De la intai ianuarie 2007, orice societate comerciala din Romania va putea tipari facturiere si chitantiere cu ajutorul calculatorului si imprimantei din dotare, respectand reguli minimale

Noul Cod Fiscal prevede renuntarea la facturile si chitantele personalizate si securizate si nu mai impune semnarea si stampilarea formularelor tipizate, pana acum cu regim special

Directivele Uniunii Europene vor provoca un veritabil haos fiscal, vor reveni la moda „tunurile” economico-financiare, iar rambursarile de TVA nu vor mai putea fi controlate in nici un fel

Haos fiscal

Conform noului Codul Fiscal, semnarea si stampilarea facturilor nu sunt obligatorii, se poate intocmi o singura factura centralizatoare pentru mai multe livrari separate de bunuri sau prestari separate de servicii, se pot emite facturi de catre cumparator sau client in numele si in contul furnizorului/prestatorului, se pot transmite facturi si prin mijloace electronice si se pot emite facturi de catre un terti in numele si in contul furnizorului/ prestatorului.

In 2002, Ministerul Finantelor si Imprimeria Nationala au dispus schimbari importante referitoare la formularele tipizate cu regim special (chitantiere, facturiere, etc.), cu scopul declarat de a stopa traficul cu documente falsificate de acest gen.

Dupa ce modul de tiparire si distribuire a acestor documente din sistemul fiscal a inceput sa functioneze, Guvernul schimba din nou facturile, creand un adevarat haos financiar. Guvernantii dau vina pe... integrarea in Uniunea Europeana, care ii obliga sa ia masuri inspirate din legislatia statelor membre. Cat de oportune sunt insa aceste noutati, nu pare sa intereseze pe nimeni.

Schimbarile din sistemul de facturare are sanse mari de a crea un haos financiar si goluri enorme in bugetul de stat.

De la 1 ianuarie 2007, dispar facturile personalizate si securizate. Conform prevederilor din noul Cod Fiscal, se abroga prevederile referitoare la factura fiscala (cod 14-4-10/A) si avizul de insotire a marfii (cod 14-3-6A) din Hotararea Guvernului nr. 831/1997.

Facturi „pe banda”, la imprimanta

Cu alte cuvinte, orice societate comerciala sau institutie isi va putea „fabrica” facturi pe calculatorul si imprimanta proprie, respectand doar cateva reguli minimale. Tot sistemul de personalizare si securizare a formularelor cu regim special pus la punct de Ministerul Finantelor se dovedeste o chestiune inutila, pentru ca... asa prevede o Directiva a Uniunii Europene.

Conform opiniilor economistilor, Ministerul Finantelor nu a facut altceva decat sa traduca legislatia europeana in acest domeniu si sa o insereze in noul Cod Fiscal, fara a avea insa in vedere si posibilele consecinte.

Dezinteresul Ministerului Finnatelor fata de pericolul „facturilor europene” este demonstrat si de faptul ca MF nu a avut nici un reprezentant la intrunirea organizata recent la Sinaia pe aceasta tema, tocmai a atrage atentia asupra pierderilor care pot fi inregistrate de stat in lipsa unor norme clare de aplicare a legilor europene.

Calin Gal, comisarul-sef al Garzii Financiare Bihor, confirma faptul ca sistemul care urmeaza a fi introdus ar putea permite si la noi falsuri pe banda rulanta la rambursari ilegale de TVA. „Nici noi nu cunoastem foarte clar sistemul occidental! Treaba noastra este sa verificam daca totul este legal.

Nu cred ca la nivel European circula documente neverificate! O consecinta va fi aceea ca se vor inmulti declaratiile de pierderi de documente cu regim special si veti constata ca se va intensifica criminalitatea economico-financiara. Se vor infiinta societati cu administratori straini ce nu vor putea fi gasiti sau identificati si care ne vor face mari greutati.

Din punctul nostru de vedere, prevederile referitoare la renuntarea la facturile personalizate si securizate nu este oportuna! Si acum avem dificultati destul de mari. 50% din munca de control tine de identificarea firmelor si persoanelor care le administreaza.

Va creste evaziunea fiscala in domeniul produselor accizate (lemn, tutun, alcool, petrol - n.n.), domeniu in care ar trebui sa circule documente cu un plus de securitate. Mai nou, si in domeniul materialelor de constructii au aparut probleme cu rambursari ilegale de TVA.

De asemenea, in zona Moldovei, s-au semnalat cazuri in care se infiinteaza firme cu care se produc mari prejudicii financiare pe baza unor documente personale cumparate de la persoane grav bolnave, fara situatie materiala si care nu pot fi trase la raspundere.

Noi speram, totusi, ca legea va fi schimbata si ca nu se va da liber la tiparirea de facturi in mod individual” - ne-a declarat Gal.

Invitatie la evaziune

Romania are avantajul de a putea analiza ce s-a intamplat in alte state si de a evita greselile comise de altii, cu conditia de a aplica cu responsabilitate si discernamant legislatia europeana, respectiv alinierea la acquis-ul comunitar.

Pana acum, Ministerul Finantelor nu a demonstrat ca este capabil sa inteleaga consecintele grave care pot decurge in urma preluarii in mod „mecanic” a normelor comunitare, fara a dispune de un sistem de supraveghere a emiterii de formulare cu regim special, respectiv a facturilor.

Si in alte state europene, firmele isi pot tipari singure facturile, dar seriile acestora sunt inregistrate la nivel national, existand o institutie care se ocupa de alocarea seriilor pentru fiecare persoana juridica ce tipareste facturi pentru uz propriu sau pentru comercializare catre alte firme.

In Romania, conform prevederilor noului Cod Fiscal, agentii economici care tiparesc facturi le pot da ce serie vor, fara sa existe vreo evidenta centralizata si un control la nivel national. Din pacate, Ministerul de Finante nici macar nu a constientizat ca un asemenea sistem de control este strict necesar.

In aceste conditii, e foarte probabil ca emiterea „facturilor europene” va demara fara implementarea unui sistem de control. Iar consecintele sunt usor de anticipat. In momentul in care prevederile noului Cod Fiscal vor intra in vigoare, vor fi emise facturi de miliarde de lei de catre firme-fantoma, beneficiarii urmand sa solicite rambursarea TVA in baza facturilor respective.

Conform legislatiei fiscale europene, transpusa in noul Cod Fiscal romanesc, clientul, beneficiarul sau chiar un tert pot emite facturi in numele furnizorului sau prestatorului. Astfel de situatii ar trebui impiedicate prin norme stricte ale Ministerului Finantelor. Insa, pana acum, nu exista nici un semnal ca ar fi demarat actiunea de concepere a normelor.

Fara astfel de norme sau cu niste norme date la repezeala, nu se va reusi altceva decat sa se incurajeze „tunurile” financiare. Prin astfel de „inginerii” poate fi redus si impozitul pe profit, dar TVA ramane „atractia” principala. Noile prevederi ale Codului Fiscal vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.

„O consecinta va fi aceea ca se vor inmulti declaratiile de pierderi de documente cu regim special si veti constata ca se va intensifica criminalitatea economico-financiara. Se vor infiinta societati cu administratori straini ce nu vor putea fi gasiti sau identificati si care ne vor face mari greutati.

Din punctul nostru de vedere, prevederile referitoare la renuntarea la facturile personalizate si securizate nu este oportuna! Si acum avem dificultati destul de mari. 50% din munca de control tine de identificarea firmelor si persoanelor care le administreaza.

Va creste evaziunea fiscala in domeniul produselor accizate (lemn, tutun, alcool, petrol - n.n.), domeniu in care ar trebui sa circule documente cu un plus de securitate. Mai nou, si in domeniul materialelor de constructii au aparut probleme cu rambursari ilegale de TVA” - Calin Gal