada 1994-1996, fiind disparuti in imprejurari suspecte.

Zeci de ani de temnita

In topul urmaritilor general condamnati la cei mai multi ani de inchisoare conduce detasat Pop Gheorghe Nicolae, pe numele caruia au fost emise 7 mandate de executare a pedepsei, fiind condamnat la nu mai putin de 53,9 ani pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si falsificare de moneda sau alte valori.

In perioada 1997-2000, acesta a emis mai multe file CEC false, catre diferite societati comerciale din judetele Bihor, Timis, Hunedoara, Bucuresti si Arad, fara a avea acoperire in cont si folosindu-se de identitati false, pe baza carora a cumparat marfuri in valoare de 1.521.000.000 de lei vechi. Barbatul a fost judecat in lipsa si condamnat la inchisoare in 7 dosare penale. A reusit sa dispara, cel mai probabil in strainatate, si se ascunde si acum.

Pe locul al II-lea se situeaza Popa Valeriu Dorel, pe numele caruia au fost emise 3 mandate de executare a pedepsei, fiind condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru infractiuni la regimul stupefiantelor, viol si sustragere de sub sechestru.

In perioada 1999-2001, in timp ce se afla in Ecuador, acesta a pregatit colete continand droguri de mare risc (cocaina), pe care le-a trimis in tara, mamei si sotiei sale, disimulate in aparatura electronica si bauturi alcoolice. Cocaina a fost, ulterior, comercializata pe teritoriul Romaniei si Ungariei.

In 18.07.2000, barbatul a intretinut relatii sexuale normale, fara consimtamantul victimei, cu o femeie din localitatea Dragesti, in masina personala, intr-o padure din apropierea localitatii.

In cursul anului 2000, Popa a vandut cantitatea de 20 de metri cubi de lemn de cires, care fusese lasata in custodia sa la domiciliul din localitatea Zavoi, apartinand Ocolului Silvic Sambata, provocand un prejudiciu de 132.000.000 lei vechi.

Locul al III-lea este ocupat de Corsei Viorel Cornel, cu 5 mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, fiind condamnat la 23 de ani de inchisoare pentru inselaciune.

Pe urmatoarele locuri se situeaza Balaj Sorin Marcel, cu 3 mandate de executare a pedepsei, condamnat la 22 de ani de inchisoare pentru inselaciune, Peter Mihai Marius, cu 3 mandate de executare a pedepsei, condamnat la 19 ani de inchisoare pentru furt calificat, Parry Wesley Alun, cu un mandat de executare a pedepsei, condamnat la 17 ani de inchisoare pentru infractiuni la regimul stupefiantelor si Cionca Sebastian Decebal, cu un mandat de executare a pedepsei, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru omor.

Ultimele trei locuri sunt ocupate, in ordine, cu catze un mandat de executare a pedepsei, de Talvan Silvia, condamnata la 15 ani de inchisoare pentru instigare la talharie urmata de moartea victimei, Flonta Floarea, condamnata la 15 ani de inchisoare pentru infractiuni la regimul stupefiantelor, si Urs Ioan, condamnat la 12 ani de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Statistici

In evidentele Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor exista, in acest moment, 242 de urmariti general, cei mai multi dintre acestia fiind persoane disparute in imprejurari suspecte. Alti 142 de urmariti general au fost prinsi de oamenii legii in perioada 2005-2006.

Urmaritii care au fost condamnati de instante prin sentinte definitive si irevocabile si pe numele carora exista mandate de executare a pedepsei inchisorii se ascund, probabil, in strainatate. Multi dintre ei, insa, locuiesc, bine-mersi, chiar in Oradea, feriti de ochii legii. Exemplele unor astfel de persoane au fost prezentate de intreaga presa locala. Vom reveni.