Intr-un comunicat de presa semnat de PF Lucian Muresan, arhiepiscop major de Alba Iulia si Fagaras, PS Virgil Bercea, episcop eparhial de Oradea si PS Florentin Crihalmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, se arata ca Sinodul Permanent al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, intrunit la Cluj-Napoca in data de 19 iulie, in sedinta extraordinara, tine sa faca unele precizari ca urmare a situatiei create de comunicatul Sinodului Mitropolitan Ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, precum si a declaratiilor publice facute de unii reprezentanti ai statului roman.

"Dupa mai bine de 16 ani de la instituirea democratiei in Romania, observam ca statul vorbeste deseori despre oferte «generoase» facute ierarhiei Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, dar in realitate acestea nu au imbracat pana in prezent forma concreta ceruta intr-un stat de drept-adica o lege, ci se prezinta ca propuneri ce urmaresc tergiversarea retrocedarii lacasurilor de cult confiscate in mod abuziv de catre statul roman comunist ateu.

Aceasta situatie nu face altceva decat sa valideze abuzurile incepute in anul 1948 de catre statul roman comunist ateu.

Lipsa de decizie a statului roman, precum si ineficienta intalnirilor Comisiei mixte de dialog cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au facut ca unele lacasuri de cult care au apartinut Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica in acest rastimp sa fie demolate, stramutate sau demontate.

Revenirea la terminologii si expresii din perioada comunista denota faptul ca nu se doreste nici pe departe respectarea libertatii de constiinta a credinciosilor ci, dimpotriva, se incearca, prin formule agresive si adunarea de semnaturi, manipularea constiintei credinciosilor celor doua confesiuni care traiesc in pace si in buna intelegere unii cu altii.

Se observa ca anumite actiuni sunt menite nu numai sa favorizeze unilateral dezvoltarea unei confesiuni, cat mai degraba sa impiedice refacerea fireasca a celeilalte confesiuni, privita ca o amenintare prozelitista. Dreptul de proprietate, drept fundamental garantat de art. 41 din Constitutia Romaniei, trebuie sa fie ocrotit de lege si justitie si, ca urmare, nu poate fi lasat in competenta exclusiva a unor comisii mixte de dialog, in care partile au interese divergente.

Aceasta contravine Constitutiei Romaniei, Conventiei Europene a Drepturilor Omului, Rezolutiilor nr. 1123, A4-0428, 562 ale Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si Rezolutiei nr. 191 a Congresului SUA.

In consecinta, ramanem in continuare deschisi la discutii in adevar, caritate si justitie si consideram, asa cum am facut-o si pana acum, ca este de datoria statului roman elaborarea unei legi cu privire la retrocedarea lacasurilor de cult care au apartinut Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, cu respectarea principiilor de drept european si international in domeniu, fara discriminare", scrie comunicatul.