Atentat la sanatate

Medicii spun ca produsele de slabit aflate pe piata nu garanteaza slabitul. "Agentia Nationala a Medicamentului este cea care permite vInzarea unui medicament. Dar noi, ca medici, garantam numai pentru cele care au avizul Ministerului Sanatatii", sustine Adrian Caramida, medic primar boli interne din Spitalul Municipal Ploiesti.

In consecinta, piata de specialitate este sufocata de zeci de produse care, chipurile, ajuta la arderea rapida a grasimilor. Preturile sint pe masura promisiunilor, intre 45 RON si 500 RON. Pentru a fi siguri ca produsul se vinde, comerciantii prefera sa apeleze la ajutorul unui artist care sa confirme faptul ca medicamentul "minune" l-a ajutat sa dea jos numeroase kilograme.

In realitate, VIP-ul a urmat un regim drastic si a "tras de fiare" luni de zile. Cele mai vindute medicamente au actiune asupra creierului, reducind apetitul. Exercitind efecte secundare periculoase asupra sistemului nervos central si asupra circulatiei, aceste medicamente patrund in tot corpul.

Pacientul maninca mai putin, dar are de suferit in ceea ce priveste sanatatea organismului. In plus, aceste medicamente nu fac nimic pentru a schimba comportamentul alimentar al pacientilor. Oprirea tratamentului duce la reaparitia apetitului initial si la reingrasare. Din aceste considerente, medicamentele cu efect asupra creierului sint controversate, utilizarea lor fiind interzisa in unele tari.

Nu si in Romania, tara in care totul este de vinzare.

Sfatul medicului

Inainte de a Incepe o cura de slabire este bine sa apelezi la un specialist. Curele clasice presupun ca timp de o saptamIna, de exemplu, sa consumi un singur fel de mIncare. "Organismul se obisnuieste cu alimentul respectiv si nu mai reactioneaza la el. In principiu, se poate slabi In acest fel. Dar nu este mai putin adevarat ca poti sa te si Ingrasi sau poti sa te Imbolnavesti", spune acelasi medic Adrian Caramida, care a tinut sa sublineze faptul ca "regimul nu e totul, el trebuie insotit de miscare, de sport".

Pentru foarte multi este destul de greu sa tina regim cu ciorba de varza sau grapefruit, ceea ce le induce o stare depresiva si renunta, motiv pentru care curele din reviste ar trebui evitate. Specialistii In nutritie spun ca persoanele active au nevoie de 2.500 de calorii pe zi, iar sedentarii - 2.000. Si pentru unii si pentru altii, kilogramele in plus pot fi date jos fara nici un risc, renuntInd In medie la 400 de calorii pe zi. De remarcat este faptul ca o masa ca la carte trebuie sa contina trei feluri de culori si temperaturi diferite si sa fie cIt mai saraca In hidrocarburi.