Desi in satul Calatani din comuna Tileagd nu sunt decat vreo 60 de suflete, spiritele sunt incinse la maximum. Marul discordiei il reprezinta un teren de 16 ari de teren intravilan, disputat intre familia Urs si membrii consiliului parohial al bisericii ortodoxe din sat. Disputa a atins cote nebanuite. In joc au intrat atat Primaria din Tileagd, cat si Episcopia Ortodoxa a Oradiei.

Daca Primaria are un rol activ in scandal, Episcopia nu se baga si da vina pe cei care folosesc numele bisericii pe marginea acestui subiect. O parte din sateni tine cu familia Urs, iar cealalta parte sunt de partea membrilor consiliului parohial. Ca in orice catun, cand au ocazia taranii nu ezita sa isi arunce cuvinte grele unul altuia si nu se sfiesc sa-si declare razboi de moarte.

Samanta de zazanie

Totul a inceput in 10 iulie 2000. Atunci, Victoria Filip, in calitate de mostenitoare a defunctei Maria Popovici, a vandut familiei Urs un teren in suprafata de 19422 metri patrati. Numai ca pe suprafata respectiva exista o cladire in care isi desfasoara activitatea atat biserica din sat, cat si scoala primara. Potrivit actelor, familia Urs a cumparat toata suprafata.

“Subsemnata Filip Victoria, domiciliata in comuna Tileagd, nr. 589, vand numitului Urs Dumitru, casatorit cu Urs Maria, domiciliat in comuna Tileagd, sat Calatani, nr. 11, intregul meu drept de proprietate ce il am asupra imobilului cu nr.top 1135/195, reprezentand in natura suprafata de 19422 mp teren arabil in intravilan si extravilan impreuna cu casa situata in comuna Tileagd, sat Calatani, nr 2, construita din vaioaga, compusa din doua camere si dependinte”, este scris in contractul de vanzare-cumparare semnat in 10 iulie 2000.

Imobilul vandut in 10 iulie 2000 a fost dobandit de vanzatoarea Filip Victoria cu cateva zile inainte, in 5 iulie 2000 prin titlu de mostenire potrivit certificatului de mostenitor emis in dosar succesoral la sediul biroului Notarial Curea Lup Constantin. “Pretul de vanzare-cumparare este in suma de 30 de milioane de lei.

Subsemnata vanzatoare declar ca imobilele sunt libere de sarcini si procese si garantez pe cumparator de orice evictiune totala sau partiala ce s-ar ivi pentru cauze anterioare incheierii prezentului act.

Incepand cu data de azi, cumparatorul va intra in posesia de drept si de fapt asupra imobilelor instrainate la data de la care va suporta toate taxele si impozitele catre stat si comuna”, mai este scris in actul de vanzare-cumparare semnat intre cele doua parti.

Cum in extrasul de carte funciara, pe numarul topo 1135/195, descrierea imobilului este arabil cu casa in intravilan si extravilan, iar suprafata este de 19422 mp in intravilan, nefiind trecute alte sarcini, rezulta ca familia Urs a cumparat inclusiv cladirea unde sunt amplasate biserica ortodoxa si scoala.

“Chiar daca potrivit actelor am fi indreptatiti sa ne folosim si de acea cladire, noi nu o vrem”, afirma Maria Urs. “Stim ca a fost a satului si ea trebuie sa ramana a satului.

Dar terenul care imprejmuieste cladirea este al nostru in totalitate si nu vom lasa sa ne fie furat de un grup de hoti care se folosesc de numele bisericii pentru a fura 16 ari din proprietatea noastra”, spune franc doamna Urs. Problemele Mariei si a lui Dumitru Urs au pornit abia dupa ce a vrut sa intabuleze terenul pe Daniel Urs, unul dintre cei trei fii ai familiei.

“De invidie, un grup de sase-sapte consateni, in frunte cu Filip Teodor, s-au gandit sa ne boicoteze”, spune Dumitru Urs, capul familiei. Razboiul dintre Teodor Filip si Dumitru Urs are radacini mai vechi. “Pe mine m-a persecutat toata viata. Am facut puscarie din cauza lui pentru ca m-a turnat pe vremuri la comunisti. Vara trecuta mi-a ranit calul cu securea intentionat.

Este un batran frustrat care m-a urat toata viata. Si acum el este capul rautatilor”, acuza Dumitru Urs.

Primarul, om sucit

Vazand ca in 2001, Ursii au inceput renovarea si isi fac poarta noua in fata casei cumparate de la Victoria Filip, o parte din tarani s-au gandit sa-i boicoteze. Cum singuri nu puteau, au apelat la sprijinul primarului. Si l-au obtinut. Dar abia in 2005. Pentru ca in 27 mai 2002, Gheorghe Groza, primarul comunei Tileagd, avea o alta parere.

Conform extrasului CF, terenul in suprafata de 0, 16 ha la care se face referire face parte din totalul de 1,94 ha de sub nr 1135/195”, spunea Groza printr-o adresa a Primariei Tileagd din 27 mai 2002. Om sucit, Groza a trecut peste 3 ani de zile in tabara cealalta. Mai mult decat atat, in numele primariei, Ursii au fost actionati in judecata.

“Satenii din Calatani au facut plangere la Prefectura Bihor pentru faptul ca Dumitru Urs si sotia au ocupat suprafata de 1613 mp de teren, care a trecut in proprietatea Ministerului Invatamantului si Culturii”, spune primarul in plangerea formulata catre Judecatoria orasului Alesd in 2 martie 2005.

“Solicitam anularea titlului de proprietate 1356/2001 pe numele Urs Dumitru si anularea inscrisului pe numele lui Urs Daniel din CF 1509”, cerea Groza in continuare. Fara sa aiba la baza vreun act care sa-l ajute. Momentan, Gheorghe Groza se afla in concediu, nefiind de gasit in comuna al carei primar este.

La fel de sucita s-a dovedit a fi si Victoria Filip, femeia care a vandut terenul. Dupa aproape 6 ani dupa ce a vandut terenul, face o intampinare catre Judecatoria Alesd, prin care nu mai recunoaste ce a vandut. “Am mostenit de pe urma defunctei Popoviciu Maria cota de 17809/19422 mp din nr. topo 1135/195”, zice Victoria Filip dupa sase ani de la eveniment.

“Prin urmare, in mod eronat, mi s-a eliberat un certificat de mostenitor pentru intreaga suprafata de 19422 mp teren.

Prin contractul de vanzare-cumparare a carui nulitate partiala se cere, nu am vandut cota de 1613/19422 mp teren, care reprezinta in natura teren aferent scolii si drum de acces la scoala si la biserica”, mai spune femeia sucita in intampinarea inaintata Judecatoriei Alesd.

In numele bisericii

Satenii care baga bete-n roate Ursilor s-au constituit intr-un consiliu parohial al bisericii. Fara aprobarea Episcopiei, care se dezice de ei. Constantin Butuc, Nicolae Secara, Teodor Filip, Pavel Secara, Petru Popa si Florian Secara au facut o plangere in numele bisericii catre Judecatoria Alesd, prin care au solicitat ca cei 16 ari sa reintre in posesia bisericii.

“Acesti oameni sunt niste infractori. Ne-a interzis sa intram in biserica. Mie imi este frica de ei”, spune Teodor Filip, cel acuzat ca ar fi fost turnator la Securitate. “Membrii familiei Urs ar trebui sa se gandeasca la faptul ca atunci cand biserica a fost cumparata de catre locuitorii acestui sat, parintii lor nu au dat niciun ban”, acuza si Florian Secara.

“Nu va lasati dusi in eroare de acesti huligani care pozeaza in victime. Vom aduce acte care vor sustine ca adevarul este de partea noastra”, spune si Nicolae Secara. Numai ca pana la inchiderea editiei, actele nu au mai aparut. Probabil, nici nu exista...

“Niste interese mizerabile”

Dumitru Meghesan, parintele protopop doctor al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, se dezice de cei sase protestatari. “Biserica a fost tarata in tot acest scandal, desi nu e vinovata”, spune parintele. “Sunt doi consilieri care au tarat biserica in acest scandal. Nu pot sa le dau numele. Impreuna, ei fac un afront familiei Urs. Biserica nu revendica niciun teren.

Acolo sunt niste ambitii personale mizerabile, care nu au nimic de a face cu biserica”, sustine Meghesan.