Proprietarul SC Prolemn SA Reghin, holdingul turc Kastamonu Entegre, a fost actionat in judecata de catre AVAS pentru ca societatea nu a respectat clauzele privind planul de investitii, asumat in contractul de privatizare. In procesul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, AVAS solicita Kastamonu 30 de milioane de dolari cu titlu de daune.

Kastamonu Entegre a cumparat in 1998 fostul IFET Reghin, aflat in pragul falimentului, obligandu-se sa investeasca in primii trei ani de la achizitia actiunilor 75 de milioane de dolari.

Compania turca nu a reusit sa-si respecte obligatiile asumate, investind doar 50 de milioane de dolari, si pe fondul schimbarii legislatiei care pana in 1999 ii scutea pe investitorii straini de la plata anumitor obligatii catre bugetul statului.

De altfel, in 2002, Curtea de Conturi a stabilit ca Prolemn mai datoreaza aproximativ 50 de milioane de dolari investitii in utilaje, la care se adaugau penalitati de 30 la suta.

Cu toate acestea, reprezentantii departamentului postprivatizare din cadrul fostului APAPS nu au luat decizia de a rezilia contractul de privatizare, marsand doar pe impunerea unor penalitati companiei Kastamonu.

Legat de litigiul de la Bucuresti, oficialii companiei Prolemn SA au declarat ca, desi cumparatorul turc nu si-a respectat obligatiile asumate initial, acesta a investit pana in prezent 110 milioane de dolari in fabrica de la Reghin pentru retehnologizarea societatii, recent inaugurand a doua linie de productie fete de usi din municipiu.

Voalat, conducerea companiei a amenintat ca in cazul in care AVAS ar avea castig de cauza Kastamonu s-ar putea sa-si inceteze planul de investitii la fabrica din Reghin, ce urma a fi realizat inclusiv prin dublarea capitalului social pana la 65,6 milioane de euro.

Prolemn nu se afla la prima problema cu statul roman. Va reamintim ca la un an de la privatizare, echipa de control a Garzii Financiare a descoperit ca Prolemn a cumparat masa lemnoasa de la persoane fizice neautorizate sa efectueze astfel de tranzactii. Comisarii GF au constatat ca turcii au procedat la fel si cand au achizitionat cherestea.

Turcii au fost suspectati de spalare de bani prin procurarea unor utilaje second-hand prin intermediul unor firme off-shore din Malta, acuzatii nedovedite. Asupra procesului vom reveni.