Acoperisul conacul Nicolae Balcescu, situat in comuna cu acelasi nume, intra in reparatii capitale. Recent, Consiliul Judetean Valcea a aprobat proiectul de hotarare privind reparatia capitala a acoperisului acestei cladiri de patrimoniu. Desi era prinsa in lista de investitii inca de acum patru ani, de-abia in 2006 aceasta lucrare va fi pusa in practica de autoritati.

Obiectiv de patrimoniu

Memorialul Nicolae Balcescu este constituit din Conacul Balcestilor, Muzeul Memorial, Biserica din Lemn, parcul aflat i zona, Centrul Documentar si Expozitia de Arta. Conacul Balcestilor este o constructie inceputa in anul 1824 si finalizata in 1913.

Dupa ce a fost donat statului roman in anul 1939, conacul a fost folosit intre anii 1948 si 1966 de catre Uniunea Scriitorilor drept casa de creatie. In anul 1966, aici s-a amenajat muzeul memorial Nicolae Balcescu.

Reparatii capitale

In ultima perioada s-a constatat ca acoperisul s-a deteriorat, permitand infiltrarea apelor meteorice, ceea ce conduce la degradarea structurii de rezistenta, respectiv a planseului din lemn, a finisajelor - tencuielii, zugravelii si a exponatelor de mare valoare aflate in patrimoniul muzeului.

Documentatia tehnico-economica propune efectuarea reparatiilor capitale la acoperis, respectiv intocmirea elementelor de sarpanta din lemn in procent de 70%, precum si inlocuirea in totalitate a invelitorii cu material ceramic. De asemenea, se va realiza termoizolatie peste planseu si se vor monta jgheaburi si burlane.

In plus, vor fi refacute tencuielile degradate ca urmare a infiltratiilor de apa iar sarpanta va fi ignifugata.

Valoarea totala a reparatiilor se ridica la peste 2,6 miliarde lei.