In cartierul Orasul Nou din orasul minier Anina (judetul Caras-Severin), rata somajului se apropie de 100 la suta. Doar cativa locuitori mai lucreaza la cateva magazine din oras, dar marea majoritate isi duc traiul de pe o zi pe alta, singura lor sursa de venit fiind ajutorul social.

Cartierul, care candva avea aspectul unei statiuni, fiindca este situat pe un platou care domina orasul, arata acum ca dupa dezastru. Blocuri intregi nelocuite, locuinte care nu mai au nimic in afara peretilor, scari intregi unde din 20 de apartamente sunt locuite doar doua sau trei.

Despre apa calda sau incalzire nu se mai poate vorbi de mai bine de 15 ani. Toata lumea gateste si se incalzeste cu lemne care sunt arse in sobe al caror burlan este scos direct prin perete sau prin geam.

Atat a mai ramas din unul dintre cele mai mari cartiere ale Aninei. Prin fata unui bloc trec caii, prin spatele acestuia vine o vaca, iar caprele sunt la ele acasa pe palierele de la etaj. In spatele unui bloc, o turma de oi este fugarita de caini, iar altii latra in mijlocul drumului.

Trai doar din ajutor de somaj

Un pensionar, Ioan Hiura, spune ca el este un caz fericit fiindca luna de luna in casa ii intra 600 RON, dar acolo traiesc 8 suflete. De castigat, castiga doar el. In cartier sunt femei care au cate 6-7 copii si traiesc doar din ajutorul social sau somaj.

Vaduva minerului mort in aceasta iarna in accidentul de munca de la Mina Anina spune ca ea a avut noroc fiindca a primit un loc de munca la curatenie la "Electrica", iar copiii, sapte la numar, primesc 470 RON pensie la un loc.

Din cauza saraciei, oamenii si-au facut mici gospodarii pe terenul din jurul blocului, loc in care mai cresc o gaina, un porc sau mai cultiva un zarzavat. Si fiindca saracia aduce dupa ea decadenta umana, caii, caprele, porcii stau in bloc cu oamenii, pe la parterurile parasite.

Locatarii zonei sunt asa de saraci incat cumpara de la cele doua magazine cate o ceapa si un morcov, iar lista cu datorii, pana la incasarea pensiei sau a somajului, este impresionanta.

Intrebati despre alesii locali, locuitorii cartierului sustin ca primarul sau consilierii locali nu au mai fost vazuti prin zona de la alegeri, cand au impartit cadouri copiilor. Un barbat spune ca atunci actualul primar a dat de baut oamenilor ca sa-l aleaga.

Proprietar de bloc

Un aspect lugubru si dezolant este o alta parte a cartierului Orasul Nou. Aici, sunt cateva sute de apartamente goale, nelocuite, fara usi sau ferestre. In tot cartierul locuieste o singura familie. Practic, aceasta este proprietar al intregului bloc, in care are un apartament cu 3 camere. Omul, gospodar din fire, si-a facut o curte in fata blocului, iar in spatele acestuia are gradina.

Cu toate ca-i place zona foarte mult si a venit acolo de bunavoie, Nicolae Spataru, care a lucrat o viata in armata, se gandeste tot mai des sa plece de acolo si asta din doua motive: simte ca a imbatranit, iar al doilea este faptul ca cete de tigani vin si vandalizeaza zona, furand caramida de la blocuri.

Apartamentele de la parter au ajuns sa fie folosite pe post de adapost pentru animale: cai, vaci si capre, de-a valma, se adapostesc acolo, iarna de frig, iar vara de caldura si de muste.