“In 2010 ne facem banca, una “de casa”. Nu este permis sa avem mai mult de 20% din totalul plasamentelor in circuitul bancii catre grup, dar nu o facem ca sa ne luam credite de la ea. In unele cazuri, nu renteaza sa mergi printr-un serviciu executat de terti, asa ca, decat sa rulam prin altii, mai bine rulam prin noi.

Bancile “de casa” nu concureaza cu cele comerciale clasice. Sunt mici, profitabile si nu dau credite altora. Nu am facut pasul acesta mai devreme fiindca trebuie sa avem puterea sa sustinem un astfel de proiect. Asteptam pana in 2010”, a explicat Vuza. Structura va functiona ca banca comerciala, dar clientii sai vor fi numai membrii grupului si posibilii parteneri.

“Aceasta banca va avea o increngatura de 10-15 clienti, este publica, supravegheata de Banca Nationala a Romaniei, dar nu vrem sa ne extindem, sa facem sedii sau sa dam bani altora. Clientii vor fi membrii grupului, dar nu intr-un procent foarte mare, ne vom asocia si cu alte companii din domeniu. Industriasii au nevoie de o banca mai ieftina. Noi vrem sa dam tonul.

Va fi o banca a “cartierului”“, a afirmat presedintele SCR. Mergand pe acelasi principiu, de a renunta la serviciile realizate de terti, Vuza a declarat ca intentioneaza sa creeze si o casa de asigurari de sanatate, una dintre societatile care ar putea fi implicate in acest proiect fiind Interagro.

Primul semestru al anului s-a incheiat pentru SCR cu un profit de 44,7 milioane de lei. Desi, in primele sase luni, SCR a inregistrat profitul realizat pe intreg anul precedent (43,9 milioane de lei), la nivel de grup nu a fost atinsa tinta stabilita, doar 95,4% din indicatori fiind realizati.

Daca Chimcomplex Borzesti, Novatextile Pitesti sau Caromet Caransebes au depasit indicatorii de profit, Uzuc Ploiesti, Sinterom Cluj si Iasitex Iasi s-au situat sub estimari. “Suntem la jumatatea anului si analizam fiecare fabrica. Pentru primele sase luni, patru fabrici din grup au depasit cu mult indicatorii. Celelalte ar fi trebuit sa realizeze mai mult.

Pentru Iasitex, explicatia este simpla: in primele doua luni ale anului, directorul de acolo nu a inteles ca trebuie sa practice schimbari si s-a situat la sub 70% din indicatori. A fost schimbat. Noua echipa a reusit sa ajunga la 85%, asa ca, pana la sfarsitul anului, Iasitex va recupera nerealizarea”, a spus Vuza.

Cea mai mare pondere in afacerile grupului o detine Chimcomplex, ce realizeaza 35% din cifra de afaceri, urmata de Somes cu 25% si Iasitex cu 13%. “Avem si indicatori negativi, la rata profitului in exploatare, spre exemplu. Somes Dej are doar 3% profit”, a afirmat Vuza.

Pentru fiecare an, societatile din grup au stabilite cresteri de cel putin 15%, iar Somes va atinge 30% datorita programului de investitii.

Vulcanul lui Tender, pe lista de achizitii

Conform presedintelui SCR, anul precedent si cel in curs reprezinta perioade de consolidare, abia anul viitor fiind unul de achizitii. In 2007, SCR va avea 12 platforme industriale. “Anul viitor vor fi achizitionate patru platforme industriale. Una este privata.

Am trimis o adresa si la Tractorul, dar nu ne punem prea mari sperante pentru ca mentalitatea sindicala din Brasov nu e pro-economie, e pro-stat. Dar Tractorul ne intereseaza pentru ca ar integra multe dintre capacitatile noastre de productie. Si la Rulmentul Brasov ne prezentam”, a specificat Vuza.

SCR negociaza si achizitionarea producatorului de cazane Vulcanul Bucuresti (parte a Grupului Energetic Tender), companie cu o cifra de afaceri dubla fata de Sinterom si comparabila cu Combinatul de Utilaj Greu. Potrivit estimarilor, in 2009, cifra de afaceri a SCR va depasi un miliard de euro. In strategia grupului, managementul a inclus deschiderea unei fabrici de textile in China.

“Dupa ce trece valul aderarii, ne ducem dupa costuri mai mici, iar prima tinta este China”, a spus Vuza. Investitia necesara pentru realizarea acestui proiect ar ajunge la 10 milioane de euro.

SCR, inca “mic”

In 2006, toate profiturile vor ramane in interiorul grupului, iar in 2007 SCR va realiza achizitii pe orizontala. “Chimcomplex isi va face propria salina. Sau o achizitioneaza, sau o face. Fiecare isi va cumpara furnizorul de materii prime sau, in partea cealalta, isi va cumpara clientii. Asta va face Chimicul. Stie ce are de facut, este vorba despre patru achizitii.

Somesul trebuie sa aiba propria exploatare de parchet, Chimicul trebuie sa aiba propria fabrica de sare, Iasitex si Novatex trebuie sa intre in colaborare cu o fabrica de confectii. Proiectul nu e final, diviziile nu sunt finalizate ca investitii. Nu trebuie sa facem pasii acestia maine, dar, daca ramanem asa, suntem neslefuiti”, a afirmat presedintele SCR. “SCR e inca mic.

Daca nu depasim un miliard de euro, nu rezistam pe piata. Noi avem o cifra de afaceri de 350 milioane, trebuie sa crestem de trei ori”, a spus Vuza. Strategia presupune includerea de noi societati in grup sau realizarea unor aliante.