In cazul in care justitia decide retrocedarea cladirii, bolnavii ar trebui sa fie mutati in alta parte. La capitolul impliniri, se numara faptul ca Fundatia Transilvania a construit o cladire noua pentru activitatile de ergoterapie si psihoterapie ale bolnavilor. Directorul spitalului, Valentin Radu Ilea, ne da cateva detalii despre activitatea acestei institutii.

Reporter: Cate paturi are spitalul?

Valentin Radu Ilea: Aici e o problema. Figuram cu 215 paturi, dar in urma cu doi ani ne-au fost luati 43 de bolnavi si au fost dusi la Turda, dar noi am ramas inregistrati cu acelasi numar de paturi.

Acum suntem in plin proces de reorganizare si se pune problema ca la Huedin sa se faca o sectie de boli cronice psihice, unde sa fie dusi alti bolnavi de la noi. Oricum Directia de Sanatate Publica analizeaza situatia spitalului nostru si va decide ce e mai bine de facut.

Rep.: Ce reparatii s-au facut la spital?

V.R.I.: S-au modernizat patru saloane si un grup social si s-au inceput licitatiiile pentru lucrarile la Pavilionul 2.

De asemenea, s-au finalizat lucrarile la blocul alimentar si la sala de mese. Pentru blocul alimentar si saloane s-au facut modernizari cu bani din economiile pe care am reusit sa le facem.

Costurile s-au ridicat la un miliard de lei. Pentru lucrarile de la Pavilionul 2 am primit o prima transa de bani de la Consiliul Judetean in valoare de 500 de milioane de lei vechi.

Rep: Aveti cladiri revendicate de fostii proprietari?

V.R.I.: Da, avem o problema cu un corp de cladire caruia noi ii spunem “Castelul”. Acesta e revendicat si asteptam sa vedem ce va decide instanta. Daca va fi retrocedat, atunci se pune problema unde mutam bolnavii, dar deocamdata nici Ministerul Sanatatii nu stie ce va face in aceasta situatie. Asteptam cu totii pronuntarea instantei in acest caz.

Rep.: Va ajuta vreo fundatie sau vreo organizatie neguvernamentala?

V.R.I.: Fundatia Transilvania ne-a ajutat foarte mult. Ei au construit o cladire noua, de 200 de metri patrati, a carei valoare se ridica la 70 de mii de euro.

E un spatiu pe care il folosim pentru psihoterapia si terapia ocupationala a 70 de bolnavi.

Rep.: Familiile iau bolnavii inapoi acasa de la Borsa?

V.R.I.: Din pacate, nu. Chiar si atunci cand bolnavii isi revin, rudele apropiate refuza sa-i ia acasa.

La noi vin in general bolnavi violenti, alcoolici, cu probleme, cei care nu se integreaza in familie, cei care ameninta si deranjeaza caminele in care locuiesc si de aceea nu sunt primiti inapoi. Exista totusi un procent foarte mic de bolnavi care se reintegreaza in familii, dar sunt mai degraba exceptii.

Noi internam toate psihozele, dar mai ales schizofrenici, dar avem si cativa pacienti cu retard mintal.

Rep.: Care sunt costurile zilnice pentru un bolnav?

V.R.I.: Costurile zilnice se ridica cam la 75 de mii de lei vechi pentru un bolnav.