"Doctrina noastra liberala nu prevede sa dam de pomana (protectie sociala-n.n.). Sa merga la munca. Lasa ca si la 60 de ani poti munci...

Care bolnavi! Niste prefacuti! Ce actiuni de binefacere? Ne lasati!” Acestea au fost doar unele din replicile unor liberali ai judetului la problemele oamenilor aflati la limita disperarii si a vietii. Tonul si atitudinea nu ni s-au parut prea departe de ce spunea tribunul Vadim Tudor la furie, cand vorbea de impuscati pe stadioane.

Aceeasi aroganta se manifesta si in sanul partidului. Aflam dintr-un comunicat emis de TNL Hunedoara ca „In ultima sedinta a Biroului Permanent Judetean Hunedoara al Tineretului National Liberal, au fost adoptate, cu unanimitate de voturi, deciziile de dizolvare a Biroului Permanent Municipal al T.N.L., a Birourilor Permanente Orasenesti ale T.N.L. din Aninoasa, Petrila si Uricani si Birourile Permanente Comunale ale T.N.L. din 8 comune. Dizolvarea acestora s-a facut la propunerea Presedintelui Filialei T.N.L. a Judetului Hunedoara si cu acordul Birourilor Permanente ale P.N.L. din aceste localitati. Aceasta masura a fost adoptata in urma evaluarii activitatii organizatiilor T.N.L. din intregul judet.

La baza acestor decizii sta convingerea noastra ca detinerea unei functii de conducere in cadrul organizatiei de tineret a Partidului National Liberal nu trebuie sa constituie un scop in sine, ci mijlocul prin care, cei care ocupa aceste pozitii, dovedesc calitatile ce vor sta la baza formarii lor ca viitori oameni politici”.

Teoretic este corecta decizia. Dar daca tinerii au ca scop functiile, asa cum sugereaza comunicatul, de ce le pleaca tinerii in opozitie unde nu vor primi functii? La Petrosani circa 20 de tineri liberali sunt trecuti prin filtrul PSD, pentru a deveni, conform deciziei lor, membrii acestui partid.

Motivatia lor este receptivitatea pe care o are PSD Petrosani la initiativele organizatiei de tineret si sprijinul dat de seniori, drept pentru care in municipiu au loc actiuni ample la care participa tineri din intreaga Vale a Jiului, nemembri de partid.

Tendinta de a-i crede pe tinerii liberali vine si din interiorul organizatiilor de femei liberale din Valea Jiului, care au initiat multe actiuni, dar la care nu au catadicsit sa participe sefii liberali.

Un caz “de pomina” este cel in care femeilor liberale li s-a promis sprijin in actiunea de Pasti de la colegii lor, actiune ce ar fi putut fi compromisa daca nu primeau ajutor personal din partea unui salariat al primariei care nu avea nici in clin nici in maneca cu liberalii.

In schimb sefii de partid se arata foarte activi cand apare un mai mare de la judet sau de la centru.

“Vochitoiu, asa cum zic unii ca este, macar este activ, exista ca lider al opozitiei, face ceva cu PSD-ul lui. La noi - nimic”- au declarat liberali care isi evalueaza cinstit activitatea.

Odata cu venirea lui Daniel Surulescu in fruntea PNL Petrosani sperantele au fost reactivate la maxim. A urmat gradual dezamagirea. Pe plan local, practic, Daniel Surulescu nu exista ca lider liberal. Unii spun ca este antitalent in politica, altii ca este timid pentru un lider, iar altii invoca aroganta de parca ar fi suficient sa existi.

Un lucru este cert: Ioan Uifalean, cel al carui nume era identificat cu PNL pana la venirea lui Surulescu, este regretat.