In cadrul universitatilor de stat muresene exista profesori universitari, cu functii de conducere, care au salarii ce depasesc un miliard de lei anual l La polul opus se afla cadrele didactice universitare care au salarii de mizerie l Constantin Copotoiu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, este pasa cu diamante si briliante l Pediatrul sef, Virgil Gliga, prezinta

mosteniri de milioane de euro l Calin Enachescu, prorectorul didactic de la Universitatea "Petru Maior", mai are putin si poate fi considerat mosier l Reprezentantul artistilor, decanul Universitatii de Arta Teatrala, Beres Andras, are un venit anual de 940 milioane de lei l ZIARUL de Mures va prezinta averile capilor invatamantului universitar muresean.

Avertizate in repetate randuri de Ministerul Educatiei si Cercetarii, amenintate cu actiuni in instanta, persoanele cu functii de conducere din institutiile de invatamant muresene s-au conformat intr-un final, si-au dat publicitatii "darea de seama". Cititi si va minunati! Sefii Universitatii de Medicina si Farmacie au salarii mai mari decat parlamentarii.

Generalul rectorilor

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, Constantin Copotoiu, este de departe cel mai avut profesor universitar. Avand trei terenuri intravilane, a caror suprafata totala depaseste 2.000 de metri patrati, Copotoiu se poate numi latifundiar.

Alaturi de acestea, medicul chirurg mai detine in comuna Balesti, judetul Gorj, si un teren extravilan de 18.320 metri patrati primit, sustine el, ca mostenire. Nici la categoria locuinte, situatia nu se prezinta mai rau.

Astfel, Copotoiu este proprietarul unei case-mamut de peste 600 de metri patrati, pozitionata strategic departe de ochii curiosilor, pe strada Nagy Pal din Targu Mures, si a unei "vilute" taman in Targu Jiu. In privinta bunurilor mobile, rectorul se poate lauda cu un autoturism Tico, fabricat in 1995 si un Mercedes cu statut de second-hand.

Copotoiu a mai declarat in formularul privind averea detinuta peste 80.000 RON plasati in fonduri de investitii si depozite bancare si actiuni la Romexterra Bank, in cota de participare de 24%.

Fiindca la toate acestea se mai aduga si o "colectie" de bijuterii din aur, briliante si diamante, Copotoiu poate fi considerat, linistit, un rasfatat al sortii. Asta fara sa mai punem la socoteala faptul ca, datorita "titlurilor" primite in urma activitatii in universitate, departamentul contabilitate mai decarteaza anual in buzunarele medicului peste 1 miliard de lei.

Nagy nu se lasa

Nagy Ors, prorectorul didactic al UMF este pozitionat cel mai bine la capitolul imobiliare. Ors este proprietarul unei case in suprafata de 179 metri patrati, a unui apartament in Lunca Bradului si a unei case de vacanta in aceeasi localitate. De asemenea, medicul ortoped mai detine un teren de 300 metri patrati in Stanceni-Neagra. Nagy Ors conduce un Audi A4 fabricat in 2003.

Prorectorul medicinist a inventariat bijuterii si obiecte de arta in valoare de 5.000 EURO. In privinta activelor financiare, doctorul Ors prezinta doua depozite de peste treizeci de mii euro. In plus titulatura de profesor universitar ii asigura un venit anual de 61.837 RON.

Cercetasul Branzaniuc

Despre prorectorul stiintific, Klara Branzaniuc, va putem spune ca titlurile pompoase detinute atat la UMF, cat si la Universitatea "Petru Maior" ii aduc venituri frumusele. Astfel, daca titulatura de conferentiar - prorector stiintific ii asigura Klarei un castig de 43.200 RON, calitatea de medic primar al Spitalului Clinic Judetean mai suplimenteaza salariul doctorului cu inca 39.000 RON.

Rangul detinut la "Petru Maior" valoreaza putin peste 10.000 RON pe an. Mai slabut ce-i drept, dar deloc de neglijat, si sa nu uitam ca profesorul Branzaniuc exceleaza si intr-o serie de proiecte de cercetare in interiorul carora se invart anual milioane de euro.

Ex-directorul DSP, conduce o Dacia Logan cumparata in leasing si locuieste intr-un apartament de 153 metri patrati achizitionat prin credit ipotecar.

Cancelarul UMF

Fostul senator marca PSD Ioan Nicolaescu detine in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie functia de cancelar general. Pentru el perioada cea mai prolifica din punct de vedere financiar s-a dovedit cea corespunzatoare mandatului de parlamentar, cand pesedistul a achizitionat un teren intravilan de 1.028 metri patrati, adaugat unei serii de alte terenuri obtinute anterior.

In ceea ce priveste imobilele, cancelarul detine un apartament luat in 1999 de 188 metri patrati si o casa de vacanta in comuna Hodac, a carei valoare de impozitare depaseste 8.000 RON. Nicolaescu mai este proprietarul unui autoturism Dacia fabricat in 1985 si a unui Renault Megane achizitionat in rate.

In acelasi timp, functia de cancelar general la UMF, ii aduce anual in conturi fostului senator un venit de 61.400 RON.

Gliga - pediatrul miliardar

Doctorul Virgil Gliga este un decan fericit. Seful Clinicii de Chirurgie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic Judetean si-a construit o avere frumoasa din mosteniri.

Pornind de la "sindromul matusilor locale", decanul Facultatii de Medicina Generala a devenit in 2005 proprietarul mai multor terenuri agricole si intravilane dobandite in perioada 1992-1994, la care se adauga un apartament de 120 metri patrati si o casa. Unele foarte bine amplasate, numai anul trecut, medicul si-a instrainat una dintre proprietati la valoarea de 75.000 euro.

De asemenea, Gliga mai detine un apartament de 114 metri patrati, o casa luata in 1994 la Targu Mures si alta la Bucuresti. Si tot prin mostenire decanul Gliga a mai intrat in posesia unor cadouri evaluate la 50.000 RON si detine conturi de 30 de milioane de euro, respectiv 20 de milioane de marci.

Chiar si lui Gliga i-a tremurat putin mana cand a completat aceste date, dar daca asa scrie, asa am consemnat. "Demnitatea" de profesor, suplimenteaza venitul anual cu inca 38.100 RON. Cat despre cabinetul privat... no comment!

Modestii

Decanul Facultatii de Medicina Dentara, Sorin Popsor, are in proprietate un apartament achizitionat in 1990 si un autoturism Fiat fabricat in 2004. Functia ii mai aduce un venit anual de 43.000 RON. La fel de modesta pare sa fie si averea decanului Facultatii de Farmacie, Maria Dogaru care detine un teren intravilan si o casa de vacanta in comuna Eremitu, si un apartament in Targu-Mures.

Prodecanul de la Medicina Generala, Ioan Jung, este proprietarul unui teren agricol de 35 ha, a unui apartament de 68 metri patrati si o unei case de vacanta in Paingeni. De asemenea, Jung detine conturi bancare de 18.000 euro.

Averi la "Petru Maior"

Rectorul Universitatii "Petru Maior", Liviu Marian detine o casa de 200 de metri patrati, a carei valoare de impozitare se ridica la peste 50.000 euro, un apartament dobandit in 1973 si un VW Golf, fabricat in 2003. In ceea ce priveste activele financiare, Marian declara un cont de 6.000 euro deschis in 2005 si un depozit in lei a carui valoare se ridica la 550 milioane.

Alaturi de titulatura din cadrul Universitatii, conditie care ii aduce anual un venit de 68.766 RON, rectorul mai ocupa si pozitia de manager la SC Transilvania SRL, societate care suplimenteaza bugetul familiei cu aproximativ 30.000 RON. Prorectorul didactic, Calin Enachescu pare cel mai instarit dintre dascalii Universitatii Petru Maior.

Astfel, cu un teren de 1.500 metri patrati, doua apartamente, o vila a carei valoare de impozitare atinge 300.000 RON si o casa de vacanta, Enachescu poate fi declarat mosier. Actionar la SC Electronic Com, societate ce are ca obiect de activitate servicii de consultanta pentru afaceri si management, cu 50 la suta parti sociale, Enachescu mai are inregistrat un cont in valoare de 20.000 RON.

Iar daca la toate aceste se mai adauga si salariul anual de profesor in suma de 25.000 RON, Enachescu poate fi considerat pe buna dreptate, un... norocos.

Soaita - proful cool

Vasile Bolos, prorectorul stiintific al Universitatii Petru Maior are casa de vacanta in comuna Toaca primita mostenire, un apartament de 72 metri patrati, un autoturism Dacia 1310 si un Daewoo Espero. In ceea ce priveste activele financiare, Bolos si-a deschis in 2005 un cont in valoare de 25.000 RON. Munca prestata in domeniul educatiei ii asigura prin cele 58.000 RON un trai decent.

Despre Dumitru Soaita, decanul Facultatii de Inginerie, tot studentul are un cuvant de "lauda". Soaita detine un apartament, o casa de vacanta cumparata in 2004 si o Dacie 1300. Activitatea de "dascal" este recompensata anual cu 52.400 RON. Iulian Boldea este decanul Facultatii de Stiinte si Litere. Desi nu exceleaza cu nimic la capitolul imobile, averea lui Boldea nu trece insa neobservata.

Iar asta deoarece dascalul are un venit anual cumulat de aproximativ 100.000 RON. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca valoarea depozitelor sale bancare depaseste 30.000 euro.

In acelasi timp, Szabo Zsuzsanna, decanul Facultatii de Stiinte Economice, Juridice si Administrative are 0,1 hectare de teren in judetul Harghita, o vila de 298 metri patrati pozitionata intr-o zona buna a orasului, un apartament si doua masini Dacia 1310. La acestea se mai adauga un venit anual de 24.700 RON, in urma prestatiei depuse in cadrul Universitatii Petru Maior.

Venituri artistice UAT

Cine spune ca artistii sunt lefteri, se inseala amarnic. Cel putin asta rezulta din declaratia de avere a rectorului Universitatii de Arta Teatrala, Beres Andras. El detine 2,5 hectare de teren forestier in comuna Gurghiu, un apartament cumparat in 2005, conturi bancare in valoare de 22.884 RON si are un salariu de baza in cadrul institutiei de 94.000 RON.

Averi “la negru”

In declaratiile de avere publicate pe site-urile universitatilor, "greii" invatamantului muresean au "omis" sa treaca veniturile rezultate in urma meditatiilor sau a celor obtinute prin activitatea cabinetelor medicale, respectiv a societatilor de consultanta manageriala, in cadrul carora figureaza ca actionari.

Ca sa nu mai amintim de micile... atentii atat de cunoscute in breasla medicinistilor. Desi, potrivit normelor legale si acestea sunt impozabile. Dar cine sa le mai vada?