Agentia Nationala pentru Locuinte sprijina obtinerea de locuinte de catre tineri in asa masura, incat, la Cluj, din 200 de doritori, unul singur a reusit sa se califice la conditiile impuse de ANL. Concret, Agentia Nationala pentru Locuinte intentioneaza sa construiasca 451 de vile prin credit ipotecar in cartierul Cetatea Fetei din localitatea Floresti.

Numai ca, din cele 3.000 de persoane care au depus cereri la ANL, doar 200 au cerut adeverinta cu care sa se prezinte la banca pentru verificarea solvabilitatii, in vederea contractarii unui credit ipotecar, iar din cele 200, una singura a fost declarata solvabila.

Motivul este acela ca, potrivit conditiilor impuse, persoanele interesate trebuiau sa faca dovada unui venit de 1.400 de euro (50 de milioane de lei vechi!) lunar pe familie, pentru un imprumut de 80.000 euro pe o perioada de 20 de ani. La o asemenea suma, rata lunara este de 400 de euro (aproape 15 milioane de lei vechi) pe luna.

Pretul unei vile prin ANL la Cetatea Fetei variaza intre 80.000 euro si 120.000 euro, suma “decenta”, potrivit arhitectului sef al Clujului, Radu Spanu.

Probabil ca la “tunurile” la care se preteaza arhitectul sef - tunuri din postura de arhitect sef plus cea de executant, de genul eu centrez - eu marchez, 15 milioane lei vechi pe luna este un mizilic!

ANL intentioneaza sa construiasca la Cetatea Fetei 451 de vile, dintre care 178 de locuinte izolate, 92 de locuinte cuplate, 40 de locuinte insiruite si 141 de apartamente, in acest sens repartizandu-se 54 de hectare de teren. Din momentul aprobarii dosarului de catre banca, constructorul care a castigat licitatia, e vorba de firma Napoca S.A, poate incepe constructia vilelor.

Numai ca, asa cum am spus, deocamdata doar o vila poate fi construita, iar realizarea acesteia va dura doi ani.