Fostul senator FSN de Cluj, Vasile Aileni, va aduce 80 milioane USD pentru Polul Social. Polul Social, aproape de certitudine. “Sponsorii” vor vrea functii contra banilor. PSD nu vrea.

Politica romaneasca necesita din ce in ce mai multi bani. In precedenta campanie electorala, partidele politice au cheltuit sume fabuloase pentru a atrage cat mai multe voturi. Gurile rele afirma ca PSD a cheltuit aproximativ 220 milioane euro, iar Alianta D.A. aproape 150 milioane euro.

De asemenea, se vehiculeaza sume exorbitante pe care un candidat trebuie sa le ofere partidului pentru a fi propulsat pe un loc eligibil pe listele pentru Parlament. Toti acesti bani vin de la oameni care au interese, persoane cu multi bani, care urmaresc atingerea unor pozitii care sa le ofere posibilitati de afirmare pe scena politica si economica.

Consilierul mana-larga

O initiativa mai veche a cuplului Ion Iliescu - Petre Roman, Polul Social, tinde sa capete contur mai ales acum, cand urmeaza sa soseasca un aflux imens de capital direct din Statele Unite ale Americii. Astfel, potrivit unor surse apropiate fenomenului, finantari masive - de peste 80 milioane USD - urmeaza a sosi pentru a fi folosite in scopul demararii Polului Social.

Persoane care doresc sa-si pastreze anonimatul afirma ca omul de legatura intre Polul Social si milioanele de dolari este fostul senator al Frontului Salvarii Nationale (FSN) din perioada 1990-1992, Vasile Victor Aileni. Fostul senator a convins anumite persoane din SUA sa finanteze viitorul pol de stanga.

In schimbul acestor mici favoruri, se pare ca Iliescu l-a numit pe Aileni in functia de consilier personal pe probleme de cultura. Totusi, exista multe semne de intrebare referitoare la aceste finantari masive. Persoanele care au acordat acesti bani este posibil sa se astepte la recompense cel putin la fel de substantiale in cazul in care Polul Social ar castiga alegerile din 2008-2009.

Prin asta se va incepe o noua era a clientelismului politic si a grupurilor de interese.

Firma inexistenta

Vasile Aileni a fost senator al FSN din partea circumscriptiei Cluj in perioada 1990-1992, fiind inlocuit de catre Mihai Talpeanu, Aileni dandu-si demisia din functia de senator in 1992. Dupa plecarea din Senat, acesta si-a deschis mai multe afaceri in tara si strainatate, firmele sale oferind consultanta pentru accesarea de fonduri europene.

De asemenea, prin intermediul firmelor sale, mai multi studenti si absolventi au beneficiat de burse de studiu pentru continuarea studiilor in SUA. Cea mai importanta firma aflata in portofoliul lui Aileni este Mabe Press.

Chiar daca in dreptul functiei de director apare numele fiului sau, Cristian Aileni, gurile rele afirma ca fraiele afacerii sunt detinute de catre Vasile Aileni. Din nefericire pe pagina electronica a Ministerului Finantelor Publice (MFP) nu apare nici o referire la situatia financiara a firmei Mabe Press.

Mai mult, daca ar fi sa ne luam dupa aceeasi pagina electronica, Mabe Press nu a existat niciodata in evidentele MFP. Vasile Aileni detinea functia de coordonator al Departamentului de Analiza si Planificare Strategica din cadrul Mabe Press. Mabe Press mai este cunoscuta si sub denumirea de MPS Consulting, dar pe pagina electronica a MFP nu apare nici o referire nici pentru aceasta titulatura.

Totusi am reusit sa gasim un numar de telefon care corespundea firmei Mabe Press, dar la capatul celalalt al firului nu a raspuns nimeni. De asemenea, timp de mai bine de o saptamana am incercat sa-l contactam pe Vasile Aileni pentru a obtine o declaratie, dar acesta fie avea telefonul inchis, fie nu raspundea.

Alianta stangii

Principalii sustinatori ai proiectului Polului Social, Ion Iliescu si Petre Roman, doresc infiintarea unei uniuni a tuturor partidelor de stanga care sa contrabalanseze ascensiunea tot mai pregnanta a partidelor de centru si de dreapta care se afla acum la putere.

Totusi, initiativa cuplului Iliescu - Roman se loveste de refuzul tot mai categoric al liderului principalului partid de stanga, Partidul Social Democrat (PSD), Mircea Geoana. Liderul PSD se afla in conflict, mai mult sau mai putin deschis, cu Ion Iliescu si nu doreste sa adere la viitorul partid care in cel mai probabil caz l-ar avea ca lider oficial pe Iliescu.

La lansarea Polului Social s-a stabilit crearea unui grup de initiativa format din reprezentantii PSD, Forumul Democrat Roman (FDR), Aliantei Socialiste, precum si trei ONG-uri si doua federatii de pensionari care se vor intalni periodic pentru dezbateri.

Pana acum, lansarea a avut loc doar la Bucuresti, dar, in urma intalnirilor cu grupul de initiativa, se vor stabili datele de lansare si pentru alte judete, printre care si Cluj.

Desi Petre Roman spune ca nu se poate crea o uniune a fortelor de stanga fara principalul partid cu aceasta orientare, PSD, liderii PSD afirma ca sunt deschisi la dezbateri, dar, daca apare ideea unei formatiuni politice, PSD nu va sustine formarea ei, social-democratii marsand pe ideea unui simplu forum de dezbateri.