Blocajul vine ca o manusa in sprijinul societatilor care construiesc blocuri noi de locuinte si care cresc artificial pretul imobilelor, in lipsa unor alternative mai ieftine, cum ar fi tocmai mansardele.

Hotararea de Consiliu Local nr. 695, emisa in septembrie 2005, urmare a initiativei arhitectului sef al municipiului Cluj-Napoca, Adrian Iancu, reglementeaza mansardarea privind imobilele mai inalte de P+4 etaje, dotate cu ascensor.

Mansardarea acestor imobile este posibila in urmatoarele conditii: daca supraetajarea se realizeaza cu o retragere (balcon sau parapet, cu inaltimea minima de 1 metru) de minimum 1,20 metri latime si elemente geometrice definite in schema alaturata, iar in cazul in care se doreste o alta abordare volumetrica este necesar Avizul Comisiei Tehnice de Urbanism.

Dupa cum se poate sesiza din figura specificata in reglementarile HCL 695, acest lucru este imposibil, deoarece constructia peretilor exteriori ai mansardelor respective nu se sprijina pe structura de rezistenta a blocurilor, aceasta fiind realizata prin zid, pe marginea exterioara a blocurilor si nu in interiorul acestora.

Respectarea reglementarilor cerute de arhitectul Iancu privind construirea mansardelor cu retragerea de 1,2 metri, ar presupune demolarea zidurilor de la apartamentele ultimului etaj si construirea unor noi grinzi de rezistenta in peretii laterali si pe tavanul apartamentelor prin mijlocul camerelor.

Cu aceste modificari halucinante trebuie sa se confrunte orice proprietar al unui apartament situat sub viitoarea mansarda, pentru a se putea obtine avizul primariei privind constructia acestor mansarde. In aceste conditii, practic, nimeni nu poate mansarda legal, in Cluj-Napoca, un bloc de peste patru etaje.

O mansarda imposibila

ZIUA de Cluj a facut “un studiu de caz” la asociatia de proprietari de pe Calea Manastur 95, blocul 8. Bogdan Chiroiu, administratorul asociatiei, se lupta de doi ani sa duca la bun sfarsit mansardarea blocului in care locuieste.

Dupa definitivarea actelor privind vanzarea si intabularea acoperisului in favoarea unei societati de constructii, care rezolva astfel problema lipsei ascensorului si a acoperisului blocului, documentatia si proiectul aferent mansardei au fost depuse la Primarie, care a eliberat, cu termen de valabilitate de un an, certificatul de urbanism si acordul unic.

Din cauza unor probleme de natura juridica cu unul dintre proprietari, documentatia privind autorizatia de constructie a fost depusa in primavara acestui an, solicitandu-se si eliberarea unui nou certificat de urbanism, deoarece cel vechi isi pierduse valabilitatea.

Surpriza a venit de la arhitectul sef Adrian Iancu, care a refuzat, in urma aparitiei HCL-ului 695/2005, eliberarea noului certificat de urbanism, fapt care anula automat si posibilitatea eliberarii autorizatiei de constructie.

In urma acestor refuzuri, asociatia de proprietari a incercat, pe diferite cai, sa obtina explicatiile care argumentau refuzul primariei si mai ales sa afle care sunt solutiile legale, care sa respecte noile reglementari aparute, si care este solutia oferita de arhitectul Iancu.

Iancu ofera solutii "science fiction"

Reprezentantii societatii care au proiectat mansarda s-au intalnit cu arhitectul Adrian Iancu. Trebuie mentionat ca blocul in cauza are opt etaje, iar ultimul nivel beneficiaza de balcoane terasate (cu acoperis) pentru a proteja de intemperii locuintele de la ultimul nivel. Solutiile oferite de Iancu sunt de domeniul fantasticului.

Una dintre alternative prevede reamenajarea interioarelor apartamentelor de la ultimul nivel, prin construirea grinzilor de sustinere a noii constructii direct in apartamentele de la etajul opt, ceea ce a intampinat, evident, refuzul proprietarilor.

Cea de a doua solutie consta in demolarea balcoanelor din exteriorul apartamentelor, si construirea lor in interior (tip loja), reducand astfel spatiul locativ. In plus, retragerea de 1,2 metri, ca posibilitate de construire, ar afecta hidroizolatia blocurilor, neputand fi evitata acumularea apei pluviale provenite de pe acoperisul mansardelor.

Acestea sunt inteleptele recomandari ale profesorului de arhitectura Adrian Iancu, de la prestigioasa Facultate de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca.