Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a incheiat ieri "inspectia" in judet. Concluziile sale au fost diplomatice, insa oficialul european a dat de inteles ca autoritatile locale ar putea lucra si mai bine. Scheele s-a aratat multumit de implicarea societatii civile si "atentia mass-media pentru fraude".

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, s-a intalnit ieri cu sefii administratiei judetene si locale muresene. Conform programului celei de-a doua zi de "inspectie" in judet Scheele a avut intalnire cu prefectul Ciprian Dobre, presedintele Consiliului Judetean Mures Lokodi Edita si primarul municipiului Targu Mures.

"Am discutat despre capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, cofinantare, pregatirea functionarilor publici, gestionarea proiectelelor si rolul acestor factori in dezvoltarea judetului", a declarat Scheele.

Vizite si impresii

Daca luni oficialul european a vizitat obiective confinantate de UE din Sighisoara si Targu Mures, ieri itinerariul a cuprins si Parcul Industrial de la Vidrasau.

Aici vicepresedintele CJ Petru Fratean i-a explicat problemele "surpriza", cresterea nivelului apelor freatice si capacitatea redusa de furnizare a energiei electrice, iar in privinta primului investitor, Fratean a declarat ca va incepe prima constructie in septembrie.

Jonathan Scheele a recunoscut pana la urma la intalnirea cu presa ca ar fi fost mai multumit daca ar fi vazut deja cativa investitori in Parc. "Stiu ca este greu. Cred ca politica de marketing va fi de-acum incolo foarte importanta", a mai declarat oficialul UE.

Scheele s-a declarat multumit in privinta obiectivelor vizitate, insistand asupra implicarii societatii civile in dezvoltarea judetului. El a exemplificat drept proiecte emblematice pentru Mures, serviciul SMURD, si contributia localnicilor atat romani cat si maghiari la progresul comunitatii.

Chestionat in privinta diminuarii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene cauzata de instabilitatea politica, Scheele a ocolit un raspuns clar. Referitor la alegerile anticipate, vehiculate a se organiza imediat dupa aderarea Romaniei la UE in ianuarie 2007, Scheele a declarat: "Este o decizie interna. Sunt sigur ca cei care vor lua o astfel de hotarare vor analiza toate elementele".

Despre razboiul administratiei judetene cu cea locala a municipiului resedinta de judet, Scheele a declarat ca ramane de vazut in ce masura va afecta dezvoltarea judetului. "Sigur este mai greu atunci cand anumite elemente nu pot colabora. Vom vedea", a incheiat Scheele.

"Nu am venit sa fac un audit. Am venit pentru a dezvolta dialogul, pentru a vedea posibilitatile si oportunitatile de dezvoltare pentru viitor", Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania