Proiectul minier de la Rosia Montana a atras Agentiei pentru Protectia Mediului Alba nu mai putin de 7 procese intr-un an, dintre care doar unul pierdut pana in prezent.

Directorul APM Alba, Vasile Todea, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca practic fiecare acord de mediu emis in cadrul acestui proiect a atras dupa sine cate o contestatie in instanta din partea oponentilor, organizatia non-guvernamentala "Alburnus Maior" sau Centrul de Resurse Juridice Bucuresti.

Potrivit juristului institutiei, Constantin Barbat, la ora actuala a APM Alba are trei procese in derulare iar acestea privesc avizele de mediu emise pentru proiecte de foraje pentru explorari solicitate de investitorii canadieni de la Gabriel Rosia Montana.

De altfel, proiectul de dezvoltare miniera Rosia Montana ocupa o buna parte a timpului angajatilor APM Alba care, desi nu au atributii in emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, ei preiau documentatia si o transmit mai departe, dupa caz, Agentiei Regionale de Protectia Mediului si Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

La aceasta ora 3 planuri de urbanism, dintre care unul de detaliu, asteapta sa primeasca avizul de mediu de la Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu. In acest sens este necesara intocmirea unui raport de mediu care, cel mai probabil, trebuie supus consultarilor si dezbaterilor publice, la fel ca in cazul Studiului de impact asupra mediului intocmit la nivelul intregului proiect.

In opinia directorului APM Alba singurul posibil risc al proiectului minier - un cutremur puternic

"Doar in cazul unui cutremur puternic in zona exista un risc, in rest asa cum e prezentat proiectul acum nu exista nici un risc de mediu", a declarat Vasile Todea. In cazul unui cutremur puternic, de peste 7 grade pe scara Richter, ar exista posibilitatea fisurarii iazului de la Corna a carui capacitate de stocare se ridica la 224 milioane tone de apa.

Potrivit directorului APM Alba, compania canadiana este obligata sa blocheze intr-un cont o suma de bani suficienta pentru a acoperi orice fel de risc de mediu. La sfarsitul exploatarii propriu-zise chiar si iarba va trebui adusa din alta parte.

"Tot acel teren unde se va exploata trebuie refacut cu un strat fertil, pamantul necesar urmand a fi adus dintr-o zona mai indepartata", a mai spus Todea.

Prima dezbatere publica privind Studiul de impact asupra mediului are loc luni, 24 iulie, la Rosia Montana

Luni, 24 iulie, incepe perioada de consultari si dezbateri publice, o etapa importanta in evaluarea impactului asupra mediului depus la Ministerul Mediului, si implicit a obtinerii acordului de mediu pentru proiectul minier.

Prezentarea va fi sustinuta de directorul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Protectia Mediului. Consultarile vor continua in 25 iulie la Abrud si in 26 iulie la Campeni.

Potrivit angajatilor Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, peste 350 de persoane din toate colturile lumii s-au interesat asupra dezbaterilor publice si a datei cand acestea incep, raspunsurile fiind trimise acestora prin e-mail.

Agentia pentru Protectia Mediului Alba a avut obligatia sa-i instiinteze si pe locuitorii Rosiei Montane asupra dezbaterilor carora le-au fost trimise notificari in scris.