Deputatul conservator de Alba, Nicolae Popa, a cerut public Ministerului Integrarii Europene inceperea unei anchete in judetul Alba cu privire la modul in care se desfasoara Programul "Samtid", prin care se intentioneaza reabilitarea unor retele.Gropi adanci, santuri, mormane de pamant si circulatie deviata reprezinta tabloul cotidian in mai toate orasele din judetul Alba.

Toate acestea din cauza lucrarilor de modernizare a retelelor de apa prin programul "Samtid", realizat in orasele Alba Iulia, Abrud, Cimpeni, Baia de Aries, Teius, Aiud si Ocna Mures.

Potrivit deputatului Nicolae Popa, care este si vicepresedinte al PC la nivel national, termenele de executie a lucrarilor au fost depasite, iar calitatea acestora este slaba.

"Avem serioase indoieli asupra seriozitatii modului de organizare a licitatiilor pentru obtinerea lucrarilor de proiectare, consultanta, dar mai ales de executie si a bonitatii si experientei anterioare a firmelor castigatoare a licitatiilor pentru "Samtid".

Toti factorii implicati in realizarea acestui program, care lucreaza cu subantreprenori romani, sunt direct raspunzatori de calitatea, dar si de termenele de executie" a spus Nicolae Popa.

Parlamentarul a mai cerut Ministerului Integrarii Europene, organizatorul licitatiilor si direct ministrului Anca Boagiu, demararea unei anchete in Alba, care sa constate la fata locului stadiul de realizare a programului, ce ar trebui sa fie finalizat pana in luna octombrie.

Compania turco-greceasca "Esser Empedos" este cea care lucreaza in judetul Alba. Directorul adjunct al Inspectoratului de Stat in Constructii, Mircea Abrudeanu, a declarat ca firma respectiva a obtinut contractele la un pret de dumping. Dupa ce a castigat, societatea a incheiat contracte de subantrepriza cu firme romanesti.

"Noi banuim ca la aceste licitatii, preturile au fost foarte mici si cei care au castigat nu s-au gandit la consecinte. Credeau ca firmele romanesti vor munci in orice conditii, pentru ca nu au de lucru" a declarat Abrudeanu. Acesta a mai spus ca "Empedos" a fost amendata de institutia pe care o conduce cu 30 de milioane de lei vechi, pentru ca nu a executat niste probe de presiune.