Litoralul romanesc este detinut de o mana de bogatasi care se scalda in clasamentul celor mai instariti oameni din Romania. Primul loc din topul magnatilor hotelieri este ocupat, dupa cum se intampla in tara lui Papura-Voda de tandemul de “sifonari”, Ioan si Viorel Micula. Acestia detin 3.180 de camere si 16 unitati de cazare care valoreaza aproximativ 32 milioane euro, fiind clasificate doar la doua stele.

Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), i-a nominalizat, in cadrul unui interviu acordat unui cotidian central, pe cei doi frati ca fiind unii dintre “investitorii” din cauza carora litoralul romanesc e neatractiv, atat pentru turistii autohtoni, cat si pentru cei straini.

Mai mult, solutia oferita de seful Turismului pentru a se face ordine in acest sector este socanta& “Impuscati! Uniunea Europeana ii va rade pe toti!”.

Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), devine furios atunci cand aude de turismul romanesc si de patronii care gestioneaza fondul hotelier de parca ar juca Monopoly. Intr-un interviu publicat in presa centrala, Marian se declara intimidat de modul in care fratii Micula isi conduc afacerile hoteliere pe litoral.

“Pe fratii Micula ii doare-n cot sa deschida hotelurile din Neptun. Imi zic& «Sefu, sa-mi iau eu personal acum? Astept Uniunea Europeana, sa le vand!». Ca au cumparat un hoteloi cu 500.000 de euro si poate-l vand cu trei-patru milioane. Ce vrei sa spun? M-am saturat de litoralul asta! Daca e sa spun la presa...

Ma-mpusca cum ies din ministerul asta, daca ar fi sa spun cate stiu eu...”. Solutia pe care Marian, seful ANT, o ofera pentru ca turismul romanesc sa poata iesi din criza in care se afla este una extrema& “Impuscati! Uniunea Europeana ii va rade pe toti! Va spun eu, 50% din proprietarii de pe litoralul actual vor disparea in urmatorii trei ani”.

Virusul Micula face plaja pe litoral

Fratii Ioan si Viorel Micula ofera turistilor romani, care vin pe litoral, camere care par desprinse din decorurile unor filme horror. Peretii camerelor de cazare sunt plini de igrasie, rugina, mizerie. Pe pardoseala camerelor doar gandacii ii invita pe turisti sa se cazeze in cele 12 hoteluri vechi de cand lumea din Mamaia si Neptun-Olimp.

Fratii Micula au cumparat 12 hoteluri in statiunile Mamaia (complexul Unirea, Patria si National) si Neptun - Olimp (Banat, Romanta, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Balea si Clabucet).

Autoritatea Nationala de Turism (ANT) a inchis peste 20 de camere ale Hotelului Balea, care se afla in proprietatea fratilor Micula.

Conform inspectorilor, conditiile care se ofereau turistilor erau groaznice& “In camere colcaiau gandacii, pernele si cearsafurile erau rupte si murdare, mocheta zacea zdrentuita si putrezita sub tencuiala cazuta din cauza igrasiei”, au declarat inspectorii care au facut controlul in “colibele” cu pretentii ale fratilor Micula.

Inspectia s-a lasat cu o amenda de 40 de milioane de lei, bani pe care fratii Micula isi permit sa-i cheltuiasca pe dulciuri. Dupa nici doua saptamani, inspectorii ANT au mai facut un control la hotelurile Banat, Craiova, Slatina, unde au descoperit si acolo o serie de nereguli flagrante.

Apucaturi de bisnitar

Tehnica cu care miculenii isi atrag clienti in aceste hoteluri mizere din Neptun-Olimp sau Mamaia rezista si cu ajutorul complice al unor agentii de turism care nu dau doi bani pe clienti. Fratii Micula se folosesc de strategia preturilor psihologice, adica cele care iti dau impresia ca sunt mai mici, dar nu cu mult.

O data ce clientul plateste in avans, nu mai are curajul sa obiecteze atunci cand este cazat intr-o “cocina” cu vedere la mare.

Tot in acest fel, fratii Micula au reusit sa-si cladeasca si imperiul capitalist numit pompos “European Drinks”, reusind sa se impuna pe piata produselor alimentare si a bauturilor racoritoare oferind produse la preturi putin mai mici decat concurenta (Coca-Cola sau Pepsi), dar a caror calitate este la fel de indoielnica.

Acestia au declarat cu zambetul pe buze ca nu vor investi in hoteluri, ci doar in afacerile profitabile (bauturi alcoolice si produse alimentare).

Statul da o mana de ajutor mafiei hoteliere

Interesant este faptul ca fratii Micula figurau in cursul anului 2003 cu datorii restante de peste 5.000 de miliarde pe numeroase firme ale imperiului lor financiar. Cu toate acestea, ei erau solvabili la banci precum si la unele ministere.

Pana acum 2-3 ani, Ministerul Turismului scotea cu frenezie la vanzare hotelurile de pe litoral. La aceasta “invitatie” a statului, fratii Micula erau abonati in mod constant.

Intre 2002 - 2003, “miliardarii de sifon” au cumparat 12 hoteluri in statiunile Mamaia (complexul Unirea, Patria si National) si Neptun - Olimp (Banat, Romanta, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Balea si Clabucet). Hotelierii cu renume din Romania au ramas “masca” vis-à-vis de modul in care s-au derulat aceste achizitii.

Unii dintre respectivii oameni de afaceri ne-au marturisit ca dupa parerea lor fratii Micula au jonglat cu datoriile de pe o firma pe alta, astfel incat au achizitionat hotelurile numai pe cele care nu aveau datorii in momentul licitatiei si ca si-au permis sa cumpere atatea hoteluri tocmai din datoriile pe care nu le plateau la stat.

Ministerul Finantelor nu se grabea deloc sa-i execute silit pe fratii Micula pentru ca acestia cotizau din greu la visteria pesedista, cu toate ca se pretind liberali cu carnet de partid. Cele 12 hoteluri au fost cumparate la preturi foarte convenabile, comisiile de licitatie ale Ministerului Turismului apreciind la superlativ societatile comerciale ale fratilor Micula inscrise in competitie.

Litoralul “Made in Micula”

Licitatiile de scoatere la vanzare a hotelurilor de pe litoral erau insotite de fiecare data de dezvaluiri scandaloase in presa despre modul in care se vindeau “stelele” de plaja Marii Negre.

Una dintre metodele preferate era sa se sustraga din dosarele de participare la licitatie un anume document, care se cerea cu titlu de conditie eliminatorie prin caietul de sarcini, astfel incat comisia sa constate lipsa acestuia si sa-l descalifice pe cel care nu trebuia sa castige.

Prin acest tertip in cursa ramanea, pe langa cel care trebuia sa castige, doar o firma -“iepure” (cu rol de figuratie), menita sa asigure conditia legala de concurenta, de cel putin doi participanti.

Unui astfel de sistem mafiot i-a cazut victima si fostul deputat Alexandru Raj Tunaru, membru pe atunci al Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputatilor, cand a vrut sa participe la licitatia pentru Hotelul Midia din Neptun. Acesta a formulat o interpelare parlamentara pe aceasta tema si a declansat si o ancheta la nivelul Camerei, ramasa insa fara nici un rezultat.

In sezonul 2005, numarul persoanelor care si-au petrecut vacanta pe litoral a scazut cu 10% fata de anul precedent, ajungand la 680.000 de turisti, dintre care circa 100.000 au fost straini. Anul acesta, se estimeaza ca vor veni doar 25.000 de turisti straini, iar numarul romanilor veniti la mare va scadea cu peste 30%.

Pe litoral exista in prezent aproximativ 120.000 de locuri de cazare, dintre care aproximativ 75.000 in hoteluri, iar restul in moteluri, pensiuni, campinguri, tabere pentru copii etc. Din cele aproape 250 de hoteluri, doar trei sunt clasificate la cinci stele (Mamaia, Rex si Palm Beach - toate din Mamaia), 18 fiind clasificate la patru stele.

Ceva mai multe, adica 53, au primit trei stele, iar restul, adica 174 de unitati de cazare, reprezentand 70% din total, sunt hoteluri de una si doua stele, multe nerenovate niciodata dupa 1989.

Sursa: ANAT

Capital: Si cum s-ar putea face ordine?

Ovidiu Marian: “Impuscati! Uniunea Europeana ii va rade pe toti! Va spun eu, 50% din proprietarii de pe litoralul actual vor disparea in urmatorii trei ani. Si va mai spun ceva& aia, pe litoral doresc turismul de week-end. Nu doresc turismul prin agentiile de turism.” (Interviu cu Ovidiu Marian, seful ANT, publicat in revista “Capital”)