Fostii sinistrati din judetul Timis mai trag si acum povara inundatiilor din primavara anului trecut. Cea mai mare parte dintre ei locuiesc in prezent in casele construite de stat sau de firmele care le-au "adoptat", insa peste 300 dintre ei sunt nevoiti sa traiasca zi de zi cu pericolul ca tavanul si peretii imobilelor s-ar putea surpa peste ei.

Din acest motiv, mai multe familii au inceput sa-si refaca cu mainile lor locuintele afectate de inundatii, unii imprumutand bani si de la patru-cinci banci. Cei mai instariti au umblat pe la institutiile bancare, si-au intocmit dosare de credit si au imprumutat zeci de milioane de lei vechi, ca sa-si ridice fundatii, sa-si refaca peretii crapati sau tavanele care sunt in pericol de prabusire.

Si asta, deoarece, cu toate ca locuintele le-au fost expertizate, oamenii nu au mai primit nimic de la Guvern pentru lucrari.

Sinistratii sustin ca, desi li s-a promis ca vor fi ajutati, autoritatile au trimis doar cativa saci de ciment si scanduri, insuficiente, insa, pentru a consolida o casa. "Nu poti sa-ti faci o casa din doua-trei scanduri si doi-trei saci de ciment. Promisiuni tot au fost ca ne vor da, dar pana acum nimic. Cred ca nici nu ne va mai da.

Asa ca nu am mai asteptat, ne-am bagat in imprumuturi si am facut casa, ca sa ne continuam viata", a declarat Florin Cotlet, un localnic din Denta.

Banatenii sustin ca autoritatile locale le-au dat solutia de a pune proptele in camere si imprejurul locuintelor, astfel incat sa nu se prabuseasca. "Ni s-a dat ajutor, dar nu pot sa fac decat un colt de casa. Ni s-a spus ca nu au, ca trebuie materiale duse la Dunare. Si ei nu au cu ce sa ne sprijine, sa mai punem proptele in camera, ca sa nu se prabuseasca casa peste noi. Asa ni s-a spus", a afirmat, la randul ei, Dobrinca Vuia.

Apele Dunarii au stricat planurile din Banat

Furia Dunarii, din primavara acestui an, a stricat socotelile sinistratilor din Timis, care au inteles ca ei vor fi lasati deoparte, prioritatile fiind altele. Pana si autoritatile judetului recunosc ca nu mai au sperante ca Guvernul va mai aloca fonduri pentru consolidarea caselor din Timis afectate de inundatiile de anul trecut.

"Cei mai multi s-au apucat sa-si repare locuintele, vazand la televizor ce s-a intamplat in Lunca Dunarii si in alte zone ale tarii. Si-au dat seama ca de la Bucuresti nu mai putem primi mult ajutor. Noi am sperat ca-i vom putea ajuta pe toti, insa nevoile tarii sunt asa de mari, incat nu mai putem spera sa-i putem sprijini pe toti", a declarat subprefectul Zoltan Marossy.

Reprezentantul Prefecturii a mai spus ca zilele urmatoare va vizita localitatile afectate de inundatii, pentru a identifica prioritatile si pentru a-i ajuta pe oameni din sumele ramase in conturile institutiei. Peste noua miliarde lei vechi mai erau in conturile Prefecturii, bani proveniti din donatiile romanilor din toata tara, dupa potopul de anul trecut.

Suma este, insa, mica fata de solicitarile proprietarilor. Peste 350 de case din judet erau trecute in planurile de consolidare.

Casele raman neasigurate

Guvernul i-a sfatuit pe locatarii caselor noi, si nu numai, sa isi faca asigurari, fapt care este obligatoriu din 2007. Cu toate acestea, multi dintre banatenii care traiesc in zonele sinistrate nici nu si-au pus problema sa mai dea bani pentru asa ceva.

Situatia este intalnita cu preponderenta la persoane in varsta, iar motivatia este unica: lipsa banilor. "De unde sa imi mai fac si asigurare? Sotul meu a murit, sunt singura si traiesc dintr-o pensie de la CAP de 1,3 milioane de lei", a spus o localnica din Foeni. In acelasi sat, mai sunt si persoane care nici nu stiu ce este aceea o asigurare pentru locuinta.

Un caz mai fericit este in orasul Gataia, unde s-au inregistrat inundatii si in acest an. Aici, firma care a refacut casele distruse de furia apelor a platit asigurarea imobilelor pentru un an. Totodata, fiecare familie ar trebui sa achite 150 RON anual pentru a fi protejata de calamitati.