Maine incepe la Avram Iancu editia din acest an a celei mai mari sarbatori populare in aer liber din Muntii Apuseni, Targul de Fete de pe Muntele Gaina.

Renumele manifestarii, care are o vechime de cateva sute de ani, (unii spun chiar mai mult, asociind-o cu obiceiurile stramosilor de a se aduna in varf de munte pentru a aduce ofrande zeilor) a trecut demult granitele tarii, dovada stand numarul destul de mare al turistilor straini care, in ciuda greutatilor, participa la targ.

Se pare insa ca traditia si mandria de a fi pastrat un obicei popular de mare anvergura, care a facut faima motilor din Avram Iancu, paleste in fata lacomiei de ultima generatie. Pentru prima data in istoria organizarii acestei manifestari autoritatile judetene se confrunta cu o cerere mai putin obisnuita.

Sub semnatura vicepresedintelui Vasile Resiga, Asociatia Composesoratului Avram Iancu cere nici mai mult, nici mai putin decat plata unei chirii pentru terenul pe care urmeaza sa aiba loc Targul de Fete de pe Muntele Gaina.

Printr-o adresa transmisa Consiliului Judetean Alba in cursul acestei saptamani, fara nici cel mai mic efort de argumentare, doar in baza faptului ca sunt proprietarii terenului si atunci pot face ce vor, Asociatia Composesoratului Silvic Avram Iancu solicita o chirie de 180 milioane lei vechi.

In aceeasi cerere semnata de vicepresedintele composesoratului, Vasile Resiga, si adresata Consiliului Judetian Alba (sic!) se precizeaza ca in cazul in care institutia condusa de Ion Dumitrel se va ocupa de efectuarea curateniei in urma targului, chiria scade la 150 milioane lei vechi.

Asta probabil ca o dovada a flexibilitatii petentilor! Directorul economic al CJ Alba, Marian Aitai, a precizat ca institutia pe care o reprezinta nu are de gand sa dea curs acestei cereri care, pe langa ca este absurda, nu este insotita de nici un fel de motivatie in baza careia ea a fost formulata.

"Este incredibila solicitarea celor din Avram Iancu cu atat mai mult cu cat CJ Alba a dat comunei, cu ocazia organizarii sarbatorii de pe Gaina, 300 milioane lei vechi in plus, bani desprinsi din bugetul institutiei", a completat Marian Aitai.

Lor li se adauga alte 500 de milioane de lei vechi platite direct de CJ Alba pentru organizarea manifestarii si am putea pune la socoteala si banii alocati pentru repararea drumului judetean 762 Baraj Mihoiesti-Avram Iancu, stiut fiind ca in fiecare an acest drum este usor favorizat(de ce sa nu recunoastem?) fata de alte drumuri judetene, tocmai pentru ca el trebuie sa fie cat mai bun in vederea desfasurarii Targului de Fete.

In fata tuturor acestor considerente, la randul sau presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, si-a exprimat indignarea fata de acest gest si l-a acuzat pe semnatarul solicitarii ca "este inconstient" si ca nu-l intereseaza interesele comunitatii din care face parte.

Asociatia Composesoratului Avram Iancu poate replica: banii de care se face vorbire nu au intrat in bugetul asociatiei, iar proprietarii terenului sunt ei. Formal poate ca au dreptate, dar moral? Si este o astfel de atitudine si practica pe termen lung?

Pentru ca in fata unui astfel de tratament, partenerii in organizarea Targului de Fete se pot retrage lasand intreaga povara pe umerii atat de lucrativilor moti din Avram Iancu.

Composesoratul este o forma de proprietate colectiva, padurea composesorala este a comunitatii, dar de pe urma Targului de Fete nu beneficiaza tot comunitatea, prin taxele percepute comerciantilor, prin afluxul de turisti care cheltuie in comuna, prin taxele de inchiriere a curtilor ori pasunilor celor care vor sa-si parcheze masina, ori sa-si ridice cortul, sau prin chiar primirea in chirie a unora dintre participanti?

Ar mai exista toate aceste surse de castig fara Targul de Fete? Dar Asociatia Composesoratului Avram Iancu se pare ca s-a lacomit si vrea doar sa castige, fara a da nimic in schimb.

Manifestarea traditionala din acest an ce se va desfasura la sfarsitul saptamanii a fost marcata de controverse inca de la bun inceput din pricina faptului ca organizatorii au decis sa mute majoritatea evenimentelor de pe munte in centrul comunei Avram Iancu.

Pana la urma s-a recurs la un compromis in sensul ca manifestarile se vor desfasura aproape in mod egal in cele doua locatii. Ieri se faceau ultimele pregatiri, presedintele CJ Alba Ion Dumitrel, impreuna cu directorul tehnic Dan Popescu s-au deplasat la fata locului pentru a se asigura de bunul mers al lucrurilor.

CJ Alba a alocat, in total, pentru organizarea sarbatorii circa 1 miliard de lei vechi.