Investitorii canadieni de la Rosia Montana Gold Corporation au prezentat comunitatii locale din Rosia Montana proiectul noii asezari Piatra Alba. Pentru a atrage un numar cat mai mare de localnici si a le starni interesul, reprezentantii companiei canadiene au imbracat prezentarea intr-o serbare campeneasca, cu spectacol de muzica populara live, mici si bere.

Nici ziua aleasa nu a fost una intamplatoare, ci una de sarbatoare, nelucratoare, cea de Sf. Ilie. Mai mult interesati de petrecere decat de panourile pe care erau prezentate in detaliu proiectele viitoarelor case si cladiri publice, rosienii au luat cu asalt locatia viitoarei unitati administrative.

Noua Rosia Montana va fi amenajata de "Gabriel Resources" pentru locuitorii actualei comune care vor dori sa se mute din zona afectata de exploatare.

Potrivit oficialilor RMGC, acest proiect isi propune sa ofere locuitorilor din Rosia Montana alternativa de a locui in cea mai impresionanta asezare rurala din Romania, o asezare conceputa sa combine stilurile de arhitectura locala cu facilitatile moderne la nivel european.

In viziunea arhitectului noii asezari, Ioan Strajan, localitatea va reprezenta un punct de referinta in randul proiectelor urbanistice din intreaga tara. "De foarte putine ori se intampla sa ai parte de un spatiu natural atat de frumos ca sa construiesti", a spus Strajan.

Casele noi din Piatra Alba - mai ieftine decat cele vechi din comuna Rosia Montana

Noua localitate, situata la mai putin de un kilometru de centrul actual al comunei Rosia Montana, se va intinde, in prima etapa, pe o suprafata de circa 60 hectare. Pe langa gospodarii, investitorii au promis localnicilor ca vor construi acolo de la cladiri publice (scoala, gradinita, primarie, politie, posta, piata agro-alimentara) pana la parcari subterane, banci, terenuri de sport, hoteluri.

Pentru localnicii care vor dori sa devina locuitori ai noii asezari, RMGC ofera 8 tipuri de case, cu suprafete intre 60-200 mp si preturi intre 20.000-43.000 euro, in functie de finisaje. In timp ce costurile pentru cladirile publice vor fi asigurate integral, RMGC va suporta din fonduri proprii doar 25% din pretul casei, restul de 75% urmand a fi suportata de beneficiar.

Potrivit oficialilor companiei canadiene, diferenta de pret (de la 15.000 la 30.000 euro) va proveni din banii pe care cei din Rosia Montana ii vor primi pentru proprietatile lor in cazul in care vor sa le vanda RMGC.

Ei spun de asemenea ca pretul caselor din noua asezare este mai scazut decat a celor din Rosia Montana, astfel ca cei care aleg sa-si achizitioneze o proprietate in noul sat, chiar dupa ce vor achita cei 75% vor mai ramane si cu ceva bani.

In plus, compania se angajeaza sa asigure un loc de munca in cadrul companiei pentru cel putin un membru al familiei in timpul fazei de constructie a casei (2 ani). La aceasta se adauga acordarea prioritatii la angajare pe toata durata proiectului minier.

Cu toate aceste promisiuni tentante, doar 20 de solicitari pentru gospodarii in locatia Piatra Alba au fost primite pana acum. "Credem ca numarul acestora va creste imediat ce va demara constructia propriu-zisa", a precizat presedintele Gabriel Rosia Montana, Alan Hill.

Democratii din Alba - sustinatori declarati ai proiectului minier

Fiind de fata la prezentarea viitoarei localitati Piatra Alba, presedintele PD Alba, primarul Mircea Hava, si deputatul democrat Stefan Bardan si-au declarat deschis sustinerea fata de proiectul minier al celor de la RMGC.

Mircea Hava este de parere ca acesta reprezinta singura alternativa viabila pentru zona Muntilor Apuseni si a declarat ca nu-l intereseaza argumentele contestatarilor proiectului.

A fost pentru prima data cand primarul municipiului Alba Iulia a onorat cu prezenta invitatia la un eveniment organizat de cei de la Rosia Montanta Gold Corporation. In schimb, presedintele Consiliului Judetean Alba, democratul Ion Dumitrel, desi a fost invitat personal la aceasta manifestare, nu si-a facut aparitia.

El, desi a declarat ca este de acord cu proiectul atat timp cat sunt respectate toate legile, a lasat sa se inteleaga ca evita sa se afiseze la evenimentele organizate de investitorii canadieni pentru a nu lasa loc interpretarilor.